Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες από Οκτώβριο, τι πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί

22 Σεπτεμβρίου 2022 15:20

Όσοι οδηγοί δεν έχουν εφοδιαστεί με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, καλό θα είναι να σπεύσουν να το πράξουν μέχρι τέλος του μήνα.

Κι αυτό όχι γιατί αλλάζει δραματικά ο καιρός και έρχεται... βαρύς χιονιάς αλλά γιατί από τον Οκτώβριο καθίσταται υποχρεωτικός ο εφοδιασμός των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όταν επιβάλλονται σχετικοί περιορισμοί κυκλοφορίας από τις αρμόδιες Αρχές, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με απόφαση που έχει υπογράψει ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές Μιχάλης Παπαδόπουλος.

 Με βάση την εν λόγω απόφαση, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών, εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά. Ως ειδικά ελαστικά νοούνται εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S (χιονολάστιχα).

Η συγκεκριμένη υποχρέωση των οδηγών αφορά σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο κάθε έτους και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλουν.

 Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

α. Να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές όπου επικρατούν συνθήκες χιονόπτωσης ή παγετού.
β. Να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή χρήση τους και
γ. Να προσαρμόζουν την οδήγησή τους όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών μέσων.

Για την απόφαση αυτή, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι με δεδομένη τη μεταβολή των κλιματολογικών συνθηκών «είναι χρήσιμο να προσαρμοστούμε όλοι οι οδηγοί σε μια πραγματικότητα όπου θα εκδηλώνονται συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα»

dikaiologitika.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα