×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Αφαντοι οι Αλβανοί δραπέτες

08 Ιουλίου 2013 09:34

Απογοήτευση εκφράζεται στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τη μέχρι στιγμής έκβαση της μεγάλης επιχείρησης για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο επικίνδυνων Αλβανών δραπετών στη Θεσπρωτία,

αφού παρά τη γιγάντια προσπάθεια εκατοντάδων αστυνομικών ολόκληρο το Σαββατοκύριακο δεν εντοπίστηκε κανένα νέο στοιχείο που θα οδηγούσε στα ίχνη τους, ενώ πολλές είναι πλέον οι πιθανότητες να έχουν διαφύγει στην Αλβανία.

Οι τελευταίες ελπίδες των αστυνομικών είναι να παραμένουν οι δραπέτες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λάκκας Σουλίου (παλαιότερα Δήμος Δερβιζιάνων), κάτι που μπορεί να αφήνει ακόμη κάποιες πιθανότητες ώστε να εντοπιστούν.

Καλύβια και αγροτικά καταλύματα που δεν χρησιμοποιούνται, αλλά και απομακρυσμένα σπίτια που μένουν κλειστά, ελέγχονται ένα προς ένα από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Παράλληλα, γίνονται πολλές προσαγωγές Αλβανών οι οποίοι κινούνταν στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί κάθε δυνατή πληροφορία.

Σε άλλη περίπτωση εκτιμάται ότι οι δύο θρασύτατοι κακοποιοί -ο Μαριάν Κόλα και ο Ιλιρ Κούπα- έχουν περάσει στην Αλβανία είτε από τα πολλά περάσματα που οδηγούν στην αλβανική μεθόριο και είναι αδύνατο να ελεγχθούν είτε και από τη θάλασσα.

«Υπάρχουν 500 περάσματα στα σύνορα από τη Σαγιάδα μέχρι την Κακαβιά και πυκνή βλάστηση και δεν μπορούμε αντικειμενικά να τα ελέγξουμε όλα», έλεγε στο «Εθνος» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που δεν έκρυβε την απογοήτευσή του, εκτιμώντας ότι αν ξέφυγαν από την περιοχή της Λάκκας οι δύο επικίνδυνοι δραπέτες είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται ήδη στην Αλβανία.

Εκτός από την ξηρά, η άλλη πιθανότητα διαφυγής των Αλβανών είναι από τη θάλασσα. Υπάρχει ένα μεγάλο μήκος ακτών, εκατέρωθεν της Πάργας, που το Σαββατοκύριακο παρουσίαζαν μεγάλη κίνηση από τουρίστες και τα ταχύπλοα πηγαινοέρχονται.

Οι Αρχές κάνουν λόγο για πέντε σκάφη του Λιμενικού που ελέγχουν, όσο μπορούν, τη θαλάσσια περιοχή, όμως για τους Αλβανούς κακοποιούς θα ήταν υπόθεση λίγων λεπτών, αν έβρισκαν ένα σκάφος, να βγουν στα διεθνή ύδατα και να φτάσουν στις αλβανικές ακτές βορειότερα. Ολες οι κινήσεις των δραπετών μέχρι τώρα δείχνουν ότι γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή και παρά το κυνηγητό και τις ενέδρες εκατοντάδων αστυνομικών μπορούν και ξεφεύγουν χωρίς να γίνονται αντιληπτοί. Το τελευταίο ίχνος των Αλβανών ήταν το μηχανάκι, ένα 50αράκι που εντόπισαν οι αστυνομικοί μέσα σε μια ρεματιά το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή Φροσύνη του Σουλίου. Το μηχανάκι το είχαν κλέψει από τη Γλυκή μετά τη διαφυγή τους διαδοχικά με δύο αυτοκίνητα, από την Αρτα, όπου «γάζωσαν» ένα περιπολικό όταν έπεσαν σε μπλόκο αστυνομικών.

Από την περιοχή της Φροσύνης Σουλίου μέχρι την ελληνοαλβανική μεθόριο μπορεί να φτάσει κανείς μέσα σε 5-6 ώρες με τα πόδια και μόλις 25 λεπτά με αυτοκίνητο, όπως έλεγαν κάτοικοι της περιοχής, που δεν κρύβουν την ανησυχία και τους φόβους τους για το γεγονός ότι οι κακοποιοί παραμένουν ελεύθεροι και πάνοπλοι με κάλασνικοφ και χειροβομβίδες και είναι αποφασισμένοι να κάνουν οτιδήποτε, ώστε να διαφύγουν και να μη συλληφθούν. Χθες, στην περιοχή Δρυμώνα Θέρμου βρέθηκε καθυστερημένα ένα ακόμη αυτοκίνητο που φαίνεται πως χρησιμοποίησαν στη διαφυγή τους οι Κόλα και Κούπα.

Το ΙΧ αυτοκίνητο είχε κλαπεί από την Περδικοβρύση Ναυπακτίας, αλλά ο ιδιοκτήτης του απουσίαζε στην Αθήνα και ανέφερε την κλοπή όταν γύρισε στο σπίτι του. Το αυτοκίνητο βρέθηκε μέσα σε δασώδη περιοχή και φαίνεται πως το χρησιμοποίησαν οι Αλβανοί δραπέτες για να φτάσουν στην Περιβόλα Αγρινίου.

Δυσφορία στην ΕΛ.ΑΣ. για την εξέλιξη των ερευνών

Το φιάσκο, όπως εξελίσσεται, με τους επικίνδυνους Αλβανούς δραπέτες και κυρίως το γεγονός ότι ξέφυγαν από την Αιτωλοακαρνανία και πέρασαν στην Ηπειρο, ώστε να φτάσουν μια ανάσα από τα αλβανικά σύνορα, ανοίγοντας τον δρόμο της διαφυγής τους στην Αλβανία, έχει κάνει έξω φρενών την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. «Δεν έπρεπε να περάσουν στην Ηπειρο», λένε και οι εντολές ήταν σαφείς, όμως τα αποτελέσματα δείχνουν αντικειμενικά μια μεγάλη επιχειρησιακή αποτυχία. Και όχι μόνο πέρασαν στην Ηπειρο, αλλά την ίδια ώρα κάποιοι επέμεναν λανθασμένα ότι τους είχαν αποκλείσει στην Αιτωλοακαρνανία, χάνοντας πολύτιμο χρόνο, με αποτέλεσμα και να μην υπάρχει η ανάλογη έγκαιρη δυνατή κινητοποίηση στην Ηπειρο.

Η γιγάντια επιχείρηση πάντως συνεχίζεται στην Ηπειρο και τη συντονίζουν ο επιθεωρητής Βόρειας Ελλάδας της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρης Τσακνάκης και ο επιθεωρητής Ηπείρου ταξίαρχος Κώστας Τρομπούκης.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, όπως αναφερόταν, δεν αλλάζει, ενώ χθες στις έρευνες συμμετείχαν και τρία ελικόπτερα τα οποία χτένιζαν από τον αέρα την περιοχή από την Πρέβεζα μέχρι την Ηγουμενίτσα αλλά και σε όλη την παραλιακή ζώνη.

Σχέδιο για την απόδραση του Ριζάι

Σχέδιο απελευθέρωσης του βαρυποινίτη Αλκέτ Ριζάι από το σωφρονιστικό κατάστημα Δομοκού σχεδίαζαν οι δραπέτες των Τρικάλων. Πηγές της ΕΛΑΣ αποκάλυψαν ότι ο Μάριο Κόλα και η «παρέα» του σκόπευαν να ανατινάξουν τον εξωτερικό τοίχο και με μεγάλη δύναμη πυρός να απελευθερώσουν τον Ριζάι, έναν από τους πιο επικίνδυνους κακοποιούς. Η είδηση προκάλεσε αναστάτωση στις τάξεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων στον Δομοκό, που στρέφονται κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης, ζητώντας να μεταφερθεί ο Ριζάι σε άλλη φυλακή.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos