Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μουσική από τον κήπο του Μουσείου Μπουμπουλίνας γέμισε τον αέρα των Σπετσών

08 Αυγούστου 2014 08:58

Είχαν την τιμητική τους οι Σπέτσες το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Η ζέστη έπεφτε βαριά και υγρή πάνω στην όμορφη πολιτεία που ήταν γεμάτη κόσμο, όχι μόνο

στα καφέ και στα εστιατόρια αλλά και στα σινεμά, στη «Μαρίνα» και στο «Τιτάνια», με τις καλές ταινίες για όλους, στην αυλή του Μουσείου Μπουμπουλίνας, εκεί όπου συνεχίζεται το καλοκαιρινό φεστιβάλ με εκδηλώσεις ποιότητας που έγινε θεσμός, στο «Ποσειδώνιον» με τον αέρα της μπελ επόκ, που άνοιξε και αυτό στη μουσική...

Αν στεκόσουν ανάμεσα στο «Ποσειδώνιον» και στο Μουσείο Μπουμπουλίνας, ένιωθες τον αέρα να γεμίζει μουσική, αφού συνέβαινε κάτι πρωτόγνωρο... Δύο συναυλίες υψηλού κύρους να συμβαίνουν σχεδόν παράλληλα και να είναι και οι δύο ασφυκτικά γεμάτες. Στο «Ποσειδώνιον» ξεκινούσε την περασμένη Δευτέρα το Φεστιβάλ Σαρωνικού, που ειδικεύεται στη μουσική δωματίου (με σολίστ από διάφορες χώρες) και στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας (που είναι από μόνο του ένα εξαιρετικό αξιοθέατο) ξετυλιγόταν μία μοναδική βραδιά με δημοφιλείς άριες, που ερμήνευαν εκλεκτοί πρωταγωνιστές της Λυρικής Σκηνής. Μια αγκαλιά ήταν ο μεγάλος κήπος του μοναδικού σε ποιότητα και σημασία Μουσείου Μπουμπουλίνας, που κρατάει σε υψηλό επίπεδο ο Φίλιππος Δεμερτζής-Μπούμπουλης (απευθείας απόγονος), με τα καθίσματα για 350 άτομα, όλα γεμάτα, όπως και οι πεζούλες και ο εξώστης... Από παντού κόσμος, ντόπιοι, παραθεριστές και οι πολλοί Αθηναίοι Σπετσιώτες. Και στο κέντρο της σκηνής, σε ένα πιάνο καθόταν ο εξαιρετικής ευκρίνειας και λεπτότητας πιανίστας Δημήτρης Γιάκας και δίπλα του, στο κέντρο της λουλουδιασμένης σκηνής, σαν φωτισμένη από το φεγγάρι, δύο από τους πιο δημοφιλείς λυρικούς μας καλλιτέχνες, η υψίφωνος Βασιλική Καραγιάννη και ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος (που τον είδαμε και ως Κάσσιο πολύ πρόσφατα στον «Οθέλλο»).

Ηταν μία στάση οι Σπέτσες με ειδική σημασία και λόγω του χώρου που δόθηκε η συναυλία με τον εξαίρετα ρομαντικό τίτλο «Λυρικοί Απέλπιδες Ερωτες», με άριες από όπερες των Βέρντι, Μότσαρτ, Μασνέ, Μπελίνι, Ντονιτσέτι, Τσιλέα, Ντελίμπ... Αυτή η παράσταση θα ταξιδεύσει στις 9 Αυγούστου στην Κεφαλλονιά, έπειτα από πρόσκληση του Ιδρύματος Βεργωτή. Η συναυλία θα γίνει φέτος εκτάκτως στο Αργοστόλι (και όχι στα Κουρκουμελάτα, επειδή είναι σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης μετά τους σεισμούς). Εχει πυκνώσει το ακροατήριο για καλή μουσική... Ο Γιάννης Χριστόπουλος έφτασε στις Σπέτσες από το Γύθειο, όπου μαζί με τους Βασιλική Καραγιάννη, Χάρη Ανδριανό και Τζούλια Σουγλάκου έδωσαν συναυλία μοναδικής ατμόσφαιρας στη μικρή νήσο Κρανάη.

Και έγιναν έτσι οι Σπέτσες ένας ομφαλός για καλή μουσική, ανάμεσα στο Γύθειο (που προηγήθηκε) και την Κεφαλλονιά (που θα ακολουθήσει). Ηταν απόλαυση να ακούς στην ησυχία της καλοκαιρινής νύχτας τη μοναδική σε χάρη και ουσία Βασιλική Καραγιάννη να ερμηνεύει (ανάμεσα σε πολλά άλλα) την άρια της Λακμέ ή την άρια της Βασίλισσας της Νύχτας και τον θερμό, στεντόριο Γιάννη Χριστόπουλο την άρια του Βέρθερου, το «Pourquoi me réveiller», που του ταιριάζει τόσο πολύ, να τους ξανακούς και σε ντουέτο από τον Ριγκολέτο ή από τη Λουτσία και να μη χορταίνεις... Και στο τέλος, η έκπληξη, καθώς ανάμεσα στο κοινό ήταν η μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη, που ανέβηκε στη σκηνή για ένα δώρο στους ακροατές, καθώς οι τρεις τους τραγούδησαν όλοι μαζί από την «Τραβιάτα» το «Libiamo ne' lieti calici», που ξεσηκώνει και ευφραίνει πνεύμα και καρδιά.

www.kathimerini.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr