Fitch: τι σημαίνει η αναβάθμιση της Ελλάδας

15 Μαϊος 2013 08:54

Ενα ακόμα θετικό σημάδι για το ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μία περίοδο εκτόνωσης των μεγάλων πιέσεων που έχει δεχτεί τα τελευταία τρία

χρόνια αποτελεί η χθεσινή απόφαση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης, Fitch να αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά μία κατηγορία στο «Β-».

Του Σωτήρη Νίκα

Η κίνηση του οίκου μπορεί να μην ήταν εντυπωσιακή, αφού η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας συνεχίζει να εντάσσεται στην κατηγορία των «σκουπιδιών», αλλά είναι ενδεικτική της βελτίωσης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο ίδιος ο οίκος θεωρεί ότι οι προοπτικές είναι «σταθερές».

Στο οικονομικό επιτελείο εξέφραζαν χθες την ικανοποίησή τους τόσο για την απόφαση του οίκου, όσο και για την περίοδο που αυτή ανακοινώθηκε. Επίσης, η αγορά αντέδρασε θετικά αφού μετά την αναβάθμιση η αποδοση του 10ετους ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 9%, ενώ το spread των 10ετων ομολόγων μειώθηκε ενδοσυνεδριακά έως τις 732 μονάδες βάσης.

Στην έκκθεσή της, η Fitch επισημαίνει ότι το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζει η χώρα είναι «εντός τροχιάς», ενώ εκτιμά ότι η σημερινή διοίκηση έχει αποδείξει πολύ περισσότερο από τους προκατόχους της ότι μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Ωστόσο, οι αναλυτές της Fitch, υποστηρίζουν πως η αισθητή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν έχει επιτευχθεί ακόμα, καθώς η αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις είναι μεγάλη με αποτέλεσμα να υπάρχουν ρίσκα στην εφαρμογή του προγράμματος. Τα βασικά σημεία της έκθεσης του οίκου είναι:

1. Εχει επιτευχθεί «καθαρή» πρόοδος στην εξάλειψη των δίδυμων ελλειμμάτων της ελληνικής οικονομίας (δημοσιονομικό και τρεχουσών συναλλαγών). Μάλιστα, αναφέρει ότι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά περισσότερο από 9% του ΑΕΠ στην περίοδο 2009-2012 αποτελεί την πιο φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή χώρας στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

2. Η ύφεση φέτος θα είναι της τάξης του 4,3% και θα υπάρξει ασθενής ανάκαμψη το 2014.

3. Η εσωτερική υποτίμηση έχει πλέον αρχίσει να αποδίδει αποτελέσματα, αλλά οι τιμές παραμένουν υψηλές, ενώ υπό αμφισβήτηση είναι ακόμα το κατά πόσο θα ανακάμψει γρήγορα η ελληνική οικονομία και θα μειωθεί η ανεργία.

4. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν. Οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος εξελίσσεται καλά, ενώ ολοκληρώθηκε και η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση (του ΟΠΑΠ).

5. Πρόοδος έχει σημειωθεί στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και έχει ανακτηθεί το 80% της χαμένης ανταγνωστικότητας της οικονομίας.

6. Βασική πρόκληση είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων.

7. Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους απέχει πολύ από το να θεωρηθεί εξασφαλισμένη, αλλά δεν «βλέπει» νέα αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές. Η οποιαδήποτε νέα παρέμβαση θα αφορά στους επίσημους πιστωτές της χώρας. Πάντως, θεωρεί πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ έχει αποφευχθεί.

Σε ότι αφορά στα ρίσκα που υπάρχουν για την Ελλάδα, ο οίκος εκτιμά ότι υπάρχουν και θετικά και αρνητικά. Στα βασικά αρνητικά ρίσκα περιλαμβάνονται η αργή οικονομική ανάπτυξη, το ενδεχόμενο η πολιτική και κοινωνική αστάθεια να προκαλέσουν εκτροχιασμό του προγράμματος, που θα αναβιώσει τον κίνδυνο του Grexit, καθώς και το ότι το υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος καθιστούν τη χώρα ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ, όπως η κυπριακή κρίση που δημιουργεί τον φόβο για αντίστοιχα μέτρα και στην Ελλάδα.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos