Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι θα απεργήσουν σήμερα: Ποια Μέσα Μεταφοράς δεν θα κινηθούν - Πώς θα λειτουργήσουν τα λεωφορεία

10 Ιουνίου 2021 01:43

Ακινητοποιημένα θα μείνουν για ένα 24ωρo Mετρό, ηλεκτρικός, τραμ και τρόλεϊ - Με στάσεις εργασίας θα κινηθούν τα λεωφορεία - Δεμένα και τα πλοία στα λιμάνια λόγω της απεργίας της ΠΝΟ που όμως έχει κηρυχθεί παράνομη - Πού θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί σήμερα Πέμπτη 10 Ιουνίου η χώρα καθώς ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ εχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο, που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση. Το επιβατικό κοινό αλλά και οι οδηγοί θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή καθώς θα υπάρξει ταλαιπωρία από την κίνηση στους κεντρικούς δρόμους καθώς στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς.

Πιο συγκκεριμένα ακινητοποιημένα θα μείνουν για 24 ώρες Mετρό, ηλεκτρικός, τραμ και τρόλει ενώ τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα κυκλοφορούν από τις 9 πμ έως τις 9 μμ. Δηλαδή θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας στην αρχή και στη λήξη της βάρδιας τους.

Το συνδικάτο της ΣΤΑΣΥ ζητά την απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου. «Είναι ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο αυτό επιχειρεί να δώσει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, που όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης βρίσκονται στο στόχαστρο των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Τα τρένα της ΤΡΕΝΟΣΕ θα μείνουν ακινητοποιημένα αύριο ενώ θα τροποποιηθούν τα δρομολόγια της προηγούμενης και της επόμενης ημέρας.

Να σημειωθεί ότι το βράδυ της Πέμπτης το πρωτοδικείο Πειραια έκρινε παράνομη την αυριανή 24ωρη απεργία της ΠΝΟ. Από την πλευρά τους τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν ανακοινώσει ότι ανεξάρτητα από τη δικαστική απόφαση η 24ωρη κινητοποίηση θα γίνει κανονικά, ενώ θα υπάρξει περιφρούρηση της κινητοποίησης στο λιμάνι του Πειραιά.
Τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν ανακοινώσει ότι η απεργία θα ξεκινήσει στις 00:01 τα ξημερώματα έως 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων, η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών και η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη. Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού έχει προαναγγείλει απεργιακή προσυγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στα Χαυτεία.

Κάλεσμα για περιφρούρηση απευθύνουν τα ναυτεργατικά σωματεία - Προσυγκέντρωση στον Πειραιά

«Οι τρομοκρατικές, εκβιαστικές μεθοδεύσεις των εφοπλιστών θα βρουν απάντηση στη μαζική, μαχητική περιφρούρηση της απεργίας», αναφέρουν σε σημερινή τους ανακοίνωση τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, μετά την απόφαση του πρωτοδικείου Πειραιά, στο οποίο είχαν προσφύγει οι ακτοπλόοι, να κρίνει παράνομη την αυριανή 24ωρη απεργία των ναυτεργατών.

Οι Διοικήσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων, της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιθαλαμηπόλων - Θαλαμηπόλων, της Πανελλήνιας Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων, της Πανελλήνιας Ενωσης Ηλεκτρολόγων - Ηλεκτρονικών, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικονομικών Αξιωματικών, της Πανελλήνας Ενωσης Μηχανικών ΜΕΚ Ε.Ν, της Πανελλήνιας Ένωσης Φροντιστών, της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Τροφοδοσίας, της Πανελλήνιας Ένωσης Πρακτικών Πλοιάρχων - Κυβερνητών και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών M/S - Π/Κ - Ο/Γ, απευθύνουν κάλεσμα στους ναυτεργάτες για συγκέντρωση στους καταπέλτες των πλοίων και για περιφρούρηση της 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από 00:01 αύριο τα ξημερώματα έως 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Τα ναυτεργατικά σωματεία θα πραγματοποιήσουν απεργιακή προσυγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά.

Ποιοι άλλοι μετέχουν στις κινητοποιήσεις

 Στην κινητοποίηση της 10ης Ιουνίου, θα λάβουν μέρος το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Εξαιτίας της απεργίας της ΑΔΕΔΥ πρόκειται να υπολειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, οι εφορίες, οι πολεοδομίες, οι δήμοι, οι νομαρχίες και τα υπουργεία. Παράλληλα θα σιγήσουν και τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου) από τις 05.30 π.μ. της Πέμπτης 10 Ιουνίου έως τις 05.30 π.μ. της Παρασκευής 11 Ιουνίου λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ αντιδρώντας στο νομοσχέδιο το οποίο, όπως σημειώνει, ουσιαστικά θεσμοθετεί «νέα ήθη» επί τα χείρω στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις υπερωρίες, τις απολύσεις και τις απεργίες.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Μπορεί η απεργία να προκηρύχτηκε για την ίδια ημέρα από τα συνδικάτα ωστόσο οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πρόκειται να γίνουν ξεχωριστά. Πιο συγκεκριμένα ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στις 11 πμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος με σύνθημα « Με εξαθλιωμένους εργαζόμενους , ανάπτυξη δε γίνεται», ενώ το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10 πμ στα Προπύλαια με κεντρικό σύνθημα «ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΜΕ «η κυβέρνηση χτυπάει την καρδιά των εργατικών δικαιωμάτων, διαλύει το 8ωρο, ξεμοναχιάζει τους εργαζόμενους απέναντι στα δόντια της εργοδοσίας, χτυπάει τη συνδικαλιστική δράση, τα σωματεία, το δικαίωμα στην απεργία! Δεν αφήνει τίποτα ανέγγιχτο».

Τέλος συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πρόκειται να γίνουν στη Θεσσαλονίκη (έξω από το εργατικό κέντρο) στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Λάρισα αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr