×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Σε άνοδο προσλήψεις και «μαύρη εργασία»

21 Μαϊος 2013 09:16

Σημάδια σταθεροποίησης παρατηρούνται στην αγορά εργασίας, όπου καταγράφεται αύξηση των νέων προσλήψεων κατά 7,79% σε σχέση με πέρυσι. Τα στοιχεία είναι του πρώτου 3μήνου 2013.

Ωστόσο, για 42.062 άτομα το α' τρίμηνο του έτους «έφερε» μειώσεις μισθών, ενώ μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής.

Αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί το α' τρίμηνο του έτους στην αγορά εργασίας έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Από τα στοιχεία προκύπτει πως υπάρχει αύξηση των νέων προσλήψεων, ενώ περιορίζεται ο ρυθμός εξάπλωσης των λεγόμενων και ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Στο «μέτωπο» των μισθών το α' τρίμηνο του έτους:

Με επιχειρησιακές συμβάσεις μειώθηκαν οι μισθοί 8.875 εργαζομένων σε 110 επιχειρήσεις. Η περικοπή είναι 14,69% κατά μέσο όρο.

Με ατομικές συμβάσεις μειώθηκαν οι μισθοί 33.187 εργαζομένων. Η περικοπή κατά μέσο όρο είναι 20,14% Μείωση μισθού είχαν και 17.702 εργαζόμενοι που αναγκάστηκαν να στραφούν από την πλήρη στη μερική ή στην εκ περιτροπής εργασίας (ωστόσο, εδώ πρέπει να σημειωθεί πως πέρυσι έφταναν τις 23.101). Ειδικότερα, 9.083 άτομα πέρασαν στη μερική απασχόληση, 4.166 στην εκ περιτροπής εργασίας με συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου και 4.453 άτομα σε εκ περιτροπής εργασία με μονομερή απόφαση του εργοδότη. Οσον αφορά τις νέες προσλήψεις, φέτος έφτασαν τις 112.843 σε σχέση με 104.689 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Με βάση τα στοιχεία από τις νέες προσλήψεις, οι 62.251 αφορούν θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Τέλος, πρέπει να επισημανθεί πως το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας με βάση τα στοιχεία φτάνει το 39,4% σε κλάδους με υψηλή παραβατικότητα. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται μεταξύ άλλων σε εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, κατασκευές, υπηρεσίας ασφαλείας κ.α.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos