Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νίκη Μητσοτάκη και στη Βουλή -Το πρώτο νομοσχέδιο υπέρ της μεσαίας τάξης, το ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ

31 Ιουλίου 2019 11:32

Η Νέα Δημοκρατία κέρδιζε με μεγάλη πλειοψηφία τις εκλογές κάθε φορά που μπορούσε να εκφράσει ιδεολογικά τον μεσαίο χώρο. Αυτό έγινε το 1989, το 2004 και το 2007, αλλά και στις πρόσφατες εκλογές της 7ης Ιουλίου.


Η διαφορά όμως με την πριν από το μνημόνιο περίοδο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις εκλογές εκτός από τον μεσαίο χώρο που κέρδισε ξανά ιδεολογικά, κάτι στο οποίο συνέβαλε καθοριστικά η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος, κατάφερε να εκφράσει οικονομικά και τη μεσαία τάξη, η οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε δεινοπαθήσει από τη φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία το 2015 είχε πιστέψει την εξαγγελία του τέως κυβερνώντος κόμματος για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Δεν τήρησε τις υποσχέσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε τη μη τήρηση των υποσχέσεών του, αλλά περισσότερο τη συνειδητή υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Οταν συνειδητοποίησε το κόστος που θα είχε εκλογικά αυτή η πολιτική, ήταν πλέον αργά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Χρήστος Σταϊκούρας σχεδίασαν προεκλογικά ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα αναγεννούσε την -καθημαγμένη από φόρους- μεσαία τάξη. Αυτό το πρόγραμμα άρχισαν να εφαρμόζουν την επομένη των εκλογών και το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή είναι το πρώτο κομμάτι του.

Η Νέα Δημοκρατία, όπως έδειξαν χθες οι ομιλίες τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Οικονομικών, είναι αποφασισμένη να υπηρετήσει σε βάθος χρόνου αυτή την οικονομική πολιτική και να εκφράσει όχι μόνο σήμερα αλλά και αύριο και στις επόμενες εκλογές τη μεσαία τάξη, που φαίνεται ότι θα δίνει για αρκετό καιρό εκλογικές νίκες σε εκείνους που μπορούν να της ξαναδώσουν τη θέση που είχε στο κοινωνικό οικονομικό γίγνεσθαι πριν από την κρίση.

 Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή, το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο «αποτελεί την πρώτη τροχιοδεικτική βολή μιας οικονομικής αντίληψης με συγκεκριμένη πολιτική πρώτη ύλη. Κορμός της είναι η ανάπτυξη για τη μεγέθυνση του εθνικού πλούτου υπέρ των πολλών. Ιμάντας της είναι πάντα η παραγωγική μεσαία τάξη. Φυσικό της περιβάλλον είναι ο 21ος αιώνας και πολιτικό της πρόσημο είναι η πρόοδος».

Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η κοινωνικοοικονομική τοποθέτηση του Χρήστου Σταϊκούρα για το ποιους εκφράζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία. «Αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εκπροσωπεί και θα εκπροσωπεί τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Θα λειτουργούμε πάντα με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Στόχος να καθιερωθεί η ΝΔ στη συνείδηση της μεσαίας τάξης
Είναι προφανές πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που έχει στόχευση τετραετίας θα έχει ως στόχο να μη χάσει την πολυπληθή πια μεσαία τάξη ως εκλογικό και πολιτικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας. Και προς αυτή την κατεύθυνση είναι και τα μέτρα που περιέγραψε ο πρωθυπουργός και τα οποία θα βρίσκονται στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει το φθινόπωρο.

«Η μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση θα απλοποιεί διαδικασίες, θα μειώνει τους φόρους για κάθε παραγωγική δραστηριότητα, θα δίνει τολμηρά κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις, για ξένες επενδύσεις, θα κινητοποιεί ταυτόχρονα και ελληνικά κεφάλαια, θα ανακουφίσει το τραπεζικό σύστημα, θα καθιερώνει το ηλεκτρονικό χρήμα στις συναλλαγές μας. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική τομή. Δύο είναι οι λέξεις-κλειδιά της πολιτικής μας: το αποτέλεσμα και η εμπιστοσύνη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Τσακαλώτος και η αλλαγή γνώμης για τη μεσαία τάξη
Το ενδιαφέρον όμως στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής δεν εστιάζεται μόνο στις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, αλλά και στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης όχι μόνο επί της αρχής, αλλά και επί των άρθρων. Μάλιστα, αυτή η απόφαση συνοδεύτηκε από την ομιλία του τέως υπουργού Οικονομικών και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου πια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος άλλαξε την προηγούμενη άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για το ποιοι σε οικονομικό επίπεδο εκφράζουν τη μεσαία τάξη. Ο κ. Τσακαλώτος δέχτηκε ότι ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι 500.000 ευρώ μπορούν να ενταχθούν σε αυτό που και ο ΣΥΡΙΖΑ ονομάζει μεσαία τάξη.

«Είμαστε ευχαριστημένοι που βοηθάτε αυτούς που είναι πάνω από 60.000 ευρώ, πάνω από 100.000 ευρώ, πάνω από 150.000 ευρώ, οριακά και πάνω από 350.000 ευρώ. Μπορούμε να το δεχθούμε ότι με τέτοιες περιουσίες μπορεί με 200 εκατομμύρια να τους βοηθήσετε. Κι εδώ μπαίνει το θέμα για τη μεσαία τάξη. Κατά τη δική μας άποψη και νομίζω ολόκληρου του ελληνικού λαού, οι περιουσίες πάνω από 500.000 ευρώ και πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ δεν είναι μεσαία τάξη».

Άρα, ο νέος μετεκλογικός προσδιορισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως πολίτες με ακίνητη περιουσία μέχρι 500.000 ευρώ ανήκουν στη μεσαία τάξη, συνεπώς αυτοί μπορούν να εκφραστούν και από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μπορεί και ο ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργήσει υπέρ τους.

Μάχη για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της μεσαίας τάξης
Η αναφορά του κ. Τσακαλώτου αλλά και η υπερψήφιση του άρθρου που αναφέρεται στις ελαφρύνσεις του ΕΝΦΙΑ δεν ήταν καθόλου τυχαία. Τουναντίον ήταν ένα κλείσιμο ματιού σε εκείνους που ο κ. Τσακαλώτος τα προηγούμενα χρόνια φορολόγησε συνειδητά. Και προφανές ότι προοδευτικά ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εκφράσει και αυτός τη μεσαία τάξη τώρα που κατάλαβε τι του κόστισε η υπερφορολόγησή της, τώρα που κατάλαβε ότι χωρίς τη στήριξή της είναι δύσκολο να ξαναβρεθεί στην εξουσία. Κατά αυτή την έννοια, το επόμενο διάστημα στόχος και των δύο κομμάτων θα είναι αυτά τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα.

Η Νέα Δημοκρατία θέλει να διατηρήσει την εμπιστοσύνη αυτών των πολιτών και ο ΣΥΡΙΖΑ να την κερδίσει για λογαριασμό του. Το πόσο αξιόπιστος εκφραστής τους θα είναι μένει να φανεί, όπως επίσης μένει να φανεί αν θα καταφέρει αυτές οι κοινωνικοοικονομικές δυνάμεις να φύγουν κάποια στιγμή από τη Νέα Δημοκρατία και να τον προσεγγίσουν εκλογικά. Αυτονόητο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου αυτά τα στρώματα που κέρδισε με τη χάραξη της συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής και την αξιοπιστία του λόγου που διατύπωσε, να τα διατηρήσει. Γι’ αυτό και ο κ. Σταϊκούρας κάρφωσε στην Βουλή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για αυτή τη μετατόπιση θέσης:

«Εχετε αλλάξει τα goal posts της μεσαίας τάξης. Έχω τα πρακτικά, όταν φέρατε τη ρύθμιση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%. Λέγατε ότι μέχρι τα 200.000 ευρώ είναι όλοι μεσαία τάξη. Σήμερα μας λέτε ότι ψηφίζετε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας γιατί η μεσαία τάξη έχει μετατοπιστεί στα 500.000 ευρώ. Τελικά, τα goal posts της μεσαίας τάξης πού είναι για εσάς;».

Σε κάθε περίπτωση, από τη μάχη των δύο κομμάτων εξουσίας κερδισμένοι θα βγουν μετά από πολλά χρόνια όλοι εκείνοι που οικονομικά και κοινωνικά περιγράφονται ως μεσαία τάξη της χώρας.

iefimerida.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr