Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε πύρινο κλοιό η Εύβοια: Εκκενώθηκαν νέοι οικισμοί, σε ετοιμότητα φέρι μποτ, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού

07 Αυγούστου 2021 16:26

Δραματική παραμένει η κατάσταση με τη φωτιά στην Εύβοια.

Υπάρχει ένα νέο μέτωπο φωτιάς που κατευθύνεται πλέον προς την Ιστιαία (χωρίς να τίθεται θέμα εκκένωσής της σε καμία περίπτωση προς το παρόν όπως τονίζουν ο δήμαρχος Ιστιαίας και ο αντιπεριφεριάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης), ενώ αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση τριών οικισμών: Βασιλικά, Ψαροπούλι, Παπάδες και Μηλιά.

Την εικόνα κρίσιμης κατάστασης και ως του πιο σοβαρού μετώπου αυτή τη στιγμή έδωσε και πριν από λίγο ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση που έκανε για τις φωτιές σε όλη τη χώρα.

Να σημειωθεί ότι χθες εκκενώθηκε η Λίμνη Ευβοίας με τα βίντεο από το φέρι μποτ με τους 1.000 και πλέον κατοίκους να εκκενώνουν τον τόπο τους, ενώ πίσω τους διαδραματιζόταν ένα σκηνικό κολάσεως, να συγκλονίζουν.

 Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας: Η κατάσταση είναι τρομερή, θέλουμε και άλλα εναέρια μέσα
Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός μιλώντας λίγο μετά τις 14:30 στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η κατάσταση είναι τρομερή.

«Εχουμε δύο μέτωπα, το βόρειο που ουσιαστικά καίει από την Αιδηψό ως το Ψαροπούλι, από τον Ευβοϊκό ως το Αιγαίο. Και έχουμε και ένα ακόμη μέτωπο, το νότιο, που καίει μπροστά σε ένα τεράστιο δάσος», ανέφερε ο περιφερειάρχης.

Ερωτώμενος για τα εναέρια μέσα ο κ. Σπανός είπε ότι «εδώ που φθάσαμε δεν θέλουμε 10 εναέρια μέσα θέλουμε 110», προσθέτοντας: «Τα ζητάμε από την πρώτη μέρα».

«Φροντίζουμε να κάνουμε εκκενώσεις με ασφάλεια, η ανθρώπινη ζωή είναι το πρώτο και απόλυτο μέλημα. Οι ανάγκεες είναι τεράστιες», κατέληξε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ένα φέρι μποτ βρίσκεται στο Πευκί στη βόρεια Εύβοια για να είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσει σε εκκενώσεις, αν χρειαστεί.

Nωρίτερα ο κ. Σπανός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε έκκληση για ενίσχυση των εναέριων και των επίγειων δυνάμεων. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Χρειάζεται ακόμη πάρα πολλή προσπάθεια. Χρειαζόμαστε ενίσχυση των δυνάμεων. Μόνο με χωματουργικά και σκαπτικά μηχανήματα δεν σβήνει η φωτιά. Έχει προκληθεί μία τεράστια καταστροφή. Πάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτες».

Δήμαρχος Ιστιαίας: Εχουμε εκκενώσει 13 χωριά με ψυχραιμία
Ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στα πτητικά μέσα είπε ότι «θα είχαμε λύσει πολύ νωρίτερα το πρόβλημα αν είχαμε νωρίτερα» και συμπλήρωσε: «Τα εναέρια επιχειρούν εδώ και μια ώρα και μπορώ να πω αρχίζουν να δίνουν λύση στο πρόβλημα.Τα εναέρια μέσα θα δώσουν τη χαριστική βολή και μετά οι επίγειες δυνάμεις θα τη σβήσουν τελείως.

Εχουμε εκκενώσει 13 χωριά με ψυχραιμία, υπάρχει σχέδιο, οι πολίτες είναι ασφαλείς, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος για περαιτέρω εκκενώσεις χωριών. Οι φωτιές μαίνονται γύρω από τα χωριά που έχουμε εκκενώσει. Είναι δυναμικά εξελισσόμενα τα πράγματα, τα παρακολουθούμε και λαμβάνουμε αποφάσεις». Σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα εκκένωσης της Ιστιαίας, ο δήμαρχος είπε ότι δεν είμαστε εκεί.

Αγωνία για Κρυονερίτη, Σήμια, Μηλιά και Αγδίνες
Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από χθες. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγούνται σε ασφαλές σημείο.

Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά. Μέσα στο χωριό εκτός από πυροσβέστες είναι και κάτοικοι που δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν αν και ζητήθηκε η εκκένωσή του πριν από δύο μέρες και η αστυνομία προσπαθεί να τους πείσει και να απομακρυνθούν.

 Στο χωριό Αγδίνες πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα δίνουν μάχη για να προστατέψουν το χωριό αλλά η μάχη είναι αμφίρροπη. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξή της αφού ο ισχυροί άνεμοι στρέφουν τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς πάνω τους, από πάρα πολλές πλευρές.

Στη Σήμια οι φωτιές κύκλωσαν όχι μόνο το χωριό, αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα που πήγαν να το σώσουν. Η φωτιά ξαφνικά τους έκοψε τη μοναδική δίοδο όταν προσπάθησαν να υποχωρήσουν. Παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα μέχρις ότου τα εναέρια μέσα, πρώτα ένα ρώσικο Β 200 και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο, με πάρα πολλές ρίψεις μέσα στους καπνούς έσβησαν τη φωτιά.

Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, στο Μετόχι και το Σπαθάρι φούντωσαν και πάλι τα μέτωπα γύρω από κατοικημένες περιοχές, ενώ αναζωπυρώσεις είχαμε και κοντά στο χωριό Μουρτιά από το οποίο έχει περάσει πάρα πολλές φορές η φωτιά.

Χαρδαλιάς: Αρματαγωγά, τορπιλάκατος και 15 λέμβοι σε ετοιμότητα αν χρειαστεί να βοηθήσουν σε εκκενώσεις στην Εύβοια
Στην ενημέρωση για τις 55 εν εξελίξει πυρκαγιές στη χώρα σήμερα, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ακόμη για τη φωτιά στην Εύβοια:

Επίσης, στην Εύβοια, η πυρκαγιά στο ξεκίνημά της κινήθηκε στον δύσβατο ορεινό όγκο του βόρειου τμήματος και πήρε ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες διαστάσεις, γεγονός που μας οδήγησε στην αποστολή μηνυμάτων μέσω του 112, προς τους κατοίκους 39 συνολικά οικισμών, προκειμένου να τους προστατέψουμε, να εκκενώσουν ασφαλώς την περιοχή τους και ταυτόχρονα ενεργοποιήσαμε μεγάλες δυνάμεις για την αντιμετώπισή της. Αυτή τη στιγμή στην Εύβοια επιχειρούν 475 πυροσβέστες, με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Ταυτόχρονα επιχειρούν 4 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη, μαζί με το BERIEV-200. Επίσης, επιχειρούν 84 στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Στρατού ως πεζοπόρα τμήματα. Ταυτόχρονα, το πολεμικό Ναυτικό έχει διαθέσει τορπιλάκατο που βρίσκεται στο λιμάνι της Αγίας Άννας, ενώ στη σκάλα Ωρωπού έχουν διατεθεί 2 αρματαγωγά και 15 λέμβοι με 197 στελέχη για τη μεταφορά πολιτών, εφόσον χρειαστεί. Το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό διασώσεων. Ο αριθμός των εθελοντικών ομάδων είναι μεγάλος και έχουν διατεθεί 40 μηχανήματα έργου και 25 υδροφόρες από την Περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr