Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ναι», αλλά βαθαίνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

16 Ιουλίου 2015 12:51

Το νομοσχέδιο, μέσω του οποίου κυρώνεται η συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές, εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή (229 «ναι», 64 «όχι» και έξι «παρών»).


Ομως, η κοινοβουλευτική αυτή νίκη αποδείχθηκε πύρρειος για την κυβερνώσα πλειοψηφία, αφού είδε 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να θέτουν εαυτούς απέναντι στον πρωθυπουργό: 32 καταψήφισαν, 6 δήλωσαν «παρών» ενώ μία ήταν απούσα. Πάντως, οι βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν από την κεντρική κυβερνητική επιλογή δεν έφτασαν τους 40, αριθμός που είχε τεθεί από το πρωθυπουργικό περιβάλλον ως καταλύτης για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης, η οποία διαθέτει 162 βουλευτές και χάνει τη δεδηλωμένη εάν σε σχετική ψηφοφορία λάβει, επί των παρόντων, κάτω από 121 ψήφους.

Το αποτέλεσμα, ωστόσο, δρομολογεί άμεσα τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς ανάμεσα στα «όχι» ήταν και εκείνα των υπουργών Π. Λαφαζάνη, Δ. Στρατούλη και Κ. Ησυχου, ενώ χθες παραιτήθηκε η κ. Νάντια Βαλαβάνη. Ο κ. Λαφαζάνης, πάντως, δήλωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι εφόσον το ζητήσει ο πρωθυπουργός, θα παραιτηθεί.

Οι διαφοροποιήσεις ήρθαν παρά το γεγονός ότι λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία ο κ. Τσίπρας προσέδιδε σε αυτή χαρακτήρα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση: «Δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς», είπε, για να προσθέσει με έμφαση ότι είναι αποφασισμένος να είναι παρών σε μια μάχη που, όπως σημείωσε, συνεχίζεται.

Από την πλευρά του, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι η Ν.Δ. είναι και θα είναι «εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας». Υπό αυτό το πρίσμα επισήμανε ότι παρέχει το «ναι» στην παρούσα φάση, όπως θα το πράξει και στο μέλλον, έως να κλείσει οριστικά η μεγάλη συμφωνία το φθινόπωρο. Ωστόσο, σημείωσε ότι η διαθεσιμότητα αυτή του κόμματός του δεν σημαίνει αδυναμία. «Αγωνιάτε για την κυβερνητική συνοχή; Γιατί δεν κάνετε πρόταση μομφής; Γιατί δεν ζητάτε εκλογές;», του είπε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας.

Νωρίτερα, ο κ. Ευ. Βενιζέλος κάλεσε την κυβέρνηση να διευκρινίσει αν θεωρεί ότι η επιτευχθείσα συμφωνία είναι «προϊόν πραξικοπήματος», όπως στελέχη της υποστηρίζουν.

Στην ομιλία της, όπως ήταν αναμενόμενο, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε χρήση βαρύτατων εκφράσεων, προκειμένου για ακόμα μία φορά να καταδείξει τη διαφωνία της στην κυβερνητική και πρωθυπουργική επιλογή. Ενδεικτικό είναι ότι μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία», «ενταφιασμό της κοινοβουλευτικής λειτουργίας» και «κοινωνική γενοκτονία».

www.kathimerini.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr