Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΑΕΔ: Ποιοι δικαιούνται το νέο επίδομα των 300 ευρώ, πώς θα κάνετε αίτηση

02 Μαϊος 2022 16:09

Το εφάπαξ επίδομα εργασίας 300 ευρώ από τον ΟΑΕΔ θα δοθεί στους μακροχρόνια ανέργους άνω των 5 ετών που θα συναινέσουν να καταρτιστεί Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

Πρόσκληση προς τους μακροχρόνια ανέργους θα αποστείλει η ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) για να προσέλθουν για τη σύνταξη του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης, προκειμένου να λάβουν και το επίδομα των 300 ευρώ.

Ειδικότερα θα εκδοθεί ΚΥΑ για το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης για να ξεκινήσει η διαδικασία και στην συνέχεια μετά από πρόσκληση της ΔΥΠΑ θα συντάσσεται το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης σε κάθε άνεργο.

Το εφάπαξ επίδομα εργασίας 300 ευρώ θα δοθεί στους μακροχρόνια ανέργους άνω των 5 ετών που θα συναινέσουν να καταρτιστεί Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

Το επίδομα αυτό δίνεται εφόσον ο άνεργος δεν λαμβάνει κάποια από τις παροχές ενώ η παροχή αυτή χορηγείται μόνο μία φορά.

Πρόσκληση προς τους μακροχρόνια ανέργους θα αποστείλει η ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) για να προσέλθουν για τη σύνταξη του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης, προκειμένου να λάβουν και το επίδομα των 300 ευρώ.

Στο Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης αποτυπώνονται οι επαγγελματικοί στόχοι του αναζητούντος εργασία σε συνάρτηση με τη μέχρι τότε απασχόλησή του και τις αποδοχές του, τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες που ήδη κατέχει και αυτές που πρέπει να αποκτήσει, καθώς και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του, τον τόπο διαμονής και δραστηριοποίησής του και τα λοιπά απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβασή του στην αγορά εργασίας.

Περιλαμβάνει τις επιμέρους διαδοχικές ενέργειες, ιδίως την κατάρτιση και τις ειδικές ενέργειες αναζήτησης εργασίας, οι οποίες συνοδεύονται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, και αποσκοπούν στην εύρεση κατάλληλης θέσης εργασίας ή, εάν αυτό είναι ανέφικτο, θέσης εργασίας που προσιδιάζει, όσο είναι δυνατόν, στις ατομικές ιδιότητες του αναζητούντος εργασία.

Καταρτίζεται από τον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ σε συνεργασία με τον αναζητούντα εργασία και συναποφασίζεται από αυτούς. Με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης εξειδικεύεται κατά τρόπο δεσμευτικό η συνεργασία μεταξύ του αναζητούντος εργασία και της ΔΥΠΑ και ο τρόπος ένταξης του αναζητούντος εργασία στην αγορά εργασίας.

Η κατάρτιση του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης είναι προαιρετική για τους εκπαιδευτικούς, τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους που καθίστανται βραχυχρόνια άνεργοι για χρονικό διάστημα μέχρι έξι συνεχόμενους μήνες.

Παράλληλα η εγγραφή στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ γίνεται με αίτηση του ανέργου που αναζητά εργασία.

Η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ διασυνδέεται με το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και, με τη διασύνδεση αυτή, επιβεβαιώνεται ότι ο κάτοχός της είναι εγγεγραμμένος σ’ αυτό, ή και ότι είναι δικαιούχος επιδομάτων, παροχών και βοηθημάτων από τη ΔΥΠΑ.

Μπορεί να παρέχεται υπό μορφή ψηφιακής εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα ή κάρτας που περιέχει επεξεργαστή, ο οποίος επιτρέπει την επιβεβαίωση της ισχύος της, ή με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ είναι ψηφιακό αρχείο που τηρείται στη ΔΥΠΑ, περιλαμβάνει ιδίως τα παρακάτω στοιχεία για κάθε εγγεγραμμένο, τα οποία συνιστούν το ψηφιακό του προφίλ:
α) στοιχεία ταυτοποίησης (όνομα/ επώνυμο/ πατρώνυμο/μητρώνυμο/ ΑΦΜ/ ΑΜΚΑ),

β) διεύθυνση κατοικίας,

γ) ημερομηνία γέννησης,

δ) οικογενειακή κατάσταση (γάμος/ σύμφωνο συμβίωσης/ διαζύγιο/ διάσταση/ τέκνα – γονική μέριμνα ή επιμέλεια αυτών),

ε) κατάσταση ως προς τις παροχές της παρ. 4, καθώς και τις παροχές της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 19 (δικαιούχος ή μη),

στ) ύπαρξη ή μη ατομικού σχεδίου δράσης και την ημερομηνία σύνταξης και πιο πρόσφατης επικαιροποίησης αυτού,

η) προτάσεις που έγιναν από τη ΔΥΠΑ για κατάλληλες θέσεις εργασίας,

θ) τυχόν διοικητικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε σχέση με την εφαρμογή του παρόντος και της λοιπής προνοιακής νομοθεσίας,

ι) άλλα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει η τήρηση των υποχρεώσεων της ΔΥΠΑ και των αναζητούντων εργασία.

Σε κάθε αναζητούντα εργασία παρέχεται η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ.

Η έναρξη λειτουργίας του Ψηφιακού Μητρώου ΔΥΠΑ γίνεται αφού ολοκληρωθεί η μετάπτωση σε αυτό των υφισταμένων Μητρώων Ανεργίας που τηρεί η ΔΥΠΑ.

dikaiologitika.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα