×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δύο ρητά «όχι» από τον Σαμαρά

31 Ιανουαρίου 2014 12:58

Τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εθνικών εκλογών τον προσεχή Μάιο, αλλά και των -κατά το Μαξίμου- υποβολιμαίων θεωριών περί «μεγάλου συνασπισμού» έβαλε χθες ο πρωθυπουργός,

επιδιώκοντας να κλείσει έναν φαύλο κύκλο εικοτολογίας που λειτουργούσε διαβρωτικά για την κυβέρνηση και αποπροσανατολιστικά για τους βουλευτές. Η Ελλάδα είναι έτοιμη «να γυρίσει σελίδα, να βγούμε από τα Μνημόνια», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας πως «τώρα είναι που πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα και σταθερότητα» και να μην κυλήσει εκ νέου η χώρα εκεί όπου ήταν 4 χρόνια πριν.

Απευθυνόμενος στην -ανήσυχη- Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., ο κ. Σαμαράς περιέγραψε το διακύβευμα ενόψει των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών. Μπορεί να μην έφτασε στους τόνους που υιοθέτησε προ ημερών ο κ. Ευ. Βενιζέλος, όταν χαρακτήρισε τις κάλπες «δημοψήφισμα» για την κυβέρνηση, ωστόσο η τοποθέτησή του έχει σαφή διλημματικά χαρακτηριστικά, καθώς εστιάζει όχι μόνο στο ποιος αλλά και υπό ποίους όρους θα διαχειριστεί την «επόμενη μέρα» της χώρας και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς διέλυσε κάθε σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με την προφανή εκτίμηση πως οι θεωρίες αυτές λειτουργούν υπονομευτικά για την κυβέρνηση και τελικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο και επιχειρούν να εμφανίσουν ως «θεσμικό» και, πλέον, «μετριοπαθή και υπεύθυνο» εταίρο. «Να τους πείσουμε να γίνουν αξιόπιστη και υπεύθυνη αντιπολίτευση, ναι! Να συγκυβερνήσουμε μαζί τους, όμως, όπως κάποιοι ονειρεύονται, όχι!» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Σαμαρά, που χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του και δη τους πλέον «μετωπικούς» προς την Κουμουνδούρου. «Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει στροφή προς τον ρεαλισμό... Μακάρι να ήταν έτσι. Αλλά, ας μην είναι τόσο εύπιστοι ορισμένοι», συνέχισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως όσα λέει ή υπαινίσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν εκ των πραγμάτων σε πτώχευση και την Ελλάδα πίσω εκεί από όπου ξεκίνησε η τετραετής περιπέτεια.

«Θα εκβιάσουν;»

Ο πρωθυπουργός εκμεταλλεύτηκε την προσπάθεια αποδόμησης του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου, όπως ειπώθηκε, να συγκροτήσει το διακύβευμα προς τους πολίτες ενόψει των δίδυμων εκλογών του προσεχούς Μαΐου, για την Αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και το έπραξε επικαλούμενος το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. «Μας λένε τώρα ότι μπορεί το "επαχθές" χρέος της χώρας να μην ξεπερνά τα 9 δισ., αλλά ότι εκείνοι θα ζητήσουν να περικοπεί το μεγαλύτερο μέρος του», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, θέτοντας σειρά ερωτημάτων: «Πώς θα αποφύγουν τις ολέθριες επιπτώσεις μιας αναγκαστικής τότε χρεοκοπίας της χώρας; Θα εκβιάσουν; Θα τρομοκρατήσουν; Δεν έχουν καταλάβει ότι απέναντί τους δεν θα έχουν μια χώρα ή μια κυβέρνηση, αλλά 27 Κοινοβούλια, τρεις διεθνείς οργανισμούς και τις αμείλικτες αγορές; Το χάος που θα δημιουργηθεί στις αγορές το έχουν υπολογίσει;». Και κατέληξε: «Με το που λένε τέτοια και μόνο, δημιουργούν αρνητικό κλίμα εις βάρος της Ελλάδας στις αγορές. Και αν ποτέ είχαν την ευκαιρία να το κάνουν πράξη -που δεν θα την έχουν- ακόμη και αν δεν τα εννοούσαν 100%, θα διέλυαν τη χώρα πριν προλάβουν να αλλάξουν άποψη».

www.kathimerini.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr