Οι άστοχες επιλογές, η αισιοδοξία Ρανιέρι

09 Σεπτεμβρίου 2014 09:06

O γλωσσοµαθής Κλάουντιο Ρανιέρι, που µιλάει Αγγλικά, Ισπανικά και Γαλλικά, φαίνεται πως θα παιδευτεί µε τα...

Ελληνικά. Οχι µε τη γλώσσα, διότι δείγµατα εκµάθησης παρουσίασε προχθές το βράδυ στο «Γ. Καραϊσκάκης». Δίνοντας οδηγίες στους διεθνείς, κατά τη διάρκεια του αγώνα µε τη Ρουµανία, ο Ιταλός οµοσπονδιακός τεχνικός ακουγόταν να φωνάζει στα ελληνικά «απέναντι», «γρήγορα», «παίξτε 1-2».

Εκεί που θα πρέπει να κοπιάσει ο 62χρονος προπονητής είναι να... βελτιώσει την Εθνική οµάδα, η οποία παρουσιάστηκε αγνώριστη στην πρεµιέρα των προκριµατικών του Euro 2016. Σαφώς, ευθύνη γι' αυτήν την εικόνα έχει ο νέος οµοσπονδιακός τεχνικός, που δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του τα δείγµατα που είχε καθ΄ όλην την εβδοµάδα που προηγήθηκε της αναµέτρησης µε τη Ρουµανία.

Παρότι η παρουσία ορισµένων παιχτών στις προπονήσεις ήταν αποθαρρυντική και σε συνδυασµό µε τις πρόσφατες αιµατολογικές εξετάσεις δεν έπρεπε να ξεκινήσουν, ο Κλάουντιο Ρανιέρι επέλεξε να τους συµπεριλάβει στην αρχική ενδεκάδα.

Ο λόγος κυρίως για τους Σαµαρά και Μήτρογλου, για τους οποίους ο Ιταλός ισχυριζόταν πως ποντάρει στην εµπειρία τους, µολονότι είχαν ελλιπή προετοιµασία και δεν είχαν φέτος επίσηµη συµµετοχή, όπως συνέβη και µε τους Χολέµπας, Σάµαρη και Μάνταλο.

Κι αν η εµπειρία ήταν το βασικό κριτήριο, τότε γιατί διάλεξε τον Μάνταλο για το αρχικό σχήµα. Εναν ποδοσφαιριστή άπειρο, που πήρε το «βάπτισµα του πυρός» στο αντιπροσωπευτικό συγκρότηµα σε ένα από τα (λίγα) δύσκολα µατς που θα δώσει η Ελλάδα στον προκριµατικό όµιλο.

Ακόµα και ο ίδιος ο µέσος της ΑΕΚ, περιγράφοντας, σε συµπαίχτες του, την παρθενική του εµφάνιση µε τη «γαλανόλευκη», έλεγε πως στο ξεκίνηµα του αγώνα ήταν «έξω από τα νερά του», αλλά στη συνέχεια βρήκε τα πατήµατά του.

Συγχαρητήρια

Ο 23χρονος µέσος, ο οποίος στη χθεσινή προπόνηση της ΑΕΚ δέχθηκε τα συγχαρητήρια των συµπαιχτών του, πληροφορήθηκε προχθές το πρωί ότι θα παίξει βασικός, σε τετ α τετ µε τον Ιταλό τεχνικό. Πάντως η χρησιµοποίηση του Μάνταλου στην ενδεκάδα κρίνεται ατυχής και στέρησε ενδεχοµένως µια θέση από τους Χριστοδουλόπουλο ή Κονέ, οι οποίοι προέρχονταν από καλό Μουντιάλ.

Ο µέσος της ΑΕΚ κλήθηκε εκτάκτως αντί του τραυµατία Μανιάτη και τελικά ξεκίνησε βασικός, ενώ οι δύο «µουντιαλικοί» έµειναν στον πάγκο και χρησιµοποιήθηκαν ως αλλαγή. Ισως ο Κλάουντιο Ρανιέρι ενοχλήθηκε από την εµµονή τους για τη φανέλα µε το Νο10, που τελικά πήρε ο Σαµαράς...

Μολονότι η Εθνική οµάδα «στραβοπάτησε» στην εκκίνηση των προκριµατικών, ο νέος οµοσπονδιακός τεχνικός εµφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου. Μιλώντας στους διεθνείς παίχτες, στα αποδυτήρια του «Γ. Καραϊσκάκης» µετά την ήττα από τη Ρουµανία, τους τόνισε ότι «πρέπει να ξεπεράσουµε γρήγορα αυτό το αποτέλεσµα. Να το αφήσουµε πίσω. Είµαι σίγουρος ότι η οµάδα θα προκριθεί στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήµατος».

Πλέον, ο οµοσπονδιακός τεχνικός εξετάζει σοβαρά το ενδεχόµενο η «γαλανόλευκη» να δώσει φιλικό παιχνίδι τον Νοέµβριο και πιθανοί αντίπαλοι είναι η Ρωσία και η Σερβία. Αν ο Ιταλός το είχε αποφασίσει και πριν από τον εναρκτήριο αγώνα των προκριµατικών του Euro 2016, ίσως να είχε προλάβει κάποιες καταστάσεις.

Τέλος, ο Κλάουντιο Ρανιέρι µετέβη στην Κατερίνη µαζί µε τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Σαρρή και σήµερα (7.30 µ.µ., OTE sport4) θα παρακολουθήσουν το παιχνίδι της εθνικής οµάδας των Ελπίδων µε το αντίστοιχο συγκρότηµα της Πολωνίας.

Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos