Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πανελλαδικές 2022: Πτωτική πορεία των βάσεων - Χαμηλές βαθμολογίες σε Λατινικά, Μαθηματικά και Αρχαία

28 Ιουνίου 2022 16:44

Παρατείνεται η αγωνία στους εξεταζόμενους λόγω αλλαγής του τρόπου υπολογισμού μορίων

Πτωτική αναμένεται η πορεία των βάσεων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς η εικόνα των βαθμολογιών επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για «χαμηλές πτήσεις» των υποψηφίων. Παρόλα αυτά παρατείνεται η αγωνία των υποψηφίων καθώς εφέτος ισχύει η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού μορίων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικοί συντελεστές που ποικίλλουν από τμήμα σε τμήμα.

Όπως λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης «δεν χρειάζεται απογοήτευση στους υποψηφίους καθώς εφέτος έχουν αλλάξει τα δεδομένα, λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού μορίων».

 Μεγάλος αριθμός γραπτών με βαθμούς κάτω από τη βάση καταγράφονται στις βαθμολογίες που ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Παιδείας. Οι χαμηλές βαθμολογίες σε συνδυασμό με τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα και την ελάχιστη βάση εισαγωγής, αναμένεται να προκαλέσουν πτώση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια στη συντριπτική πλειονότητα των σχολών.

Αναμένεται θεαματική πτώση των βάσεων στο 1ο πεδίο (θεωρητικές σχολές) και στο 4ο πεδίο (οικονομικά) και πτωτική τάση στο 2ο επιστημονικό πεδίο (θετικών σπουδών) και ακόμα μεγαλύτερη στο 3ο (σπουδών υγείας). Στις Θετικές επιστήμες το ποσοστό των γραπτών στην Εκθεση που κινήθηκε κάτω από τη βάση ανήλθε στο 8,70% καθώς η συντριπτική πλειοψηφία (91,30) βαθμολογήθηκε μεταξύ του 10 και 20, αλλά σε χαμηλές βαθμολογίες. Στη Φυσική ποσοστό 45% έγραψε κάτω από τη βάση , στη Χημεία 39,9% και στα Μαθηματικά 34,9%.

Στο 1o πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών περίπου οι μισοί υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τη βάση στα λατινικά (ποσοστό 45,13) , δηλαδή επιδόσεις χειρότερες από τις αντίστοιχες περσινές στην κοινωνιολογία, και ποσοστό 47,9 «έπεσε» κάτω από τη βάση στην Ιστορία και το 37,2% στα Αρχαία Ελληνικά.

Στο 3ο πεδίο των επιστημών Υγείας η Φυσική και η Χημεία φαίνεται ότι δυσκόλεψε ιδιαίτερα τους υποψηφίους με γραπτά κάτω από τη βάση σε ποσοστό 49,8 και 38,3% αντίστοιχα.

Στο 4ο πεδίο των Οικονομικών Σπουδών στα Μαθηματικά ποσοστό 73,56% έγραψε κάτω από τη βάση, πάνω από τη βάση έγραψε ποσοστό 73,5%, στην Εκθεση, στην Πληροφορική 60,1%, στα Οικονομικά 64,69%, αλλά τα ποσοστά των αρίστων πολύ χαμηλά.

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ αναρτήθηκαν σε όλα τα Λύκεια της χώρας και στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, ενώ έχουν αποσταλεί και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τηλέφωνο των υποψηφίων, σε όσους το είχαν αιτηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι από φέτος ισχύουν συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου, των ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής, όπως αυτοί ορίστηκαν από κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή/Εισαγωγική Κατεύθυνσή του.

Σύμφωνα με τον Νόμο 4777/2021 (Α΄25) ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των συντελεστών αποδίδει το 100%.

Στις περιπτώσεις των Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα), ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται στο ειδικό μάθημα ή τις πρακτικές δοκιμασίες είναι είτε 10% είτε 20%.

Οι Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ένα (1) ή δύο (2) ειδικά μαθήματα με επιλογή των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων, αποδίδουν τον ίδιο συντελεστή βαρύτητας σε όλα τα ειδικά μαθήματα επιλογής, ο οποίος είναι είτε 10% είτε 20%.

Στις περιπτώσεις των Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, στις οποίες εξετάζονται δύο (2) ειδικά μαθήματα το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας που τους αποδίδονται είναι το 20% και το ποσοστό που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα ειδικά μαθήματα δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 8%. Τα ποσοστά που αποδίδουν τα ειδικά μαθήματα προστίθενται στο 100% που αποδίδουν τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Άρα, σύμφωνα με τα παραπάνω, κάθε υποψήφιος που συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, για κάθε Τμήμα που θα δηλώσει στο μηχανογραφικό του δελτίο, θα πρέπει να υπολογίσει τα μόριά του, πολλαπλασιάζοντας τους βαθμούς στα 4 πανελλαδικά μαθήματα (και σε τυχόν ειδικά μαθήματα και αγωνίσματα) επί τους αντίστοιχους συντελεστές για κάθε μάθημα, όπως φαίνονται στις παρακάτω Υπουργικές Αποφάσεις.

Έτσι, κάθε υποψήφιος φέτος θα έχει πιθανόν διαφορετικό αριθμό μορίων για κάθε Τμήμα/Σχολή και όχι έναν ενιαίο αριθμό μορίων για ολόκληρο το Επιστημονικό Πεδίο (για τα ΓΕΛ) ή τον Τομέα (για τα ΕΠΑΛ), που είναι υποψήφιος. Την ίδια ώρα 3 στους 4 υποψηφίους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ενημερώθηκαν άμεσα για τη βαθμολογία τους με SMS στο κινητό τους.

Σχεδόν 3 στους 4 υποψηφίους (ποσοστό 73,4%) των Πανελλαδικών Εξετάσεων από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έλαβαν τη βαθμολογία τους με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο. Συγκεκριμένα, 63.980 υποψήφιοι, από τους 87.150 που συνολικά συμμετείχαν έστω και σε ένα πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, έκαναν χρήση της δυνατότητας ενημέρωσης μέσω γραπτού μηνύματος SMS που για δεύτερη χρονιά εφάρμοσαν τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς τα μηνύματα εστάλησαν και παραδόθηκαν εντός 5 λεπτών, παράλληλα με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στις σχολικές μονάδες και την εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα ενημέρωσης μέσω γραπτού μηνύματος SMS εξασφαλίσθηκε πρώτη φορά το 2021, μέσω ειδικής εφαρμογής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων smsresults.minedu.gov.gr στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, όπως είχαν ανακοινώσει οι Υπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας - ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), Φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εκπαίδευσης.

protothema.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα