Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοίγει ο δρόμος για προνόμια στους εμβολιασμένους -Τι είναι το «γαλλικό μοντέλο» που εξετάζει η κυβέρνηση

15 Ιουνίου 2021 11:58

Με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 18-24 από το απόγευμα της Τετάρτης (16/6) δίνεται πλέον η δυνατότητα σε όλους τους ενήλικους πολίτες της χώρας να εμβολιαστούν κατά της Covid-19.

Συνεπώς, μετά από αυτήν την εξέλιξη οι συζητήσεις περί προνομίων για τους εμβολιασμένους μπαίνουν σε μια νέα βάση, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις διευκολύνσεις.

Όπως έχει γράψει στο παρελθόν το iefimerida.gr, πέρα από την πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, καφέ και μπαρ, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα, όπως συναυλίες, θέατρα και σινεμά, καθώς και στα γήπεδα, από τη νέα σεζόν. Παράλληλα, συζητείται και το ενδεχόμενο οι εμβολιασμένοι να απαλλαχθούν από την υποχρέωση διενέργειας self test.

Οι διευκολύνσεις θα τεθούν σε εφαρμογή από το φθινόπωρο, εποχή κατά την οποία πολλές δραστηριότητες θα αρχίσουν να μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους.

Με «γαλλικό μοντέλο» τα προνόμια στους εμβολιασμένους;
Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στην Ελλάδα έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων με βάση το «γαλλικό μοντέλο». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις.

«Πρώτον, πρέπει όλοι αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν, να μπορούν. Να έχει ανοίξει δηλαδή το σύστημα για όλους. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι περισσότερο νομοθετική. Έχει ψηφιστεί ο κανονισμός του ψηφιακού πιστοποιητικού και στην ΕΕ και μένει να εξειδικευτούν κάποιες πτυχές του. Ξέρουμε δηλαδή ότι για παράδειγμα στη Γαλλία το health pass ισχύει σε συνάξεις άνω των 1.000 ατόμων. Δηλαδή σε μια συναυλία, σε ένα στάδιο μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί για να έχει πρόσβαση εκεί. Άρα αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία ανοίγει αυτή τη στιγμή σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Προφανώς η συζήτηση αυτή θα ανοίξει κι εδώ πέρα. Έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο και ήδη άνοιξε πανευρωπαϊκά η συζήτηση πού μπορεί να το χρησιμοποιεί κανείς και ευρύτερα πέρα από το να ταξιδεύει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ερωτηθείς για τα μπαρ, πρόσθεσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για την επίδειξη των πιστοποιητικών σε αυτά, αλλά δεν υπάρχει ακόμα σχετική νομοθεσία. «Αυτή τη στιγμή η χρήση του είναι για να περνά κανείς τα σύνορα γρηγορότερα», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr