Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιάννης Μόσχος: Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου

02 Οκτωβρίου 2021 23:08

Ο Γιάννης Μόσχος, σκηνοθέτης και δραµατουργός, αναδείχθηκε νέος καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο, σε συνέχεια της ανοιχτής διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος και κατόπιν σχετικής γνωµοδότησης της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής, διαδικασία που ακολουθήθηκε για πρώτη φορά για την επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή στο κορυφαίο θέατρο της χώρας.

Σύµφωνα µε το νέο θεσµικό πλαίσιο (παρ. 13 του άρ. 3 του Ν. 2273/1994 (Α’ 233), όπως τροποποιήθηκε µε την παρ. 1 του άρ. 76 του Ν. 4795/2021 (Α’ 62)), η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής κοινοποίησε το τελικό πρακτικό στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ µε αιτιολογηµένη και εξατοµικευµένη εισήγηση σχετικά µε την κρίση της (“Τελικός Κατάλογος Υποψηφίων”), µε βάση το οποίο η υποψηφιότητα του Γιάννη Μόσχου,
προκρίθηκε για την πλήρωση της θέσης του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου για τριετή θητεία. Η πολιτική ηγεσία έκανε δεκτή την εισήγηση, την αξιολόγηση και την κατάταξη της Επιτροπής.

Ο Γιάννης Μόσχος που θα είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο

Η Επιτροπή Αξιολόγησης

Υπενθυµίζεται ότι την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής συγκρότησαν οι εξής:

  • Νίκος Αλιβιζάτος, οµότιµος καθηγητής του Πανεπιστηµίου Αθηνών (Πρόεδρος της Επιτροπής)
  • Μαριάννα Κάλµπαρη, σκηνοθέτης, ηθοποιός, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεάτρου Τέχνης Καρόλου
    Κουν
  •  Ξένια Καλογεροπούλου, ηθοποιός, συγγραφέας παιδικών θεατρικών έργων
  • Εύα Μανιδάκη, αρχιτέκτων-µηχανικός, σκηνογράφος
  • Ρένη Πιττακή, ηθοποιός

Η Υπουργός Πολιτισµού και Αθλητισµού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η αποδοχή, σήµερα, της
εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Αξιoλόγησης και Επιλογής για την ανάδειξη του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου της χώρας µας σηµατοδοτεί µια νέα εποχή για τους κρατικούς Πολιτιστικούς Οργανισµούς. Μία ακόµη προγραµµατική µας δήλωση υλοποιείται µε τρόπο υποδειγµατικό. Το παράδειγµα και την πρακτική που εγκαινιάσαµε µε το Εθνικό Θέατρο, ακολουθούµε πλέον και για τους άλλους φορείς.

Πλάνο από το Εθνικό Θέατρο

Ο Γιάννης Μόσχος ανεδείχθη µέσα από µια απόλυτα διαφανή, δηµοκρατική και αξιοκρατική διαδικασία. Οι προσωπικότητες του Προέδρου και των µελών της Ειδικής Επιτροπής, τους οποίους ευχαριστώ θερµά για το καθόλου εύκολο έργο τους- εγγυήθηκαν την διαδικασία, που για πρώτη φορά θεσµοθετήθηκε στην χώρα µας. Πολλά συγχαρητήρια και ευχές στο νέο καλλιτεχνικό διευθυντή. Η επιτυχία στο έργο του είναι άµεσα συνυφασµένη µε το κύρος του θεσµού τον οποίον θέλησε να υπηρετήσει. Ενα µεγάλο ευχαριστώ στην Ερι Κύργια, τη µεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρο, η οποία τίµησε µε την παρουσία και
το έργο της το Εθνικό Θέατρο, σε µια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη και φορτισµένη».

Οι πρώτες δηλώσεις

Ο Υφυπουργός Πολιτισµού και Αθλητισµού, αρµόδιος για θέµατα Σύγχρονου Πολιτισµού, Νικόλας Γιατροµανωλάκης, δήλωσε: «Με την επιτυχή έκβαση της ανάδειξης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου για πρώτη φορά µέσα από µία ανοιχτή διαδικασία, ξεκινά µία νέα εποχή διαφάνειας και λογοδοσίας στις κρατικές θεατρικές σκηνές, καθώς η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί σύντοµα και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Συγχαρητήρια στον Γιάννη Μόσχο που αναδείχθηκε µέσα από µία διαγωνιστική διαδικασία µε βάση τα προσόντα, την πορεία και το όραµά του για το Εθνικό Θέατρο.

Εύχοµαι κάθε επιτυχία στο έργο του. Παράλληλα, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωµοσύνη µου στην Έρι Κύργια, µεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου, που σε µία πολύ δύσκολη περίοδο, όχι µόνο δεν αντιµετώπισε τα καθήκοντά της διεκπεραιωτικά, αλλά στάθηκε δίπλα στους ανθρώπους του Εθνικού Θεάτρου, λειτούργησε θεραπευτικά και ενωτικά και βρέθηκε απέναντι σε όποιον προσπάθησε να πλήξει τον θεσµό. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής, για την πολύτιµη συνεισφορά τους σε µία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά καλλιτεχνικά δεδοµένα διαδικασία, µία
αποστολή που έφεραν εις πέρας µε ήθος και επιτυχία».

Πλάνο από τον Γιάννη Μόσχο

Γιαννης Μόσχος: Το βιογραφικό

Ο Γιάννης Μόσχος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι Διδάκτωρ Θεατρικών Σπουδών του Τµήµατος
Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, καθώς και πτυχιούχος του Τµήµατος Θεάτρου
και της Φαρµακευτικής Σχολής του ίδιου πανεπιστηµίου.
Έχει συνεργαστεί µεταξύ άλλων µε το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Δηµοτικό Θέατρο Πειραιά, το Θέατρο του Νότου Αµόρε, το Εµπρός, το Θέατρο Πόρτα, την Πειραµατική Σκηνή της “Τέχνης” Θεσσαλονίκης, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας κ.ά. Έχει σκηνοθετήσει θεατρικά αναλόγια για το Εθνικό Θέατρο, το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Goethe.
Έχει διδάξει µεταξύ άλλων στο Τµήµα Θεάτρου του ΑΠΘ, στην Ανωτέρα Σχολή Δραµατικής Τέχνης «Εµπρός-Θεατροεργαστήριον» και στην Ανωτέρα Σχολή Δραµατικής Τέχνης Δήµου Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καµπανέλλης». Έχει µεταφράσει και διασκευάσει πλήθος έργων. Την περίοδο 2001-2004 ήταν διευθυντής παραγωγής στο Θέατρο του Νότου (Αµόρε) ενώ την περίοδο 2003-2005 συνεργαζόταν στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση του ίδιου θεάτρου.

/youfly.com

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα