Στα 600 εκατ. ευρώ το ετήσιο κόστος προσφυγής στον ELA για τις τράπεζες

12 Φεβρουαρίου 2015 11:53

Στα 600 εκατ. ευρώ ετησίως εκτιμούν οι τράπεζες την επίπτωση στο κόστος χρήματος από την εφαρμογή

της απόφασης της ΕΚΤ να σταματήσει προσωρινά να δέχεται ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας τίτλους που έχει εκδώσει ή εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο. Με την εφαρμογή της απόφασης, περίπου 40 δισ. από τα 80 δισ. ευρώ που έχουν αντλήσει συνολικά οι εγχώριες τράπεζες από το ευρωσύστημα θα καταπέσουν άμεσα στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA. Τα υπόλοιπα 40 δισ. ευρώ εξακολουθούν να αντλούνται από την ΕΚΤ, κάνοντας χρήση των EFSF ομολόγων που διαθέτουν οι εγχώριες τράπεζες.

Η επιβάρυνση του κόστους οφείλεται στο γεγονός ότι ο ELA παρέχεται με επιτόκιο αυξημένο κατά 150 μονάδες βάσης σε σχέση με τη βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Δηλαδή, το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνονται οι τράπεζες για τη ρευστότητα που αντλούν μέσω ELA διαμορφώνεται στο 1,55% έναντι 0,05% με το οποίο η ΕΚΤ χορηγεί ρευστότητα. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η αύξηση του κόστους του χρήματος σε ένα βαθμό θα απορροφηθεί από τις τράπεζες (με μείωση των κερδών προ προβλέψεων) και σε ένα βαθμό θα μετακυλισθεί στην αγορά, μέσω αύξησης των επιτοκίων των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οπως σημειώνουν, η μείωση των κερδών προ προβλέψεων εξασθενίζει την ικανότητα των τραπεζών να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω προβλέψεων. Ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν επιτελικά στελέχη τραπεζών, στην παρούσα συγκυρία το κρίσιμο είναι η πρόσβαση σε ρευστότητα και όχι το κόστος του χρήματος. Σημειώνεται ότι μετά μια μικρή ανάπαυλα κατά τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται με υψηλούς ρυθμούς λόγω της αβεβαιότητας και των υψηλών τόνων στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης - δανειστών.

Οι τράπεζες αισιοδοξούν ότι εφόσον η κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους για την επόμενη ημέρα, τότε γρήγορα θα αποκατασταθούν οι συνθήκες ρευστότητας, η απόφαση της ΕΚΤ για τον αποκλεισμό των ελληνικών ομολόγων θα ανακληθεί και το κόστος του χρήματος θα αποκλιμακωθεί. Υπογραμμίζουν ότι όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό, τόσο το γρηγορότερο θα αποκατασταθούν οι συνθήκες, περιορίζοντας τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

Χθες, 11 Φεβρουαρίου, τέθηκε σε ισχύ η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει προσωρινά να δέχεται τίτλους που έχει εκδώσει ή εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο για να χορηγεί ρευστότητα στις τράπεζες. Η απόφαση «πιάνει» τίτλους συνολικού ύψους άνω των 60 δισ. ευρώ. Αναλυτικά ποσό ύψους 45 δισ. ευρώ αφορά κρατικές εγγυήσεις, 7 δισ. ευρώ από τον Πυλώνα ΙΙΙ, 6 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα και 3,5 δισ. ευρώ έντοκα γραμμάτια που έχει εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο. Εκτός των παραπάνω, οι εγχώριες τράπεζες κατέχουν ομόλογα που έχει εκδώσει το EFSF συνολικού ύψους 38 δισ. ευρώ, τα οποία διαθέτουν υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν ως εγγυήσεις για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, η εξάρτηση από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος προσεγγίζει σήμερα τα 80 δισ. ευρώ έναντι (εκτίμησης) 75 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου και 56 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας σε εκδήλωση η κ. Ελκε Κόνιγκ, η οποία πρόκειται να αναλάβει τη θέση του προέδρου στην αρχή εκκαθάρισης τραπεζών της ΕΚΤ, σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos