Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Γ. Χατζημάρκος ομιλητής στην Ημερίδα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

14 Σεπτεμβρίου 2021 14:47

Την επιτάχυνση και την θωράκιση της διαδικασίας εσωτερικού ελέγχου έθεσε ο Περιφερειάρχης, ως κρίσιμη προϋπόθεση για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα μια γενναία παρέμβαση σε μεγάλο εύρος νομοθετημάτων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης, ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους χρήσιμους και κρίσιμους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος ήταν ομιλητής σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Ο Εσωτερικός Έλεγχος ως μοχλός βελτίωσης της δημόσιας διακυβέρνησης των Περιφερειών».

Την ημερίδα διοργάνωσε χθες το απόγευμα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), στο πλαίσιο της παρουσίας της στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας. Συμμετείχαν επίσης ο Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο τ. Υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, ο Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, ο Εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN), Βασίλης Νικήτας και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση των εκπροσώπων των Περιφερειών για :

• το νέο νομοθετικό πλαίσιο του Εσωτερικού Ελέγχου όπως αυτό ορίζεται από τον ν. 4795/2021 που ψηφίστηκε πρόσφατα στο ελληνικό Κοινοβούλιο

• τη χρησιμότητα του Εσωτερικού Ελέγχου και των αντίστοιχων Μονάδων στη λειτουργία των Περιφερειών και πως αυτές θα συμβάλλουν στην αποτελεσματική υλοποίηση και τον έλεγχο του καθημερινού έργου τους

• την καλύτερη κατανόηση και έγκαιρη προετοιμασία των Περιφερειών για την εφαρμογή των ρυθμίσεων που ορίζονται από τον νέο νόμο

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε στην ομιλία του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τη χώρα, δεδομένης της χρονικής περιόδου, που αυτό ενεργοποιείται, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα που θέτει η Ευρώπη για την απορρόφηση των πόρων, είναι πολύ μικρό συγκριτικά με τους χρόνους που λειτουργεί η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα. Για να αποτραπεί ο κίνδυνος απώλειας των πόρων, είναι ανάγκη η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα , με τρόπο τολμηρό να ακολουθήσει τα αγγλοσαξωνικά μοντέλα διοίκησης, «αυτά που ζηλεύουμε».

«Με το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, αλλά και να καλύψουμε και άλλες που δημιουργήθηκαν σε προηγούμενες περιόδους. Πρέπει να το κάνουμε μέσα σε πολύ σφιχτά χρονικά περιθώρια γιατί είναι πολύ μικρός ο χρόνος ζωής του Ταμείου Ανάκαμψης για την ελληνική δημόσια διοίκηση. Πρέπει να γίνει ένα restart στην ελληνική δημόσια διοίκηση συνολικά, μια γενναία παρέμβαση σε μεγάλο εύρος νομοθετημάτων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να μπορέσουμε σύντομα και αποτελεσματικά να πούμε ότι δεν θα χάσουμε ούτε ένα ευρώ από τους χρήσιμους και κρίσιμους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Και σε αυτή τη διαδικασία, οι Περιφερειάρχες θα είμαστε μπροστά, στην πρώτη γραμμή της μάχης και της απορρόφησης των πόρων, από οποιαδήποτε θέση μας ζητηθεί», ανέφερε.

Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ταχύτητα σε όλες τις μορφές της, όσον αφορά τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και ειδικότερα στην διενέργεια του εσωτερικού ελέγχου, ζήτημα που έχει προφανείς πολιτικές προεκτάσεις και άπτεται της ποιότητας της Δημοκρατίας.

«Για μας τους αιρετούς, η χώρα μας έχει ένα χαρακτηριστικό. Το πολιτικό της περιβάλλον, η πολιτική αντιπαράθεση είναι πολύ συχνά εξαιρετικά τοξική. Και είναι πολύ χρήσιμο για όλους να υπάρχει σύντομη απάντηση στους ελέγχους που διενεργούνται. Είναι σημαντικό για τη λειτουργία της Δημοκρατίας, θωρακίζει τους θεσμούς και αποκαθιστά τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και δημόσιας διοίκησης», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Ζήτησε παράλληλα την ενίσχυση του προσωπικού στις Περιφέρειες λέγοντας πως μετά από μια δεκαετία μνημονίων και δημοσιονομικών προβλημάτων, η δημόσια διοίκηση έχει χάσει πολύ μεγάλο αριθμό ανώτατων και πολύ καλά εκπαιδευμένων στελεχών, που πρέπει να αναπληρωθεί. Σε ό,τι αφορά ειδικά τον εσωτερικό έλεγχο, η ενίσχυση του προσωπικού πρέπει να γίνει με πολύ στοχευμένο προσοντολόγιο καθώς και με μισθολογικά κίνητρα, που θα επιβραβεύουν αυτούς οι οποίοι παίρνουν στις πλάτες τους τη μεγάλη ευθύνη, σύμφωνα με τα ισχύοντα σε άλλες δυτικές χώρες.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr