Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα σχολική χρονιά με παλιά και νέα προβλήματα…

11 Σεπτεμβρίου 2022 18:42

Μια νέα σχολική χρονιά είναι μπροστά μας. Ταυτόχρονα είναι παρόντα παλιά αλλά και νέα προβλήματα που προκύπτουν από την κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Παιδείας, προβλήματα που έχουννα αντιμετωπίσουν και πάλι γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές:

  • Με την ακρίβεια παρούσα στα λαϊκά νοικοκυριά για να προβληματίζονται ποιες από τις ανάγκες σε σχολικά είδη και εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους θα καλύψουν
  • Με την πανδημία να είναι ακόμα εδώ και η κυβέρνηση να ανοίγει τα σχολεία με μηδενικά μέτρα, με αποκλειστικά ατομική ευθύνη σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές
  • Με ένα σχολείο που δεν ανταποκρίνεται στις μορφωτικές ανάγκες της νεολαίας του 21ουαιώνα, δεν αντιστοιχεί στις επιστημονικές κατακτήσεις της εποχής μας αλλά στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για φτηνό, ευέλικτο καταρτισμένο εργατικό προσωπικό.
  • Με τα μορφωτικά κενά να έχουν πολλαπλασιαστεί, αλλά να μην έχουν καν αποτιμηθεί από την κυβέρνηση και η γνώση να προσφέρεται λειψή και αποσπασματική σύμφωνα με τα νέα αναλυτικά προγράμματα
  • Με εκπαιδευτικό προσωπικό, με τσακισμέναεργασιακά, μορφωτικά και μισθολογικά δικαιώματα.

Παράλληλα με τις κυβερνητικές ευθύνες, τεράστιες είναι και οι ευθύνες της δημοτικής αρχής που παρακολουθεί αμήχανα τα γεγονότα και αν δεν είχαμε φέρει στο δημοτικό συμβούλιο μια σειρά από προβλήματα της σχολικής κοινότητας , τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα.

  • Τα προβλήματα της σχολικής στέγηςιδιαίτερα σε Παροικιά και Νάουσα λόγω της αύξησης του μαθητικού πληθυσμού είναι τεράστια
  • Οι καθυστερήσεις με την ανέγερση του 2ου Γυμνασίου στη Παροικιάτραγικές, το ίδιο και οι συνθήκες λειτουργίας των νηπιαγωγείων και του δεύτερουδημοτικού.

Για τον λόγο αυτό στο προσεχές διάστημα θα φέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει την προκήρυξη σχετικής μελέτης για την καταγραφή των αναγκών σχολικής στέγης στο νησί μας.

Σήμερα στα νέα προβλήματα προστίθεται η έλλειψη στέγης και τα ακριβά μισθώματα για τα βαλάντια εκπαιδευτικών και γενικότερα δημοσίων υπαλλήλων. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκπαιδευτικοί, που αύριο πρέπει να μπουν στις τάξεις, και μεταφέρονται από ενοικιαζόμενο σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο γιατί δεν έχουν βρει κατοικία.

Προσπαθήσαμε το 2019 με πρόταση που φέραμε στο δημοτικό συμβούλιο και ψηφίστηκε ομόφωνα από αυτό, την ενίσχυση των αναπληρωτών με ένα μικρό επίδομα, βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.

Δυστυχώς από τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς η απόφαση αυτή καταργήθηκε. Η κυβερνητική βέβαια ευθύνη για την έλλειψη στέγης είναι τεράστια και κανένα σχετικό μέτρο δεν έχει παρθεί, εκτός από το να «πετάνε το μπαλάκι»στους δήμους δηλαδή στις τοπικές κοινωνίες.

Εμείς προτείναμε και υιοθετήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσει ο δήμος σε προκήρυξη ενδιαφέροντος για μίσθωση καταλυμάτων και ενδιαφερόμενα εστιατόρια για τη συμβολή του δήμου και στη διατροφή βάσει κριτηρίων, δημοσίων υπαλλήλων γενικότερα. Μέχρι στιγμής βέβαια κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Επίσης συμφωνήθηκε να δοθούν για προσωρινή τουλάχιστον φιλοξενία,δωμάτια στο Ξενώνα των Λευκών και ούτε αυτό έγινε.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να υλοποιήσει άμεσα τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και να προχωρήσει σε δημόσια έκκληση προς τους συμπατριώτες μας για την παραχώρηση διαθέσιμων καταλυμάτων.

Καλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές να απαιτήσουμε σήμερα:

  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία που θα βάζει στο επίκεντρο τηςόλες τις σύγχρονες ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  • 15 μαθητές ανά τάξη,μέτρα αραίωσης των σχολικών τάξεων.
  • Αμεση κάλυψηόλων των κενών με διορισμούς εκπαιδευτικών, καμιά διδακτική ώρα χαμένη.
  • Αμεση έναρξηφροντιστηριακών τμημάτων για να αντιμετωπιστούν οι μορφωτικές επιπτώσεις της πανδημίας.
  • Μόνιμο προσωπικό καθαριότηταςστα σχολεία.
  • Να λειτουργήσουνόλες οι δομές Ειδικής Αγωγής που είναι αναγκαίες.
  • Σχολικό γεύμαγια όλους τους μαθητές.
  • Κατάργηση του ΦΠΑσε όλα τα σχολικά είδη.
  • Να καταργηθούνεδώ και τώρα η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων.

Εκτός από αυτό που ζούμε σήμερα υπάρχει και άλλος δρόμος! Ας τον βαδίσουμε!

Πάρος 11-9-22

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα