×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Η σημερινή έκλειψη "έκλεψε" το ενδιαφέρον

20 Μαρτίου 2015 18:38

Οι αρχαίοι Ελληνες πίστευαν πως η ηλιακή έκλειψη εκφράζει την οργή των θεών και ανησυχούσαν για το μέλλον.

Οι σύγχρονοι Ελληνες έχουν πολύ πιο χειροπιαστούς λόγους να ανησυχούν και μπορούν σήμερα να απολαύσουν (με προσοχή!) ένα μεγαλειώδες φυσικό φαινόμενο. Σήμερα, από τις 10.39 το πρωί (ώρα Αθήνας) μέχρι τις 12.49 θα λάβει χώρα έκλειψη Ηλίου, η οποία στη χώρα μας θα γίνει αντιληπτή ως μερική. Η έκλειψη θα φτάσει στη μέγιστη φάση της στις 11.44.

Στην Αθήνα, θα δούμε έως το 31,4% του ηλιακού δίσκου να καλύπτεται από το μαύρο σώμα της Σελήνης. Το ποσοστό κάλυψης ποικίλλει όμως για τις άλλες περιοχές της χώρας. Οσο πιο βόρειες είναι, τόσο πιο μεγάλο τμήμα του Ηλίου θα δουν να σκοτεινιάζει. Οι κάτοικοι της Φλώρινας θα είναι πιο τυχεροί, αφού θα καλυφθεί το 40,7% του Ηλίου, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης το 23,6%.

Η σημερινή ηλιακή έκλειψη θα είναι ολική μόνο σε μια μικρή ζώνη του πλανήτη, στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, η οποία από κατοικημένες περιοχές περιλαμβάνει μόνο τα νησιά Φερόες με τους 50.000 κατοίκους.

Το φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης συμβαίνει όταν η Σελήνη βρεθεί ανάμεσα στη Γη και στον Ηλιο. Δεν είναι σπάνιο, συμβαίνει σχεδόν κάθε έτος, πιθανόν περισσότερες από μία φορές (πέντε το 1934). Ομως δεν είναι ορατή παρά μόνον από ορισμένες περιοχές του πλανήτη, ενώ εξαιρετικά σπάνια είναι η περίπτωση παρατήρησης ολικής έκλειψης, η οποία σε ένα συγκεκριμένο τόπο εμφανίζεται κάθε 360 έτη.

Τη σημερινή έκλειψη μπορούμε να παρακολουθήσουμε στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης, όπου βρίσκεται εγκατεστημένο ηλιακό φορητό τηλεσκόπιο, το οποίο θα δίνει την εικόνα της έκλειψης μέσω κάμερας. Η εικόνα θα μεταδίδεται ζωντανά στο Διαδίκτυο από ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την υπηρεσία «Δίαυλος». Διαθέσιμα θα είναι, επίσης, το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall και τέσσερα επιπλέον φορητά τηλεσκόπια, με ειδικά ηλιακά φίλτρα, υποστηριζόμενα από ερασιτέχνες αστρονόμους. Αλλά και στο Θησείο, στον Λόφο της Πνύκας, έξω από τον χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη, θα βρίσκονται τρία φορητά τηλεσκόπια και ερασιτέχνες αστρονόμοι. Επίσης, στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Πεντέλης 11, Π. Φάληρο) θα βρίσκονται εγκατεστημένα τρία τηλεσκόπια της Ενωσης Ερασιτεχνών Αστρονόμων.

Όποιος θέλει να παρακολουθήσει την ολική έκλειψη, μπορεί να το κάνει διαδικτυακά στη διεύθυνση του online παρατηρητηρίου Slooh (έναρξη στις 10:30 το πρωί).

Οι κίνδυνοι

Η παρατήρηση της έκλειψης χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, καθώς η θέαση διά γυμνού οφθαλμού εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή, ειδικά στα παιδιά. Συχνά, οι επιπτώσεις δεν γίνονται άμεσα αισθητές, καθώς δεν προκαλείται αίσθημα πόνου ή άλλο ερέθισμα. Μπορεί όμως να προκληθεί μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη.

«Μόνος ασφαλής τρόπος είναι η χρήση εγκεκριμένων και πιστοποιημένων φίλτρων, καθώς τόσο τα γυαλιά ηλίου και οι κάμερες όσο και άλλα αυτοσχέδια γυαλιά δεν προσφέρουν καμία προφύλαξη», τονίζεται σε οδηγίες του υπουργείου Υγείας.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos