Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυτά είναι τα 64 θεατρικά σχήματα που επιχορηγεί το υπουργείο Πολιτισμού

21 Αυγούστου 2019 19:16

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού οι επιχορηγήσεις επαγγελματικών θεατρικών σχημάτων του ελεύθερου θεάτρου για την καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020

Οπως αναφέρει το ΥΠΠΟ ολοκληρώθηκαν στις 20 Αυγούστου οι εργασίες της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου, η οποία ήταν αρμόδια για τις επιχορηγήσεις των επαγγελματικών θεατρικών σχημάτων του ελεύθερου θεάτρου, την καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020, σύμφωνα με την προκήρυξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, η οποία δημοσιεύθηκε στις 29 Μαρτίου 2019.

131 προτάσεις κατατέθηκαν στο ΥΠΠΟ
Από τις 131 προτάσεις που κατατέθηκαν εμπρόθεσμα, η Επιτροπή προέκρινε 64, με το σκεπτικό όχι της πλήρους κάλυψης του κόστους των παραγωγών, αλλά την μερική τους στήριξη, κυρίως δε εκείνων χωρίς ιδιόκτητη στέγη.

Τα κριτήρια του ΥΠΠΟ για τις επιχορηγήσεις
Για την λήψη των τελικών αποφάσεων συνυπολογίστηκαν κριτήρια όπως η ολοκληρωμένη και σαφής παρουσίαση του καλλιτεχνικού σκεπτικού αλλά και του προτεινόμενου προϋπολογισμού, ο βαθμός καινοτομίας και το βάθος έρευνας που αντανακλάται στις προτάσεις, η καλλιτεχνική παρουσία και κοινωνική δράση των σχημάτων στο πρόσφατο παρελθόν και η μεταξύ τους ανάπτυξη συμπράξεων και συνεργασιών, καθώς και η στήριξη της ελληνικής δραματουργίας.
Το σύνολο του ποσού το οποίο διατέθηκε ήταν 1 εκατομμύριο, μειωμένο κατά 315.000 σε σχέση με την προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο.

Ποιοι επιχορηγούνται από το ΥΠΠΟ
Οι επιχορηγήσεις ξεκινούν από 5.000 ευρω που παίρνει ο Γιώργος Λιβανός για το θίασο ΘΕΑΤΡΙΝΩΝ ΘΕΑΤΕΣ (εταιρικός Θίασος Ο.Ε.Θ. - Σ.Ε.Η.) και φτάνει τα 40.000 ευρω που παίρνει ο Βασίλης Μπισμπικης για την ΟΜΑΔΑ CARTEL ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Δείτε εδώ και τις 64 επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟ.

Στην επιτροπή του ΥΠΠΟ ήταν οι:

Ειρήνη Μουντράκη, υπεύθυνη Δραματολογίου, Βιβλιοθήκης, Αρχείου & Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού Θεάτρου ως Πρόεδρος
Γρηγόρης Ιωαννίδης, κριτικός θεάτρου, επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ ως Αντιπρόεδρος
Αντώνης Βολανάκης, εικαστικός
Γιώργος Μητρόπουλος, δημοσιογράφος
Αντιγόνη Καράλη, δημοσιογράφος
Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης
Σάββας Πατσαλίδης, καθηγητής θεατρολογίας στο ΑΠΘ
Οπως αναφερει το ΥΠΠΟ «Η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη ευχαριστεί την Επιτροπή, η οποία εργάστηκε αμισθί και σε αντίξοες συνθήκες καθώς μεσολάβησαν οι εκλογές του Ιουλίου. Συνειδητή επιλογή της πολιτικής ηγεσίας ήταν να συνεχίσει η Επιτροπή το έργο της βάσει του πλαισίου που τέθηκε εξαρχής για την καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020. Ωστόσο, όπως εξάλλου σημειώνει και η ίδια η Επιτροπή στο εισηγητικό της σημείωμα, στόχος είναι να εξεταστεί ένα νέο σχήμα για την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης πολιτιστικής πολιτικής για το ελληνικό θέατρο».

iefimerida.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr