×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στόχος η συμφωνία με τρόικα μέχρι την Κυριακή

10 Μαρτίου 2014 16:28

Με τη βεβαιότητα ότι το θέμα των τραπεζών δεν θα σταθεί τελικά εμπόδιο στην ολοκλήρωση του ελέγχου θα παρευρεθεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, στη

 συνεδρίαση του Eurogroup που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Το νέο ορόσημο πλέον για να κλείσει οριστικά ο τρέχον έλεγχος που ξεκίνησε πέρυσι το Σεπτέμβριο, είναι το άτυπο Ecofin του Απριλίου που θα συγκληθεί στην Αθήνα.

Το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση είναι μέχρι την ερχόμενη Κυριακή να έχει επέλθει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και στις επόμενες 15 ημέρες να δοθεί το πράσινο φως από Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην εκταμίευση των δόσεων ύψους 11,9 δις ευρώ.

Εως τότε, όμως, θα πρέπει να έχουν κλείσει μία σειρά από σημαντικά θέματα. Στο ζήτημα των τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες μετά τις συσκέψεις του κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας την Παρασκευή και στην κατ' ιδίαν συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα, κ. Π. Τόμσεν, το Σάββατο, οι δύο πλευρές κατέληξαν ότι το ύψος των κεφαλαίων που θα αναζητήσουν άμεσα οι τράπεζες είναι αυτό που λέει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και θα επανεξεταστεί το θέμα όταν ολοκληρώσει στα τέλη του έτους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα δικά της στρες τεστ. Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να περάσει το ταχύτερο δυνατόν (ενδεχομένως να τεθεί ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση μέρους των δόσεων) ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, όπως ζητούσε το ΔΝΤ.

Στα ανοικτά μέτωπα, παραμένουν οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ και κυρίως οι αλλαγές στο γάλα και τα φάρμακα, τα θέματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (διαθεσιμότητα του 2014 και συνέχιση του προγράμματος απολύσεων με το υπουργείο να διαφωνεί) και τα εργασιακά ζητήματα. Μάλιστα, η τρόικα έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων και νέα θέματα όπως το ύψος του κατώτατου μισθού, η απόλυτη πλειοψηφία για απεργίες και το πάγωμα των τριετιών μετά το 2017, ενώ θα πρέπει να συμφωνηθεί το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2015 και οι περιοχές από τις οποίες θα καλυφθεί.
www.kathimerini.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr