×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπερψηφίστηκε τα ξημερώματα το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

19 Μαρτίου 2015 08:48

Με ψηφοφορίες επί των παρόντων στην Ολομέλεια βουλευτών, και μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε μέχρι τις 2.30 το πρωί, υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων, το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την πάταξη της διαφθοράς.


Τα τέσσερα πρώτα άρθρα που αφορούν την παροχή δωρεάν ρεύματος, επίδομα σίτισης και στέγασης σε νοικοκυριά που ζουν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας, υπερψηφίστηκαν ομόφωνα από την Ολομέλεια - όχι ωστόσο και το πέμπτο άρθρο, που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να καθορίσει επακριβέστερα μέσω κοινής υπουργικής απόφασης, τις εισοδηματικές και άλλες παραμέτρους για τον προσδιορισμό των δικαιούχων, το οποίο καταψηφίστηκε από τη Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι και το ΚΚΕ.

Ομόφωνα υπερψηφίστηκε επίσης το άρθρο 31 του νομοσχεδίου, που αφορά την παράταση προθεσμιών για την υποβολή αιτήσεων αναγνώρισης χρόνου απασχόλησης των σχολικών φυλάκων, και για τα επικουρικά και τα ταμεία των ένστολων. Αντίθετα, το άρθρο 30 που προβλέπει παροχές ασθενείας σε είδος για ανέργους και υποαπασχολούμενους, καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ, το οποίο αξίωσε να καταργηθεί η προαπαίτηση των πενήντα ενσήμων που υπάρχει για τις παροχές ασθενείας που χορηγούνται στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ (κάτι για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα φέρει προς ψήφιση στο μέλλον).

Γενικότερα, εκτός από τις διατάξεις για την ανθρωπιστική κρίση, η ΝΔ υπερψήφισε και το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου που αφορά ζητήματα επείγοντος χαρακτήρα (όπως τις παροχές ασθενείας και ρυθμίσεις για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία) - ενώ καταψήφισε όλα τα άρθρα που αφορούν την πάταξη της διαφθοράς και τις αλλαγές στην οργάνωση της κυβέρνησης (αναπληρωτές γενικοί γραμματείς, εθελοντές σύμβουλοι, γενική γραμματεία για την υποβοήθηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής-ΚΥΣΟΙΠ κ.ά.).

Αντίστοιχα, το Ποτάμι καταψήφισε τις διατάξεις για την συγκρότηση γενικών γραμματειών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και για την υποβοήθηση του ΚΥΣΟΙΠ, αν και ενέκρινε το άρθρο που προβλέπει τη συνεργασία της γενικής γραμματείας κατά της Διαφθοράς με τον Συνήγορο του Πολίτη. Το ΠΑΣΟΚ ενέκρινε τη συγκρότηση γενικής γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς υπό αρμόδιο υπουργό Επικρατείας, αλλά καταψήφισε άλλες διατάξεις που αφορούν την οργάνωση της κυβέρνησης, και ιδίως το άρθρο 24 που προβλέπει την αμισθί δραστηριοποίηση ειδικών συμβούλων σε υπουργικά γραφεία.

Τις διατάξεις για την πάταξη της διαφθοράς καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ εκείνες που αφορούν την οργάνωση της κυβέρνησης, καταψήφισε η Χρυσή Αυγή με το ΚΚΕ να ψηφίζει «παρών».

Σε ό,τι αφορά τις τροπολογίες, η Ολομέλεια υπερψήφισε οκτώ υπουργικές τροπολογίες, την μία από τις οποίες ομόφωνα (κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ παροχών ασθενείας στους εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Σκαραμαγκά και των ναυπηγείων Ελευσίνας), ενώ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επισύναψη στο νομοσχέδιο, της τροπολογίας για την κατάργηση του εποπτικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, θεωρώντας την άσχετη με το περιεχόμενό του.

Σε σχετική ψηφοφορία, η αντίρρηση των δύο κομμάτων απορρίφθηκε, και η τροπολογία υπερψηφίστηκε μονάχα από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, καθώς αρνητική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Χρυσής Αυγής, ενώ το Ποτάμι και το ΚΚΕ ψήφισαν "παρών".

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η διάταξη τροπολογίας που δίνει την δυνατότητα ευνοϊκών αποπληρωμών παλαιότερων οφειλών προς την Εφορία μέχρι τις 27 Μαρτίου. Η συγκεκριμένη ρύθμιση καταψηφίστηκε από την Νέα Δημοκρατία, ενώ ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ποτάμι δήλωσαν "παρών".

Τέλος, η Ολομέλεια ενέκρινε πέντε ακόμα βουλευτικές τροπολογίες, καθώς και (κατά πλειοψηφία) ψήφισμα διαμαρτυρίας που πρότεινε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, 'Αννα Βαγενά, κατά των δηλώσεων του εκπροσώπου της Κομισιόν στους «Θεσμούς», Ντέκλαν Κοστέλο. Το ψήφισμα καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ ενώ τη δυσφορία του για την υπερψήφισή του χωρίς προηγούμενη συζήτηση, εξέφρασε και ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Αντιπαράθεση για τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, τη ΝΕΡΙΤ και τις 100 δόσεις
Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης έδωσε αφορμή για αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης.

Στη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης της Ολομέλειας, η αντιπολίτευση επανειλημμένα ζήτησε την κατάθεση στη Βουλή, της συμφωνίας του Φεβρουαρίου για την παράταση της δανειακής σύμβασης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, να μιλάει για «μια συμφωνία που δεν ξέρουμε ποια είναι» και τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση να απαντά ότι το τυπικό κείμενο της συμφωνίας, ήταν γνωστό σε όλους μας.

Αίτημα να έρθει η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια υπήρξε και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Ποταμιού, Χάρη Θεοχάρη, να παρατηρεί πως «το αν είναι μονομερείς οι δικές μας ενέργειες, ή οι δικές τους, έχει σχέση και με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Φέρτε την επιτέλους!»

«Η συμφωνία 20ης Φεβρουαρίου θα ψηφιστεί κομμάτι-κομμάτι και το ένα κομμάτι έρχεται σήμερα» απάντησε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. «Θα ψηφίσουμε πράγματα που τα Μνημόνια δεν άντεχαν να περιέχουν. Είναι μια διαδικασία που θα βοηθήσει και την ΝΔ να βρει τον ιστορικό της ρόλο» σημείωσε.

Ο κος Θεοχάρης έψεξε ιδιαίτερα την κυβέρνηση για την τροπολογία που καταργεί το εποπτικό συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ. Απαντώντας, ο υπουργός Επικρατείας επισκόπησε το ιστορικό του εποπτικού συμβουλίου και του Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων, πως μέλη του εποπτικού συμβουλίου είχαν καταγγείλει πολιτικές παρεμβάσεις τον περασμένο Οκτώβριο, είχαν υπάρξει παραιτήσεις - και στις 21 Δεκεμβρίου η αρμόδια υπουργός είχε διορίσει καινούργιο εποπτικό συμβούλιο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, καταφέρθηκε από πλευράς του κατά της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία δίνεται για δέκα ημέρες, η δυνατότητα μιας γενναίας μείωσης των οφειλών προς την Εφορία.

Σύμφωνα με την τροπολογία, «οποιαδήποτε εκούσια καταβολή οφειλής εκτός ρύθμισης, ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, ή δικαστικά επικυρωμένης συμφωνίας, έως και τις 27 Μαρτίου 2015, συνολικής ή μέρους βεβαιωμένης οφειλής στην φορολογική διοίκηση, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, απαλλάσσεται κατά ποσοστό 100% από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που την επιβαρύνουν».

«Έχετε δημιουργήσει έναν τεράστιο τραγέλαφο» παρατήρησε προς την κυβέρνηση ο κος Κουτσούκος. «Σήμερα που μιλάμε, ισχύει η προηγούμενη ρύθμιση των 100 δόσεων που το ΠΑΣΟΚ πάλεψε να περάσει χωρίς την πλήρη συμφωνία των εταίρων. Η ρύθμιση λήγει 31 του μήνα. Η κα Βαλαβάνη είπε πως η ρύθμιση θα περιέκοπτε και μέρος του κεφαλαίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, ούτε στην τροπολογία, ούτε στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις που κατατέθηκε».

«Τι νόημα έχει τώρα ένας φτωχός να πληρώσει τρία κατοστάρικα για να γλιτώσει άλλα τρία, εάν δεν μπορεί να μπει στην πάγια ρύθμιση των δόσεων με τα 20 ευρώ που θα ψηφίσουμε την Παρασκευή; Ποιους αφορά αυτή η ρύθμιση του περιορισμένου χρόνου;» ρώτησε υπαινικτικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

«Το νόημα είναι να μπορέσουν να υπάρξουν εισπράξεις που να αφορούν τα παλιά και πολύ παλιά χρέη» απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη. «Τα παλιά χρέη, είναι κατά κανόνα χρέη με μικρό κεφάλαιο και με πάρα πολύ μεγάλες προσαυξήσεις. Δεν υπολογίζονται ως εισπράξιμα από τον υπηρεσιακό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών. Υπάρχουν και νεώτερα χρέη, όπως τα ληξιπρόθεσμα που έχουν σχέση με τα πρόστιμα του ΚΒΣ».

Η ρύθμιση αυτή, κατά την κα Βαλαβάνη, προσφέρει στους οφειλέτες μια ευελιξία επιλογής αποπληρωμής χρεών - και απ' την άλλη, «απαντά και στο ερώτημα των εταίρων και δανειστών, για το πού θα βρούμε τα λεφτά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

www.ethnos.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr