Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστήμονες στη Κίνα ισχυρίζονται πως κλωνοποίησαν «σούπερ αγελάδες», που παράγουν ασυνήθιστα ποσοστά γάλακτος

02 Φεβρουαρίου 2023 18:54

Κλωνοποιήθηκαν τρεις αγελάδες στη Κίνα, που μπορούν να παράγουν ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα γάλακτος.

Κινέζοι επιστήμονες κλωνοποίησαν με επιτυχία τρεις «σούπερ αγελάδες» που μπορούν να παράγουν ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα γάλακτος, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, χαιρετίζοντάς το ως μια σημαντική ανακάλυψη για τη γαλακτοκομική βιομηχανία της Κίνας να μειώσει την εξάρτησή της από εισαγόμενες φυλές.

 Τα τρία μοσχάρια, που εκτράφηκαν από επιστήμονες του Βορειοδυτικού Πανεπιστημίου Γεωργικής και Δασικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, γεννήθηκαν στην περιοχή Ningxia τις εβδομάδες πριν από το Σεληνιακό Νέο Έτος στις 23 Ιανουαρίου, ανέφερε η κρατική Ningxia Daily, σύμφωνα με το edition.cnn.com.

Κλωνοποιήθηκαν από εξαιρετικά παραγωγικές αγελάδες από τη φυλή Holstein Friesian, η οποία προέρχεται από τις Κάτω Χώρες. Τα επιλεγμένα ζώα είναι ικανά να παράγουν 18 τόνους γάλακτος ετησίως ή 100 τόνους γάλακτος κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Αυτή είναι σχεδόν 1,7 φορές η ποσότητα γάλακτος που παρήγαγε μια μέση αγελάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Επιστήμονες έφτιαξαν 120 κλωνοποιημένα έμβρυα
Το πρώτο από τα κλωνοποιημένα μοσχάρια γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου με καισαρική τομή λόγω του σχετικά μεγάλου μεγέθους των 56,7 κιλών (120 λίβρες), δήλωσε αξιωματούχος στην πόλη Γουλίν στη Νινγκξιά στην κρατική Εφημερίδα Τεχνολογίας.

Οι επιστήμονες έφτιαξαν 120 κλωνοποιημένα έμβρυα από τα κύτταρα του αυτιού των εξαιρετικά παραγωγικών αγελάδων και τα τοποθέτησαν σε παρένθετες αγελάδες, σύμφωνα με την Technology Daily.

Ο Jin Yaping, επικεφαλής επιστήμονας του έργου, χαρακτήρισε τη γέννηση των «σούπερ αγελάδων» μια «ανακάλυψη» που επιτρέπει στην Κίνα να διατηρήσει τις καλύτερες αγελάδες «με οικονομικά εφικτό τρόπο», ανέφερε η κρατική εφημερίδα Global Times.

Μόνο πέντε στις 10.000 αγελάδες στην Κίνα μπορούν να παράγουν 100 τόνους γάλακτος στη διάρκεια της ζωής τους, καθιστώντας τις πολύτιμο πόρο για αναπαραγωγή. Ωστόσο, ορισμένες εξαιρετικά παραγωγικές αγελάδες δεν εντοπίζονται μέχρι το τέλος της ζωής τους, καθιστώντας δύσκολη την αναπαραγωγή τους, δήλωσε ο Jin.

Έως και το 70% των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής της Κίνας εισάγονται από το εξωτερικό, σύμφωνα με τους Global Times.

Σε δύο έως τρία χρόνια κοπάδι
«Σχεδιάζουμε να χρειαστούμε δύο έως τρία χρόνια για να δημιουργήσουμε ένα κοπάδι αποτελούμενο από περισσότερες από 1.000 σούπερ αγελάδες, ως μια σταθερή βάση για να αντιμετωπίσουμε την εξάρτηση της Κίνας από τις υπερπόντιες αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και το ζήτημα του κινδύνου να "πνιγεί" [από διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού]», δήλωσε ο Jin στην εφημερίδα.
Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, οι αγρότες εκτρέφουν κλώνους με συμβατικά ζώα για να προσθέσουν επιθυμητά χαρακτηριστικά, όπως υψηλή παραγωγή γάλακτος ή αντοχή σε ασθένειες, στη δεξαμενή γονιδίων.

Κίνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην κλωνοποίηση ζώων τα τελευταία χρόνια.

Πέρυσι, μια κινεζική εταιρεία κλωνοποίησης ζώων δημιούργησε τον πρώτο κλωνοποιημένο αρκτικό λύκο στον κόσμο.

Το 2017, Κινέζοι επιστήμονες δήλωσαν ότι παρήγαγαν κλωνοποιημένα βοοειδή με αυξημένη αντοχή στη φυματίωση των βοοειδών, κίνδυνο για τα βοοειδή σε πολλές χώρες.

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα