×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Eως 40 άτοκες δόσεις για οφειλές στη ΔΕΗ

18 Απριλίου 2013 10:17

Ευκολίες πληρωμής των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμη και με 40 άτοκες δόσεις, κάνει η ΔΕΗ για τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους καταναλωτές, στους οποίους δεν θα μπορεί να κόψει την ηλεκτροδότηση για έξι μήνες τον χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα διακανονισμών για τους ευάλωτους καταναλωτές (χαμηλό εισόδημα, άνεργους, τρίτεκνους, πολύτεκνους) και τα άτομα με μηχανική υποστήριξη, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως με τις ευκολίες που έκανε μέχρι σήμερα εξυπηρετήθηκαν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πολίτες, οι οποίοι αδυνατούσαν να πληρώσουν το ρεύμα.

Η ΔΕΗ για το νέο πρόγραμμα διακανονισμών προχώρησε στον διαχωρισμό των ευάλωτων καταναλωτών σε έξι κατηγορίες με βάση τον βαθμό «συνέπειάς» τους στις πληρωμές:

1. Συνεπείς χωρίς διακανονισμούς.

2. Συνεπείς σε πληρωμές και διακανονισμούς.

3. Περισσότερες από μία ενσωματώσεις (απλήρωτοι λογαριασμοί) σε επόμενο λογαριασμό ή και μια αθέτηση διακανονισμού.

4. Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών.

5. Παραβίαση μετρητή ύστερα από αποκοπή λόγω χρέους.

6. Επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις μετρητή ύστερα από αποκοπή ή και ρευματοκλοπή.

Ετσι, για τους ευάλωτους καταναλωτές που ανήκουν στις κατηγορίες «συνέπειας» 1, 2 και 3 η κάθε δόση δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού χωρίς το ΕΕΤΗΔΕ. Ετσι, για παράδειγμα, ένας ευάλωτος καταναλωτής που ανήκει στην κατηγορία συνέπειας 1, 2 ή 3 και έχει συνολική οφειλή 2.000 ευρώ και μέσο διμηνιαίο λογαριασμό 200 ευρώ (χωρίς ΕΕΤΗΔΕ), θα μπορεί να το αποπληρώσει σε 40 άτοκες δόσεις των 50 ευρώ.

Οι ευάλωτοι καταναλωτές που ανήκουν στις κατηγορίες «συνέπειας» 4 και 5 πλέον δικαιούνται διακανονισμό με προκαταβολή 10% συν 6 άτοκες διμηνιαίες δόσεις ή 20% προκαταβολή συν 4 άτοκες διμηνιαίες δόσεις, αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται πως με το προηγούμενο πρόγραμμα οι κατηγορίες 1, 2 και 3 είχαν δικαίωμα διακανονισμού σε 6, 4 και 3 έντοκες διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα, ενώ οι λιγότερο συνεπείς καταναλωτές των κατηγοριών 4 και 5 έπρεπε να καταβάλουν 20% προκαταβολή συν 3 έντοκες διμηνιαίες δόσεις και 50% προκαταβολή συν 2 έντοκες διμηνιαίες δόσεις, αντίστοιχα.

Στην κατηγορία «συνέπειας» 6 δεν έχει επέλθει κάποια αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα και οι οφειλέτες θα πρέπει να καταβάλουν το 100% της οφειλής ή να προχωρήσουν σε διακανονισμό μετά την καταβολή εγγυήσεων.

Σε ευπαθείς

Εξι μήνες δεν θα κόβει το ρεύμα

Συνολικά έξι μήνες τον χρόνο η ΔΕΗ δεν θα κόβει το ηλεκτρικό ρεύμα στις ευπαθείς οικονομικά και κοινωνικά ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, δεν θα διακόπτεται η παροχή τους χειμερινούς μήνες Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου και τους καλοκαιρινούς μήνες Ιουλίου και Αυγούστου.

Η ΔΕΗ προχώρησε σε αυτήν τη ρύθμιση μετά τον νέο κανονισμό που εισηγήθηκε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και αποφάσισε το ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο και των κοινοτικών απαιτήσεων που θέλουν την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών και των ατόμων με μηχανική υποστήριξη.

Εξάλλου, η ΔΕΗ κάνει γνωστό ότι για το νέο πρόγραμμα διακανονισμών θα θέσει σύντομα σε λειτουργία ειδική τηλεφωνική γραμμή και προς το παρόν η εξυπηρέτηση θα γίνεται από τα καταστήματά της.

ΕΥΑΛΩΤΟΙ

Οσοι είναι στο Οικιακό Κοινωνικό Τιμολόγιο

Ευάλωτοι οικιακοί πελάτες και άτομα με μηχανική υποστήριξη είναι κατ' αρχήν όλοι όσοι εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, οι διακανονισμοί θα αποφασίζονται ύστερα από εξέτασή τους που θα κάνουν ειδικές επιτροπές στα κατά τόπους καταστήματα της επιχείρησης. Η εταιρεία θα ενημερώσει σύντομα για τις λεπτομέρειες.

Οι ευάλωτοι καταναλωτές είναι:

Ατομα με χαμηλό εισόδημα: Ατομα που έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 50% στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα.

Τρίτεκνοι: Ατομα με τρία τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500 ευρώ.

Μακροχρόνια άνεργοι: Ατομα που είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 50% στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα.

Ατομα με αναπηρία: Ατομα με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500 ευρώ.

Ατομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης: Ατομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ' οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή του ή άτομο που το βαρύνουν προστατευόμενα μέλη που έχουν ανάγκη ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 30.000 ευρώ.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos