×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Στον αέρα το πρόγραμμα της Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης

10 Ιουλίου 2013 22:02

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τετάρτης το πρόγραμμα της «Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης» (ΕΔΤ), όπως βαφτίστηκε ο μεταβατικός φορέας που θα προηγηθεί της επανίδρυσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Στον αέρα το πρόγραμμα της Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης

Με την προβολή της ασπρόμαυρης ελληνικής ταινίας «Η κυρία δήμαρχος» ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης το πρόγραμμα της Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης, όπως ονομάστηκε ο μεταβατικός φορέας που θα εκπέμψει από τις συχνότητες της παλαιάς ΕΡΤ, αντικαθιστώντας το «μαύρο» που έπεσε πριν από 23 ημέρες.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής σε δηλώσεις του νωρίτερα είχε προαναγγείλει τις πρώτες εκπομπές προγράμματος (ντοκιμαντέρ και σταδιακά ειδήσεις) λέγοντας ότι είναι «θέμα ημερών ή και ωρών».

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο αρμόδιος για την δημόσια ραδιοτηλεόραση υφυπουργός, κ. Π. Καψής, χαρακτήρισε ως «δοκιμαστική» την εκπομπή, με κύριο στόχο «να φύγουν οι μπάρες» από τις δημόσιες ραδιοσυχνότητες. Γνωστοποίησε δε ότι η εκπομπή γίνεται από ιδιωτικό στούντιο κατόπιν σχετικής συμφωνίας του διαχειριστή με αυτό.

Ο κ. Καψής διευκρίνισε ότι η επιλογή του τίτλου «Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση» έχει συμβολικό χαρακτήρα ώστε να περιλαμβάνει τον όρο «δημόσια τηλεόραση» και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πως θα λέγεται ο νέος φορέας ραδιοτηλεόρασης. «Αυτό θα γίνει με μελέτη», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Καψή, η Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση θα εκπέμπει, σε αρχικό στάδιο, πρόγραμμα αποτελούμενο κυρίως από ταινίες και ντοκιμαντέρ, αλλά και κάποιες ειδήσεις (υπό την μορφή κρόουλ) διαβεβαιώνοντας ότι «θα προχωρήσουμε άμεσα σε προκήρυξη θέσεων για να βγάλουμε δελτίο ειδήσεων, ενημέρωση κανονικά».

Θύελλα αντιδράσεων από τους απολυμένους της ΕΡΤ

Για «παράνομη, πραξικοπηματική και αντισυνταγματική πράξη» έκαναν λόγο οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αναφερόμενοι στην εμφάνιση του σήματος της «Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης» (ΕΔΤ) μέσα από τις συχνότητες της παλαιού ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Οπως τόνισαν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, η εκπομπή του σήματος της ΕΔΤ «δεν συνιστά συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ», καθώς όπως σημείωσαν δεν υπάρχει ραδιοφωνία, ιστότοποι, ενημερωτικό πρόγραμμα.

«Μετά το μαύρο της ΕΡΤ, η κυβέρνηση επιχειρεί και την ιδιωτικοποίησή της», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης, δηλώνοντας πως πρόκειται να γίνει αίτηση στο ΣτΕ για σύγκληση της Επιτροπής Αναστολών λόγω μη συμμόρφωσης της κυβέρνησης με την προηγούμενη απόφαση.

Επίσης προανήγγειλε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου αλλά και πολιτικών προϊσταμένων, για παραβίαση της νομοθεσίας, αγωγές για ακύρωση των απολύσεων, δικαστική προσφυγή για αναστολή λειτουργίας της ΕΔΤ από τις συχνότητες της ΕΡΤ και καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για το μη δηλωθέν προσωπικό που απασχολείται στην «Ελληνική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση».

Από την μεριά του, ο πρώην Διευθυντής Τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ Νίκος Μιχαλίτσης εξέφρασε ερωτηματικά για τις συνθήκες υπό τις οποίες εκπέμπει η «Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση», μιλώντας για «θεσμική εκτροπή».

Εξηγώντας τη διαδικασία με την οποία εκπέμπει η ΕΔΤ, σημείωσε πως «η παραγωγή του σήματος γίνεται από τα τηλεοπτικά στούντιο της Παιανίας. Το σήμα κωδικοποιείται ψηφιακά στις εγκαταστάσεις της Digea και γίνεται η πολυπλεξία - μαζί με τα σήματα της Βουλής, του ΡΙΚ Sat, της Deutsche Welle και του BBC World - και φεύγουν ως ένα σήμα. Από εκεί, πάνε στον ΟΤΕ, όπου αυτός στέλνει τα σήματα ως ένα στους ψηφιακούς μας πομπούς κι εκπέμπονται στα διάφορα σημεία».

Ο κ. Μιχαλίτσης μίλησε για «σειρά παρανομιών» καθώς η ΕΔΤ, ως διακριτός τίτλος, δεν έχει αναγνωριστεί από το ΕΣΡ, ενώ διατύπωσε το ερώτημα «σε ποια συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έχει αναγνωριστεί ως πάροχος δικτύου η ΕΔΤ», τονίζοντας πως η ΕΕΤΤ παρανομεί και πρέπει να κλείσει αυτήν την πολυπλεξία που γίνεται από την Digea.

Τέλος, τόνισε ότι «μια ακόμα παρανομία είναι η μη ανάρτηση από το υπουργείο Οικονομικών και τον ειδικό διαχειριστή των συμβάσεων του Δημοσίου με τους τρεις φορείς».

Σε άλλο σημείο, οι εργαζόμενοι τόνισαν πως η πρόταση της κυβέρνησης για το λουκέτο της ΕΡΤ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε στην τρόικα θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της χώρας, κατά τουλάχιστον 118 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις, ενώ εκείνη των εργαζομένων που προβλέπει τη λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δεν έχει καμία επίπτωση στα δημόσια οικονομικά.

Στάση εργασίας από την ΠΟΕΣΥ

Στο μεταξύ, «αντιδρώντας άμεσα σ' αυτή τη νέα και αιφνίδια πραξικοπηματική και αντιδημοσιογραφική κυβερνητική ενέργεια, που υλοποιείται με την επικούρηση των ιδιοκτητών της Digea και των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών», όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ) αποφάσισαν την κήρυξη προειδοποιητικής 5ωρης στάσης εργασίας στα ιδιωτικά κανάλια, για αύριο Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013 από τις 13.00 έως τις 18.00.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos