Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευλογιά των πιθήκων: Σε επιφυλακή τα ελληνικά νοσοκομεία – Ποια είναι τα συμπτώματα - Οι διαφορές με κορονοϊό

20 Μαϊος 2022 12:11

Σε επιφυλακή είναι οι ελληνικές υγειονομικές αρχές για την ευλογιά των πιθήκων, την ασθένεια από την Αφρική που εξαπλώνεται μυστηριωδώς στην Ευρώπη.

Τα ελληνικά νοσοκομεία έχουν λάβει οδηγίες για την αντιμετώπιση περιστατικών εφόσον αυτό υπάρξει και ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εφιστά την προσοχή για πιθανή μετάδοση της νόσου στην κοινότητα.

Δεν έχουν γίνει εκτεταμένες μελέτες για τον τρόπο μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων, ωστόσο είναι γνωστό ότι μπορεί να μεταδοθεί μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων ή μέσω σωματικών υγρών, επαφή με μολυσμένο άτομο και έμμεση επαφή με αντικείμενα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καθώς τα σταγονίδια δεν μπορούν να ταξιδέψουν μακριά, απαιτείται παρατεταμένη πρόσωπο με πρόσωπο επαφή.

Τα συμπτώματα, σύμφωνα με το ECDC, περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, οσφυαλγία, πρησμένους λεμφαδένες, ρίγη και εξάντληση. Συνήθως αναπτύσσεται ένα εξάνθημα. Αυτό συχνά ξεκινά από το πρόσωπο και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόσφατα ανιχνευμένα κρούσματα έχουν αναφέρει επικράτηση βλαβών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Το εξάνθημα περνά από διαφορετικά στάδια και μπορεί να μοιάζει με ανεμοβλογιά ή σύφιλη, πριν τελικά σχηματιστεί κακάδι το οποίο στη συνέχεια πέφτει. Η διαφορά εμφάνισης από την ανεμοβλογιά ή τη σύφιλη είναι η ομοιόμορφη εξέλιξη των βλαβών. Η περίοδος επώασης είναι τυπικά 6 έως 16 ημέρες, αλλά μπορεί να είναι έως και 21 ημέρες. Όταν περάσει το κακάδι, τότε το άτομο σταματά να είναι μολυσματικό.

 Ο ΕΟΔΥ έχει ενημερώσει τα νοσοκομεία τι πρέπει να προσέξουν καθώς και να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ στην περίπτωση που υπάρξουν περιστατικά. Ο διεθνής συναγερμός και αυτή τη φορά, όπως και στην περίπτωση της αγνώστου αιτιολογίας ηπατίτιδας στα παιδιά και, φυσικά, της πανδημίας, δείχνει εμφατικά την ανάγκη για επισταμένη επιτήρηση.

Ο έγκαιρος εντοπισμός πιθανών κρουσμάτων και η άμεση απομόνωσή τους είναι ύψιστης σημασίας ώστε να προβλεφθεί περαιτέρω μετάδοση. Οι οδηγίες του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) περιλαμβάνουν απομόνωση του ασθενούς και χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό που τον φροντίζει. Ο,τι χρησιμοποιεί το προσωπικό για να μπει στο δωμάτιο του μολυσμένου ασθενούς πρέπει να απορρίπτεται, ενώ μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στα μολυσμένα ρούχα , τα κλινοσκεπάσματα και τις πετσέτες ώστε να αποφευχθεί επαφή με το υλικό των βλαβών από το δέρμα του ασθενούς. Τα ρούχα δεν πρέπει ποτέ να ανακινούνται ή να χειρίζονται με τρόπο που μπορεί να διασκορπίσει μολυσματικά σωματίδια.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την ευλογιά των πιθήκων
Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση για τη νόσο αναφέροντας ότι:

«Στις αρχές Μαΐου εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε ταξιδιώτη που είχε επιστρέψει από τη Νιγηρία. Έκτοτε έχουν καταγραφεί περαιτέρω σποραδικά κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία).

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμιος συναγερμός και η κατάσταση στην Ελλάδα
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Η εμφάνιση κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ιστορικό ταξιδιού, καθώς και η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, υποδεικνύουν ότι πιθανόν υπάρχει μετάδοση της νόσου στην κοινότητα. Τονίζεται ότι, με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, με μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

 Συστήνεται στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών τους σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου εξανθήματος ή ασυνήθιστης δερματικής βλάβης.

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)».

eleftherostypos.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα