Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Πιο πολλές οι δόσεις για φόρο και ΕΝΦΙΑ

12 Ιουνίου 2020 16:05

«Όσοι αποπληρώνουν εφάπαξ τις υποχρεώσεις τους θα έχουν έκπτωση 2%» - Έως 24 δόσεις η πληρωμή των εισφορών που ανεστάλησαν από Μάρτιο μέχρι Σεπτέμβριο - Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός


Νέα δέσμη μέτρων στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μεταξύ άλλων αύξηση των δόσεων για τον ΕΝΦΙΑ, αποπληρωμή των συσσωρευμένων υποχρεώσεων λόγω lockdown με άτοκες δόσεις και έκπτωση φόρου για όσους καταβάλλουν εφάπαξ τις υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την express παροχή μικροπιστώσεων εως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους..

Συγεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι:

- Ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα εξοφληθεί φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις (αντι 3ων και 6 αντίστοιχα) δηλαδή από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο 2021.

- Ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις από Σεπτέμβριο έως και Φεβρουάριο 2021

- Όποιος εξοφλήσει εφάπαξ το σύνολο της οφειλής των παραπάνω υποχρεώσεων θα έχει έκπτωση 2%

- Επίσης θεσπίζεται ειδική ρύθμιση 12 άτοκων δόσεων ή 24 δόσεων με μειωμένο επιτόκιο για τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που συσσωρεύτηκαν από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο λόγω των αναστολών λειτουργίας επιχειρήσεων στο πλαίσιο του lockdown.

- Παράλληλα, το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ενισχύεται με 200 εκατ. ευρώ. Θα ισχύσει εως τέλος Ιουλίου με προοπτική επέκτασης έως και τον Σεπτέμβριο και το κράτος θα καλύπτει το 60% των εργοδοτικών εισφορών

- Ψηφίζεται νομοσχέδιο για μικροπιστώσεις εως 25.000 ευρώ προς μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους. Ο θεσμός θα λειτουργεί υπο την εποπτεία της ΤτΕ ώστε οι δικαιούχοι να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα χωρίς τις εγγυήσεις που θέτουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τι έκανε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση

Κάνοντας απολογισμό των δράσεων της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «με το ξέσπασμα της κρίσης θωρακίσαμε με 280 εκατ. το ΕΣΥ, δώσαμε έκτακτο επίδομα 90 εκατ. στο προσωπικό υγειονομικό, αξιοποιήσαμε δωρέες, κάναμε προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών, διπλασιάσαμε κλίνες ΜΕΘ ξεπερνώντας 1.000 και δρομολογήσαμε σχέδιο για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ενώ εσείς που διαφημίζατε το δήθεν ενδιαφέρον σας για το ΕΣΥ μας παραδώσατε 565».

Συνεχίζοντας τον απολογισμό ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «850.000 επιχειρήσεις, 2 εκατ εργαζόμενοι τέθηκαν συνολικά υπο την προστασία της πολιτείας. Απαγορεύτηκαν οι απολύσεις και καθιερώθηκε αποζημίωση 800 ευρώ και 600 ευρώ σε επιστήμονες. Το κράτος κάλυψε εισφορές, προχώρησε σε επιδότηση ενοικίου, μετατέθηκε η πληρωμή υποχρεώσεων, παρατάθηκαν επιδόματα ανεργίας».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «δόθηκαν 7 δισ. ευρώ απο ταμείο εγγυοδοσίας προς επιχειρήσεις με 80% εγγυήσεις δημόσιου ενώ το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ έδωσε δυνατότητα σε τράπεζες να βάλουν κριτήρια και η αλήθεια είναι ότι ήταν αρκετά αυστηρές. Ομως το ΤΕΠΙΧ 2 έτρεξε πιο γρήγορα. Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τον τρόπο που οι τράπεζες θα ανταποκριθούν και περιμένω να μην ζητήσουν τον ίδιο βαθμό εγγυήσεων καθώς εγγυάται το κράτος».

«Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι πρόγραμμα απο το οποίο σήμερα έχουν οφεληθεί πάνω απο 50.000 επιχειρήσεις και το πρόγραμμα θα ενισχυθεί ξεπερνώντας τα 2 δισ. ευρώ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και παρουσιάσε παραδείγματα επιχειρήσεων «που είδαν με ταχύτητα στήριξη. Επιχείρηση με επιπλομένα δωμάτια πήρε 6.500 ευρώ. Εταιρεία στις Κυκλάδες 60.000 ευρώ. Χρωμάτων στην Θεσσαλονίκη εισέπραξε 75.000 ευρώ. Είναι σημαντικά ποσά αυτά για πολλές επιχειρήσεις. Η δεύτερη φάση θα ενισχύει ακόμα περισσότερο επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη».

H στήριξη των επιχειρήσεων δεν θα γίνεται χωρίς έλεγχο

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι «η στήριξη προς επιχειρήσεις δεν είναι χωρίς ελέγχους για την συμμόρφωση με νέους κανόνες. Το τελευταίο τρίμηνο έγιναν περισσότεροι από 88.000 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και χωρους εργασίας με πρώτο στόχο την προστασία εργαζόμενων και πελατών».

«Για εμάς η υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι αναγκαίες αποστάσεις θα εποπτεύονται απο όλους εποπτικούς μηχανισμούς. Αποτελούν δείγμα προστασίας και σεβασμού στους συνανθρώπους μας που εργάζονται. Τα μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται και η πολιτεία θα πράγματοποιήσει εξαντλητικούς ελέγχους» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός

Επιλέγουμε τη στήριξη της απασχόλησης

Επανερχόμενος στο θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το της βάρος κρίσης πρέπει να το επιμεριστούμε δίκαια: πρώτα κράτος μετά επιχειρήσεις και τελευταίοι οι εργαζόμενοι. Για να υπάρξει αποτέλεσμα το σχέδιο πρέπει να είναι ρεαλιστικό και να εφαρμοστεί δυναμικά».

«Αυτό επιχειρεί να κάνει το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση. Είναι σύμπραξη πολιτείας με δυνάμεις παραγωγής. Εχει ως προτεραιότητα να μην χαθούν πολλές θέσεις εργασίας. Η εργασία είναι προϋπόθεση για ανάπτυξη οικονομίας και κοινωνική συνοχή»

«Όποιος σήμερα επικαλείται κοινωνική ευαισθησία οφείλει να δώσει μάχη για την δουλειά και αυτό θα γίνει αν η εργασία σε αναστολή συνδυαστεί με την ενίσχυση της πραγματικής απασχόλησης. Δεν γίνεται ένα εστιατόριο και ξενοδοχείο να κρατά όλες τις ημέρες ενεργό όλο το προσωπικό ανεξάρτητα απο την πληρότητά του. Θα λυγίσει και θα οδηγήσει όλους σε ανεργία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτές οι πρωτόγνωρες συνθήκες απαιτούν ρεαλιστικές λύσεις και τονίζω προσωρινές για την αντιμετώπιση της έκτατες ανάγκες. Εως τέλη Οκτωβρίου επιχειρήσεις που είδαν τζίρο να γκρεμίζεται θα μπορούν να προσαρμόζουν ανάλογα τον χρόνο εργασίας των εργαζομένων τους. Οι εργαζόμενοι θα διατηρούν σχεδόν τον ίδιο μισθό και τα ασφαλιστικά δικαιώματα έστω και για το μισό χρόνο εργασίας. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE θα καλύπτει το υπόλοιπο του μισθού. Έχουμε την απαγόρευση των απολύσεων για όσους εντάσσονται στο πρόγραμμα. Με αυτό το τρόπο οι επιχειρήσεις έχουν δυνατότητα να ορθοποδήσουν και οι εργαζόμενοι να διατηρούν τις δουλειές τους» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως διεμήνυσε «απο τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση προκρίνει την επιδότηση εργασίας. Αυτή είναι η φιλοσοφική μας διαφορά. Αντί για λουκέτα επιλέγουμε τη στήριξη της απασχόλησης».

«Το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ έχει τις ρίζες του στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Εφαρμόστηκε στην Γερμανία με μεγάλη επιτυχία. Εχει έρθει η ώρα να καταλάβουν οι επικριτές μας ότι η κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πότε το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει και πότε να επιτρέπει στις επιχειρήσεις να δρούν δημιουργικά» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr