×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Στον αέρα τα τέσσερα από τα έξι υποχρεωτικά μαθήματα στις Πανελλαδικές

10 Μαϊος 2013 10:29

Συνεδριάζει και πάλι η ΟΛΜΕ για να πάρει αποφάσεις για την απεργία. Το παρασκήνιο στις συνδικαλιστικές παρατάξεις και το πιθανότερο σενάριο.

Του Απόστολου Λακασά

Κορυφώνεται η αγωνία των υποψηφίων για το ενδεχόμενο να αναβληθεί η έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων την Παρασκευή 17 Μαΐου λόγω της απεργίας της ΟΛΜΕ. Παρότι η πλειοψηφία των παρατάξεων του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ συνέκλινε σε απεργία από την Παρασκευή 17 έως και την Παρασκευή 24 Μαΐου, τελικά δεν έλαβε χθες απόφαση. Και αυτό διότι ύστερα από μία οκτάωρη συνεδρίαση, στο παρά... ένα οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ (συνδικαλιστική παράταξη προσκείμενη στο ΚΚΕ) κατηγόρησαν τους εκπροσώπους της ΔΑΚΕ (προσκείμενη στη ΝΔ) ότι η πρότασή της λειτουργεί ως «λαγός» ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχεδιασμού για αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας σχετικά με τον τρόπο λήψης των απεργιακών αποφάσεων. Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί σήμερα.

Ειδικότερα, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ ήταν στις θέσεις τους τις 12.00 το μεσημέρι. Οι δύο προτάσεις που «κονταροχτυπήθηκαν» από την αρχή ήταν της ΔΑΚΕ από τη μια, και των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων (ΣΥΡΙΖΑ) με τις οποίες συνέπλευσαν οι εκπρόσωποι της Παρέμβασης (εξωκοινοβουλευτική αριστερά) από την άλλη.

Και οι δύο πλευρές πρότειναν 24ωρη απεργία την εναρκτήρια ημέρα των εξετάσεων στις 17 Μαΐου και 5νθήμεργη από τη Δευτέρα 20 Μαΐου έως την Παρασκευή 24 Μαΐου. Ομως, η ΔΑΚΕ θεωρώντας την κήρυξη απεργίας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις εξαιρετικό γεγονός, ζήτησε οι καθηγητές να λάβουν απόφαση αφού ψηφίσουν σε μυστική ψηφοφορία με κάλπες. Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε η απόφαση να ληφθεί από τη συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ) και τα μέλη της πρότειναν η συνέλευση της κάθε ΕΛΜΕ να αποφασίσει πώς θα ψηφίσουν οι καθηγητές για την πραγματοποίηση της απεργίας.

Τελικά, μετά από τις πολύωρες συνδικαλιστικές τοποθετήσεις - η συνεδρίαση κράτησε ως τις 9 μ.μ. με ένα ωριαίο διάλλειμμα - τους διαξιφισμούς και το παιχνίδι με κρυμμένα (;) χαρτιά βγήκε ο άσσος από το μανίκι της ΔΑΚΕ. Ο προερχόμενος από την παράταξη και πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Νίκος Παπαχρήστος, παρουσίασε νέα πρόταση βάση της οποίας για τη λήψη απόφασης από κάθε ΕΛΜΕ θα πρέπει να παρίσταται τουλάχιστον το 30% των μελών της Ενωσης. Δηλαδή, η ΔΑΚΕ απάλειψε τον όρο της προσφυγής σε κάλπη των εκπαιδευτικών. Βάση της νέας πρότασης της ΔΑΚΕ, στην οποία συναίνεσαν όλες οι παρατάξεις -πλην του ΠΑΜΕ- το πρόγραμμα ορίστηκε ως εξής:

- Μέχρι τις 13 Μαΐου θα ενημερωθούν οι σύλλογοι των καθηγητών (ΕΛΜΕ) κάθε περιοχής για το θέμα και την πρόταση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.

- Στις 14 Μαΐου θα γίνουν σε κάθε περιοχή γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, που θα αποφασίσουν επί της πρότασης.

- Στις 15 Μαΐου θα γίνει στην Αθήνα η συνέλευση της ολομέλειας των προέδρων των ΕΛΜΕ στην οποία θα ληφθεί η τελική απόφαση με αυξημένη πλειοψηφία 2/3.

- Στις 23 Μαΐου νέες συνελεύσεις των ΕΛΜΕ για επαναξιολόγηση της κατάστασης και,

- Στις 24 Μαΐου νέα συνέλευση της ολομέλειας των προέδρων των ΕΛΜΕ.

Ομως, η πρόταση της ΔΑΚΕ προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση των μελών του ΠΑΜΕ της ΟΛΜΕ, που κατηγόρησαν τους συναδέλφους τους από τη ΔΑΚΕ ότι η πρόταση είναι προπομπός κυβερνητικού σχεδίου, βάση του οποίου τις απεργίες θα πρέπει να αποφασίζουν όχι τα Δ.Σ. των σωματείων αλλά η βάση κάθε κλάδου.

Η διακοπή της συνεδρίασης για σήμερα θα δώσει περιθώρια για νέες διαβουλεύσεις. Πάντως εάν προκριθεί η δεύτερη πρόταση της ΔΑΚΕ τότε οι υποψήφιοι θα χάσουν τα τέσσερα από τα συνολικά έξι υποχρεωτικά μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων και το πρόγραμμα θα γίνει άνω κάτω

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos