×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ετοιμος ο νόμος-θηλιά για τους επίορκους

12 Απριλίου 2013 11:55

Νομοθετική ρύθμιση - θηλιά για τους επίορκους υπαλλήλους βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα, πιθανότατα και την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο να απομακρυνθούν μέχρι τον Ιούνιο

από το Δημόσιο οι 2.000 περίπου επίορκοι υπάλληλοι στους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και κατηγορούνται για σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα.

Η απόφαση λήφθηκε χτες κατά την απογευματινή σύσκεψη της τρόικας με τον Αν. Μανιτάκη στο υπουργείο Οικονομικών όπου επιτεύχθηκε καταρχήν συμφωνία στο θέμα της απομάκρυνσης των επίορκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να μην προσδιοριστεί αριθμός επίορκων που θα απομακρυνθούν αλλά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των πειθαρχικών συμβουλίων που θα οδηγήσουν στην έξοδο τους πειθαρχικά ελεχγόμενους υπαλλήλους για σοβαρά αδικήματα.

Η τρόικα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επέμεινε να συμφωνηθεί συγκεκριμένος αριθμός συνεδριάσεων ανά μήνα που θα περιληφθεί στην τελική συμφωνία, αλλά δεν υπήρξε κατάληξη επί του ζητήματος.

Η νομοθετική ρύθμιση που θα αυστηροποιήσει περαιτέρω το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελεί μέρος της συμφωνίας με την τρόικα για το Δημόσιο και θα προβλέπει την πλήρη περικοπή αποδοχών των συγκεκριμένων υπαλλήλων που θα τίθενται σε καθεστώς «παύσης» από τη θέση τους.

Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα ξεκλειδώσει τη συμφωνία με την τρόικα για τους επίορκους υπαλλήλους και θα ανοίξει την πόρτα για την επίτευξη λύσης στο θέμα του Δημοσίου μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα.

Στη χθεσινή πρωινή συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης συμφωνήθηκε η αλλαγή του πλαισίου, ενώ ο Αν. Μανιτάκης μετά το πέρας της σύσκεψης δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα για το Δημόσιο την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προάγγελος της νομοθετικής ρύθμισης θα αποτελέσει εγκύκλιος που θα αποστείλει ο Αν. Μανιτάκης σε όλα τα πειθαρχικά συμβούλια με στόχο να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο θα αναφέρεται η υποχρέωση των πειθαρχικών συμβουλίων να υπερβαίνουν τη γραφειοκρατία με την εκδίκαση υποθέσεων όταν θα έχουν στην κατοχή τους πλήρεις φακέλους καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι ελλιπείς φάκελοι καθυστερούν την έκδοση αποφάσεων.

Παράλληλα θα ζητείται ο ακριβής προσδιορισμός του αδικήματος, ενώ θα απαιτηθεί να επισπευσθούν οι υποθέσεις που αφορούν σοβαρά αδικήματα για τις οποίες οι υπάλληλοι έχουν προφυλακιστεί ή υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις σε πρώτο βαθμό.

Αμεση εκδίκαση

Στη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προβλέπεται η υποχρέωση από πλευράς των πειθαρχικών συμβουλίων της άμεσης εκδίκασης υποθέσεων για τις οποίες οι υπάλληλοι έχουν προφυλακιστεί ή καταδικαστεί και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία λαμβάνοντας το 1/3 των αποδοχών τους.

Η διάταξη -σύμφωνα με πληροφορίες- θα προβλέπει την υποχρεωτική σύγκληση των πειθαρχικών συμβουλίων αμέσως μετά τη θέση σε αργία του υπαλλήλου (εντός ενός ή δύο μηνών) πριν ακόμα εκδοθεί απόφαση του δικαστηρίου καθώς η πειθαρχική και η ποινική δικαιοσύνη αποτελούν διαφορετικές διαδικασίες.

Η ανώτερη ποινή που προβλέπεται για σοβαρά αδικήματα είναι αυτή της προσωρινής ή οριστικής παύσης, όπου ο υπάλληλος δεν λαμβάνει καμία αποζημίωση και βρίσκεται ουσιαστικά εκτός Δημοσίου.

Εγγυήσεις

Οι δανειστές ζητούν εγγυήσεις από την κυβέρνηση καταρχήν για την απομάκρυνση των επίορκων, για την εφαρμογή της κινητικότητας αλλά και των απολύσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει με την τρόικα για την επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών και την απομάκρυνση των 2.000 επίορκων εξασφαλίζοντας ότι για κάθε απόλυση θα έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να προσλαμβάνει επιτυχόντες του ΑΣΕΠ.

ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ ΚΑΙ Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ

Ευθυνοφοβία και καθυστέρηση στη συγκρότηση των πειθαρχικών

Η ευθυνοφοβία των μελών των Πειθαρχικών Συμβουλίων με την παλαιά τους σύνθεση αλλά και οι πολύμηνες καθυστερήσεις στη συγκρότηση των νέων οργάνων αποτελούν τις βασικές αιτίες για την ατιμωρησία των επίορκων. Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι υπάλληλοι που κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα και είναι προφυλακιστέοι (π.χ. για ανθρωποκτονία) τίθενται αυτόματα, χωρίς την απόφαση πειθαρχικού οργάνου, σε καθεστώς αργίας, λαμβάνοντας το 1/3 των αποδοχών τους.

Η συνήθης πρακτική των Πειθαρχικών Συμβουλίων ήταν να μη συνεδριάζουν μέχρι να υπάρξει απόφαση του ποινικού δικαστηρίου. Εφαρμόζοντας πιστά το πειθαρχικό δίκαιο θα έπρεπε να συνεδριάσουν τα πρωτοβάθμια Πειθαρχικά αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινικής δίωξης και να θέσουν τον πειθαρχικά ελεγχόμενο υπάλληλο σε καθεστώς προσωρινής παύσης (από 3-12 μήνες) ή οριστικής παύσης, όπου δεν καταβάλλεται καμία αποζημίωση.

Η θεσμοθέτηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων για την εκδίκαση των υποθέσεων στο δευτεροβάθμιο όργανο θα δίνει τη δυνατότητα λήψης οριστικής απόφασης, για την οποία ο υπάλληλος μπορεί να ασκήσει έφεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εάν αθωωθεί, θεωρείται δεδομένο ότι θα επανέλθει στην υπηρεσία του λαμβάνοντας το σύνολο της αμοιβής του.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί περίπου 500 υποθέσεις επίορκων υπαλλήλων που έχουν ληφθεί τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις από τα δικαστήρια και θα απομακρυνθούν άμεσα, ενώ περίπου 1.500 υποθέσεις επίορκων, στους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, εκκρεμούν στα πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια.

ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

Οι καθυστερήσεις στη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων -που θα κρίνουν την «τύχη» των επίορκων- αποδίδονται στο ότι δεν έχουν ακόμα οριστεί δικαστικοί. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας σημείωναν πως δεν έχουν ευθύνη για τις όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται.

το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει απαντήσει σε έγγραφο του υπουργείου Εργασίας για το θέμα των πειθαρχικών. Στην απάντηση τονίζεται πως «η επετηρίδα των Παρέδρων έχει εξαντληθεί, εφόσον έχουν ήδη τοποθετηθεί για τη σύσταση Πειθαρχικών Συμβουλίων σε αντίστοιχα υπουργεία».

Παράλληλα τονίζεται πως «στη θέση του Προέδρου μπορεί να ορισθεί εκτός από Πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Εφέτης ή Πρόεδρος Πρωτοδικών ή Πρωτοδίκης».

www.ethnos.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr