Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορωνοϊός: «Βρισκόμαστε μπροστά στο τρίτο κύμα», προειδοποιεί ο Β. Κικίλιας -Αφόρητη η πίεση στο ΕΣΥ

02 Δεκεμβρίου 2020 20:52

Υπομονή και τήρηση των μέτρων προκειμένου να μην έρθουμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού ζήτησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που τόνισε πως το εμβόλιο είναι «εδώ» και θα μας βγάλει σύντομα από τη δύσκολη κατάσταση που ζούμε.

 

Ο Βασίλης Κικίλιας, κατά τη ζωντανή ενημέρωση της Τετάρτης, λίγη ώρα αφότου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.186 νέα κρούσματα, 89 νεκρούς και αρνητικό ρεκόρ με 613 διασωληνωμένους, σημείωσε πως βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού. Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμούς και κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας μέχρι να έρθει η στιγμή που το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο προς χρήση. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του έκανε λόγο και για την πιθανότητα η χώρα μας -αλλά και η Ευρώπη- να βρεθεί αντιμέτωπη και με ένα «τρίτο κύμα» της πανδημίας.

«Στο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Υγείας, η επίτροπος Κυριακίδου δήλωσε ότι κάθε 17 δευτερόλεπτα ένας πεθαίνει από Covid στην Ευρώπη», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την πρόωρη χαλάρωση των μέτρων, χαλάρωση που θα οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση.
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τρίτο κύμα, λέει ο Βασίλης Κικίλιας

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τρίτο κύμα. Ήδη χώρες όπως το Ισραήλ σκέφτονται σοβαρά να επαναφέρουν το lockdown και αυτό πρέπει να μας φέρει σε περίσκεψη, τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε την προσωπική μας στάση απέναντι στη δημόσια υγεία. Όπως και τη στάση που θα ακολουθήσει η πολιτεία ώστε να προστατεύσει τους πολίτες μας», είπε επίσης ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως το σύστημα υγείας συνεχίζει να δέχεται σημαντικές πιέσεις από τον κορωνοϊό. Όπως είπε, γινόμαστε «μάρτυρες μια τιτάνιας προσπάθειας των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Κατερίνης, της Δράμας, των Σερρών, της Βέροιας, της Εύβοιας, τα οποία δοκιμάζονται».

Σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε αριθμό-ρεκόρ διασωληνωμένων στη χώρα, με 613 βαριά ασθενείς να βρίσκονται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας.

Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι πιο κοντά από ποτέ
Παρόμοιο ήταν άλλωστε και το μήνυμα του περιφερειακού διευθυντή του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, που απευθυνόμενος στους Έλληνες σημείωσε πως το εμβόλιο είναι εδώ, αλλά και πως χρειάζεται να μείνουμε πιστοί στα μέτρα περιορισμού μετάδοσης του κορωνοϊού.

Η συζήτηση για την έγκριση των εμβολίων στην Ευρώπη αναζωπυρώθηκε, καθώς η Βρετανία ανακοίνωσε πως έδωσε επείγουσα έγκριση στο σκεύασμα της Pfizer.

Η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φάρμακα δήλωσε την ίδια ώρα ότι οι μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασίες της για την έγκριση εμβολίων κατά του Covid-19 είναι ασφαλέστερες.

Ενόχληση Βρυξελλών για την αδειοδότηση του εμβολίου στη Βρετανία
Ερωτηθείς σχετικά με την έγκριση που δόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για το εμβόλιο της Pfizer, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανέφερε:

«Ο EMA θεωρεί πως η υπό προϋποθέσεις εξουσιοδότηση για διάθεση στην αγορά είναι ο πιο κατάλληλος ρυθμιστικός μηχανισμός για να χρησιμοποιηθεί στην τρέχουσα επείγουσα ανάγκη λόγω πανδημίας».

Ο EMA πρόσθεσε πως η εν λόγω διαδικασία βασίζεται σε περισσότερα στοιχεία και περισσότερους ελέγχους απ' ό,τι η κατεπείγουσα διαδικασία που επελέγη από τη Βρετανία.

iefimerida.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr