Εχασε το μετάλλιο, κέρδισε την αγάπη του κόσμου

12 Αυγούστου 2012 02:48

Το μεγάλο του όνειρο, αυτό που δύσκολα ξεστόμιζε, καθώς δεν του αρέσουν τα μεγάλα λόγια και είναι προληπτικός, ήταν το Ολυμπιακό μετάλλιο. Ο γνήσιος αθλητής από κάθε άποψη Σπύρος Γιαννιώτης,

χθες έκανε κούρσα τακτικής, που τον έφερε μετά την τελευταία στροφή στη δεύτερη θέση, την οποία, όμως, δεν κατάφερε να κρατήσει έως τα τελευταία μέτρα...

Τέταρτος τερμάτισε (1:50.05.3) και αυτή είναι η καλύτερη θέση της Ελλάδας στην κολύμβηση ύστερα από 116 χρόνια (Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896). Βγήκε από το νερό και περπατούσε αμίλητος, ο σταθερός αντίπαλός του τα τελευταία χρόνια, ο Γερμανός Τόμας Λουρτζ (2ος, 1:49.58.5) ήταν αυτός που του χτύπησε την πλάτη. Αλλωστε, πριν από την κούρσα, μόνο τον Γιαννιώτη φοβόταν. Μόνο τον Ελληνα παγκόσμιο πρωταθλητή στη μαραθώνια κολύμβηση παραδεχόταν τόσο και δεν δίσταζε να το πει... Κι αυτός, όπως κι ο Γιαννιώτης, δεν υπολόγισαν ότι ο Τυνήσιος Μελούλι (1ος, 1:49.55.1) μόλις στη δεύτερη μεγάλη του κούρσα στο αγώνισμα μετά το προολυμπιακό τουρνουά θα έφευγε από τόσο νωρίς μπροστά.

Ο Γιαννιώτης περπάτησε λίγα μέτρα ακόμα, ώστε να φτάσει τους Ελληνες εκπροσώπους του Τύπου. Κυρίως γυναικείες ελληνικές φωνές ξεχώριζαν: «Είσαι πρώτος! Μπράβο Σπύρο! Πρώτος στην καρδιά μας». Κατάφερε με την αγνότητα και την καθαρότητά του να κερδίσει το σημαντικότερο μετάλλιο της αγάπης και της εκτίμησης του κόσμου. Εφτασε τους Ελληνες. Ψέλλισε: «Είναι πολύ μεγάλο πράγμα η τέταρτη θέση, αλλά γι' αυτό αυτό που ήθελα ήμουν τόσο κοντά, όσο και μακριά. Αυτός είναι ο αθλητισμός». Διπλώθηκε στα δύο κι έκλαψε: «Κλαίω σαν μικρό παιδί. Είναι που όλοι πίστεψαν σε εμένα και εγώ τους απογοήτευσα! Αυτό που είχα να δώσω το έδωσα».

«Είσαι πρώτος! Αυτοί που ξέρουν πόσο καθαρός είσαι και τον αγώνα σου καταλαβαίνουν ότι είσαι πρώτος»... Συγκλονιστική η επιμονή των Ελλήνων που τον τοποθετούσε στο πρώτο σκαλί του βάθρου! Ο ειλικρινής και έντιμος 32χρονος κολυμβητής, γεννημένος στο Λίβερπουλ από μάνα Αγγλίδα και πατέρα Κερκυραίο, δεν πείστηκε. «Αισθάνομαι όπως και στο Πεκίνο που ήμουν 16ος. Από τη στιγμή που δεν ήρθε το μετάλλιο, δεν αλλάζει κάτι με την τέταρτη θέση. Το βάθρο ήθελα, να είχα να κρεμάσω κάτι στον λαιμό μου. Θα συνεχίσω το κολύμπι. Το αγαπάω, με αγαπά και αυτό», απάντησε και χαμογελώντας προσπάθησε να ελαφρύνει το κλίμα: «Χρονικά μπορώ να κολυμπάω μέχρι το 2020». Επειτα εξήγησε τι συνέβη και δεν βρέθηκε στα μετάλλια: ο Μελούλι (χάλκινο μετάλλιο στα 1.500 μ. ελεύθερο στο Λονδίνο) ήταν πολύ γρήγορος και σε καλή κατάσταση. Δεν το περίμενα ότι θα άνοιγε ταχύτητα τόσο νωρίς. Ηταν πολύ γρήγορος, όταν αποφάσισε να το κάνει. Μία αιτία για την 4η θέση είναι και αυτό. Εφτασα στον 5ο γύρο στο όριό μου. Για 20 λεπτά ήμουν οριακά, είχα αρχίσει να πονάω. Ημουν στα... τελευταία μου».

Τρίτος τερμάτισε ο Καναδός Βαϊνμπέργκερ με 1:50.00.3.

Ν. ΓΕΜΕΛΟΣ

Αυτή η 4η θέση είναι άλλο ένα λιθαράκι

Ο προπονητής του Σπύρου Γιαννιώτη, Νίκος Γέμελος, τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ο αθλητής του ακολούθησε την τακτική που είχαν σχεδιάσει και πρoσέθεσε: «Είναι κι αυτή η τέταρτη θέση ένα λιθαράκι σε ό,τι έχει πετύχει σήμερα. Ο Μελούλι χειρίστηκε έξυπνα την κούρσα. Εμεινε λίγο πίσω στην αρχή μέχρι να καθαρίσουν τα νερά οι υπόλοιποι κι έπειτα έφυγε μπροστά. Ο Καναδός Βαϊνμπέργκερ προς το τέλος κάθισε πίσω από τον Σπύρο, ο οποίος ''έσπαγε'' μπροστά τα νερά κι αυτός κολυμπούσε πιο άνετα. Ετσι είχε δυνάμεις στο τέλος και κατάφερε να περάσει τρίτος».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos