Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζάεφ: Δεν έχω μιλήσει ακόμα με τον Τσίπρα - Συνεχίζονται οι τεχνικές διεργασίες

02 Ιουνίου 2018 15:38

Αν υπάρξει συμφωνία θα υπογραφεί στις Πρέσπες επανέλαβε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός - Το παρασκήνιο της προφορικής συμφωνίας Κοτζιά-Ντιμιτρόφ


Τη στάσιμη εικόνα των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα ενίσχυσε με δηλώσεις του το Σάββατο ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν έχει ακόμα μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα για μια πιθανή λύση για το ονοματολογικό.

Σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ, ο οποίος είπε ότι αν υπάρξει συμφωνία θα υπογραφεί στις Πρέσπες, οι τεχνικές διεργασίες συνεχίζονται.

«Η υπογραφή θα γίνει εδώ στις Πρέσπες όπως συμφωνήσαμε στο Νταβό. Όσα συζητούν τώρα τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών θα πρέπει να γίνουν νομικό κείμενο» πρόσθεσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Το παρασκήνιο μιας προφορικής συμφωνίας

Οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν για συμφωνία από τον Νίκο Κοτζιά βασίστηκαν, σύμφωνα με το omegapress.gr, σε μια προφορική συμφωνία του με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ.

Μια τέτοια συμφωνία, φυσικά, δεν δεν δεσμεύει ποτέ κανέναν, ούτε μικροπωλητές , πόσο μάλλον κράτη και για τον λόγο αυτό οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα πρέπει να απολογηθούν για τους περίεργους τακτικισμούς τους.

Κανείς πλην των εμπλεκομένων δεν γνώριζε τι ακριβώς περιελάμβανε η συμφωνία, ούτε ανέλαβε κανείς την ευθύνη να ανακοινώσει δημόσια τι περιελάμβανε. Με εξαίρεση τα μισόλογα για το «Ίλιντεν», ουδέποτε η ΠΓΔΜ δέχθηκε αλλαγή συντάγματος για μια ονομασία έναντι όλων.

Ήταν μια τακτική που προστάτευε τους δύο υπουργούς Εξωτερικών ενόψει της διαγραφόμενης αποτυχίας. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου διατηρούσε από την αρχή επιφυλάξεις , ενώ ο Κοτζιάς μιλούσε συνεχώς για μια συμφωνία που δεν υπήρχε πουθενά.

Η υποτιθέμενη συμφωνία κλείστηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση ήταν η συνάντηση Νίμιτς –Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στις 24 Μαίου στη Νέα Υόρκη και η δεύτερη στις Βρυξέλλες στις 28 Μαίου. Το γεγονός όμως ότι δεν υπήρξε ποτέ έγγραφο υπογεγραμμένο από τους δύο υπουργούς εξωτερικών, αλλά προφορική συμφωνία, δίνει το δικαίωμα τώρα και στις δύο πλευρές να ισχυριστούν ότι θέλουν για να καλύψουν τα νώτα τους στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό

www.protohema.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr