Εκτύπωση αυτής της σελίδας

3η Δεκεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

03 Δεκεμβρίου 2021 19:23

Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα ανθρώπων με αναπηρία. Πολλές φορές, παραβλέποντας πλευρές της ζωής καθώς κι ανάγκες αγνοούμε τον βασικό νόμο της φύσης, ότι τίποτε δεν είναι πανομοιότυπο με το άλλο, επομένως κι η διαφορά είναι όχι μόνο πρόκληση αλλά και δικαίωμα αναφαίρετο στη ζωή.

Η 3η Δεκέμβρη - Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ημέρα αποτελεί μια αφόρμηση για μεγαλύτερη και πιο ενδελεχή ευαισθητοποίηση στα δικαιώματα των Α.μεΑ και την υπεράσπισή τους.

Οι αξίες και ο πολιτισμός μας κρίνονται και αξιολογούνται από την ποιότητα της ζωής, από την αξιοπρέπεια της εργασίας και από την αρμονική ενσωμάτωση στην κοινωνία των συμπολιτών μας με ιδιαίτερα χαρίσματα.

Αναμφίβολα για τον καθένα η «αναπηρία» σημασιοδοτείται διαφορετικά. Κανείς δεν θέλει να μιλάει για «ρατσισμό», αλλά για «προκατάληψη». Όλοι όμως θα συμφωνήσουμε ότι η διαφορετικότητα συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τις ζωές των ανθρώπων που την βιώνουν και η πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι συχνά ιδιαίτερα σκληρή. Σε κάθε περίπτωση η γνώση είναι αυτή που απομακρύνει την προκατάληψη και τον φόβο.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι με περιπτώσεις παιδιών και εφήβων που χρήζουν άλλης, πιο εξειδικευμένης μεταχείρισης και νιώθουμε ανήμποροι κι ελλιπείς για να τις αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν ειδικές υπηρεσίες στην Εκπαίδευση οι οποίες είναι αρμόδιες για να παράσχουν βοήθεια και υποστήριξη, τόσο σε μαθητές, γονείς, όσο και σε εκπαιδευτικούς.

Το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. (Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης Νάξου) Νάξου, με έδρα τη Νάξο είναι ο φορέας που έχει επωμιστεί το δύσκολο έργο της παροχής βοήθειας στα σχολεία των νησιών μας (Πάρος-Αντίπαρος).

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς χρειάστηκε αρκετές φορές είτε η ίδια να επικοινωνήσω είτε να παραπέμψω γονείς για συμβουλευτική και υποστήριξη.

Στην Πάρο λειτουργεί από το 2019 ΕΝΕΕΓΥ-Λ Πάρου (Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο) που επιτελεί αναμφίβολα σπουδαίο έργο στο χώρο της ειδικής αγωγής. Το γεγονός ότι είναι σε απόσταση από τα σχολεία γενικής αγωγής καθώς και από το κέντρο της πόλης, ενδεχομένως να καθιστά δυσχερή την ευρύτερη κοινωνικοποίηση και αλληλεπίδραση των μαθητών.

Πρόσφατα (19/11/2021), υποβλήθηκε εισήγηση προς το Υπουργείο Παιδείας για ίδρυση Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στην Πάρο με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αρμόδιων φορέων (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου, Δήμος Πάρου), ένα πάγιο και πολύχρονο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας της Πάρου που καθίσταται πλέον επιβεβλημένη, καθώς οι ανάγκες για ειδική αγωγή και εκπαίδευση εμφανίζονται αυξημένες τα τελευταία χρόνια.

Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι μόνο η εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία αλλά και η επαγγελματική τους αποκατάσταση. Κι εδώ έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Χρειάζεται ισχυρή βούληση από όλους (πολιτεία, τοπικές αρχές και ιδιώτες) ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα και να παρασχεθούν εκείνες οι ευκαιρίες που θα ανοίξουν τον δρόμο προς την κατεύθυνση αυτή.

Οφείλω να ομολογήσω ότι γίνονται κάποιες προσπάθειες αλλά δεν επαρκούν.

Τα άτομα με ειδικές ικανότητες, όπως εύστοχα επισημαίνει ο Stephen Hawking πρέπει να επικεντρώνονται σ’ αυτά που δεν τα εμποδίζει η αναπηρία τους να κάνουν, και όχι να λυπούνται γι’ αυτά που δεν μπορούν. Γιατί κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και προορισμένος από τη φύση να οραματίζεται και να ονειρεύεται να ανοίξει τα φτερά του για να αγγίξει τα όνειρά του.

Έτσι και τα άτομα με αναπηρία (Α.με.Α.) μπορεί να είναι διαφορετικά αλλά έχουν τα ίδια δικαιώματα και η Πολιτεία οφείλει να τους αποδίδει τα μέγιστα αφού η ζωή τρόπο τινά τους έχει αδικήσει. Αυτοί οι διαφορετικοί άλλοι που ζουν ανάμεσά μας θα πρέπει να απολαμβάνουν απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση, την περίθαλψη και την ψυχαγωγία για να μπορούμε να μιλάμε για μια δημοκρατική κοινωνία που διασφαλίζει σε όλα τα μέλη της ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες, με την αντίστοιχη ποιότητα ζωής.

Τόσο η κοινωνία όσο και οι άνθρωποι οφείλουν να τους παρέχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν τις ικανότητές τους, με τρόπο που να δηλώνει σεβασμό στην ατομική ιδιαιτερότητα ώστε να μην αισθάνονται κοινωνικό αποκλεισμό. Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου

Φιλόλογος

Διευθύνρια ΓΕ.Λ. ΠΑΡΟΥ

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα