×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντίστροφη μέτρηση στο νέο Φιξ

01 Φεβρουαρίου 2014 16:47

Υστερα από περιπέτειες 14 ετών, η Αθήνα είναι έτοιμη να υποδεχθεί μέσα στους επόμενους μήνες το πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης: στο εναπομείναν κέλυφος του παλιού εργοστασίου ζυθοποιίας, δίπλα στον σταθμό του μετρό.

Από εκείνο το εμβληματικό «υπερωκεάνιο» του Τάκη Ζενέτου έχουν απομείνει μόνο οι όψεις της λεωφόρου Συγγρού και της οδού Φραντζή· όλο το υπόλοιπο είναι ένα καινούργιο κτίσμα, προϊόν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και με την υπογραφή του γραφείου 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες.

Το νέο Φιξ καλύπτει επιφάνεια 3.120 τ.μ. ενώ η συνολική δόμησή του φθάνει τις 18.200 τ.μ. τα οποία αναπτύσσονται σε οκτώ συνολικά στάθμες. Η είσοδος του μουσείου βρίσκεται στη συμβολή των οδών Καλλιρρόης και Φραντζή, ενώ απευθείας είσοδος διαμορφώνεται και από τον σταθμό του μετρό, όπως μας αποκαλύπτει η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Αννα Καφέτση. Η ίδια θέλει να πιστεύει ότι το κτίριο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. «Είναι εντυπωσιακή η πρόοδος των εργασιών στο εσωτερικό του το τελευταίο διάστημα. Και γίνεται πραγματικά ένα πανέμορφο μουσείο», μας λέει ευχαριστημένη. Στη συνέχεια χρειάζεται τουλάχιστον ένα τρίμηνο για δοκιμαστική λειτουργία από τον ανάδοχο και εγκρίσεις από τον φορέα διεύθυνσης του έργου μέχρι τη διοικητική παραλαβή, «μετά την οποία μπορούμε να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση των συλλογών και των υπηρεσιών του μουσείου. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα, αρκεί να μπορέσουν να τηρηθούν και οι υπόλοιποι όροι». Οπως τόνισε η Αννα Καφέτση σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη έκδοση της «Καθημερινής», οι εκκρεμότητες αφορούν την πρόσληψη προσωπικού και την προμήθεια υποδομών που θα επιτρέψουν να λειτουργήσει το μουσείο κανονικά.

Ας φανταστούμε, όμως, το νέο μουσείο. Στα δύο πρώτα επίπεδα, αρχίζοντας από το υπόγειο, βρίσκονται οι αίθουσες των περιοδικών εκθέσεων, ενώ στο ισόγειο θα λειτουργούν επίσης εκδοτήρια, καφέ και πωλητήριο, και στη βορινή όψη θα γίνεται η φόρτωση και εκφόρτωση των έργων τέχνης. Στο τρίτο επίπεδο, στο μεσοπάτωμα, φιλοξενούνται εξωστρεφείς λειτουργίες, όπως εκπαίδευση, υπηρεσίες Τύπου και μικρή αίθουσα εκδηλώσεων, εργαστήρια μεταπαραγωγής ψηφιακών έργων στη διάθεση των καλλιτεχνών, αίθουσα φίλων/υποδοχής καλλιτεχνών, ιατρείο και αποθηκευτικοί χώροι ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Στο τέταρτο επίπεδο βρίσκονται γραφεία, διοίκηση, βιβλιοθήκη, αποθηκευτικοί χώροι έργων και αρχείων και εργαστήριο συντήρησης. Τα επόμενα τρία επίπεδα φιλοξενούν τις μόνιμες συλλογές, τον χώρο νέων μέσων και το Project Room. Στο έβδομο επίσης επίπεδο, στον τέταρτο όροφο, είναι το εστιατόριο με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη και του Φιλοπάππου. «Το τελευταίο επίπεδο είναι η μεγάλη έκπληξη: ένα υπέροχο δώμα όπου κάθε άνοιξη θα παρουσιάζεται ένα διεθνούς εμβέλειας πρότζεκτ με γλυπτική, εγκαταστάσεις κ.ά., με την αποκλειστική χορηγία του ΝΕΟΝ». Ταυτόχρονα, θα μπορούν να γίνονται ποικίλες εκδηλώσεις, πολιτιστικές και κοινωνικές.

Περιβάλλων χώρος

Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται και η αισθητική και αρχιτεκτονική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου και του γειτονικού σταθμού μετεπιβίβασης των αστικών λεωφορείων. Είχαν ξεκινήσει από πέρυσι σχετικές συζητήσεις με την Αττικό Μετρό, αλλά δεν προχώρησαν ελλείψει χρημάτων. «Αυτή τη στιγμή προέχει πάνω απ' όλα να τελειώσει το κτίριο και να μπούμε μέσα. Αυτό θα είναι το επόμενο βήμα. Ας κρατήσουμε όμως το σημαντικότερο, που δεν υπάρχει σε άλλο κτίριο της Αθήνας: ότι οι επιβάτες του μετρό θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση μέσα στο μουσείο από τη μεριά της Συγγρού».

Ως προς τον εκθεσιακό προγραμματισμό, έχει ξεκινήσει, μας διαβεβαιώνει η διευθύντρια του ΕΜΣΤ, αλλά, όπως λέει, δεν είναι της ώρας. «Αυτό που με βεβαιότητα ισχύει είναι ότι θα ανοίξουμε με τη μόνιμη συλλογή σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους, το κρυμμένο μυστικό που αποκαλύπτεται». Τη ρωτάω πώς φαντάζεται το ΕΜΣΤ σε πέντε χρόνια από σήμερα: «Επειδή πρέπει να αγαπάμε τα όνειρά μας, φαντάζομαι ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης ανοιχτό σε όλους, χαρούμενο και οικείο, με έμπνευση και ομορφιά, και με μια διακριτική λεπτότητα σε όλα τα πεδία».

www.kathimerini.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr