×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Η σπείρα έμεινε... ακάλυπτη

11 Ιουλίου 2013 11:26

Μία πολυμελής σπείρα απατεώνων, στην οποία συμμετείχε και ο 52χρονος ιδιοκτήτης γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ της Βόρειας Ελλάδας, που απασχολεί ήδη τη Δικαιοσύνη για την παρασκευή και διάθεση μεγάλων ποσοτήτων απορρυπαντικών και καλλυντικών-μαϊμού,

αι η οποία με εικονικές εταιρείες εξαπατούσε δεκάδες επιχειρηματίες και πληρώνοντας με ακάλυπτες επιταγές αποσπούσε προϊόντα αξίας εκατομμυρίων, εξάρθρωσε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων φέρεται ότι κατέληγε στα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας -που έχει έδρα τη Βέροια- και διατίθονταν στο αγοραστικό κοινό σε χαμηλότερες τιμές από αυτές της αγοράς (!).

Τον πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης αποτελούσαν 11 μέλη, με άμεσους συνεργούς άλλα 12 άτομα, οι οποίοι είχαν απασχολήσει οι περισσότεροι τις Αρχές για διάφορα οικονομικά εγκλήματα και στο παρελθόν. Το μεγάλο κόλπο με τις λεγόμενες εταιρείες-ριχτάδικα φέρεται πως στήθηκε από τον Μάιο του 2012.

Ετσι έξι από αυτούς εμφανίστηκαν να δημιουργούν τέσσερις εικονικές ατομικές επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη, Βέροια και Αθήνα. Ως τυπικοί ιδιοκτήτες παρουσιάζονταν τέσσερις συνεργοί μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Στη συνέχεια εμφανίζονταν να νοικιάζουν γραφεία, αποθήκες και να προσλαμβάνουν ακόμη και υπαλλήλους, αποκτώντας και «διευθύνσεις», βάζοντας μπροστά την «επιχείρηση» εξαπάτησης εμπόρων και επιχειρηματιών ανά τη χώρα. Αρχικά προσπαθούσαν να πείσουν για τη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία των εικονικών επιχειρήσεων. Ετσι αγόραζαν μικρές ποσότητες εμπορευμάτων πληρώνοντας κανονικά. Για να γίνουν περισσότερο πιστευτοί έφτασαν στο σημείο να υποβάλουν και ψευδείς φορολογικές δηλώσεις υψηλών εισοδημάτων και να εξασφαλίσουν από ΔΟΥ τις ανάλογες βεβαιώσεις. Αφού ολοκλήρωναν όλο το σκηνικό, περνούσαν στην τελευταία φάση της κομπίνας, βάζοντας στο χέρι τους ανυποψίαστους εμπόρους-επιχειρηματίες. Εκαναν παραγγελίες και προμηθεύονταν μεγάλες ποσοτήτων εμπορευμάτων, δίνοντας μεταχρονολογημένες επιταγές. Ομως αργότερα οι έμποροι-επιχειρηματίες ανακάλυπταν ότι και οι επιταγές ήταν ακάλυπτες, ενώ τα γραφεία των εταιρειών των αγοραστών μαζί και με το προσωπικό είχαν γίνει «καπνός».

Η διακίνηση

Οσο για τα εμπορεύματα, πριν διατεθούν στην αγορά, χρησιμοποιούνταν για να στήσουν και νέα σκηνικά απάτης.

Τα εμφάνιζαν να διακινούνται «νομιμοφανώς» ανάμεσα στις τέσσερις εικονικές τους εταιρείες, ώστε να δημιουργούν γι' αυτές δήθεν αυξημένη εμπορική δραστηριότητα. Από την πολύμηνη και συστηματική έρευνα των ανδρών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν τουλάχιστον 168 ακάλυπτες επιταγές που εξέδωσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με τις οποίες απόκτησαν εμπορεύματα αξίας 2.080.953 ευρώ. Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί 38 παθόντες και αναζητούνται με βάση τα στοιχεία των ακάλυπτων επιταγών και οι υπόλοιποι.

ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Χρυσωρυχείο το σούπερ μάρκετ του 52χρονου

Είδη διατροφής, λάδι, αλεύρι, κοτόπουλα, νερά, χυμοί κ.λπ. αλλά και ανταλλακτικά, μπαταρίες περιλαμβάνονται στα εμπορεύματα που αποκτούσαν με το μεγάλο κόλπο με τα «ριχτάδικα» τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Την τελική διάθεση στην αγορά, σε συνθήκες που τους επέτρεπαν να μην εντοπιστούν αλλά και να μην υποχρεωθούν να τα «σκοτώσουν» μισοτιμής, την εξασφάλιζαν μέσω του 52χρονου συνεργάτη τους, διευθύνοντος συμβούλου της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ της Βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε από την Αστυνομία και στάλθηκε στην Εισαγγελία, «η πλειοψηφία των εμπορευμάτων κατέληγε σε επιχειρήσεις-υπεραγορές τροφίμων, ιδιοκτησίας του 52χρονου μέλους της οργάνωσης και τα οποία διατίθεντο στο καταναλωτικό κοινό σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές».

Ελεγχος

Κατά τον έλεγχο που έγινε σε αποθήκες της αλυσίδας στην Ημαθία, οι αστυνομικοί εντόπισαν και 13.145 φιάλες απορρυπαντικού «μαϊμού», όπως πιστοποίησε και πραγματογνώμονας της εταιρείας με τη φίρμα της οποίας εμφανίζονταν τα προϊόντα. Για λόγους νομιμοφάνειας το προϊόν εμφανιζόταν να έχει αγοραστεί με τιμολόγια μιας από τις τέσσερις εικονικές επιχειρήσεις που είχε στήσει η εγκληματική οργάνωση και ημερομηνία 25-6-2013. Ομως για την εταιρεία αυτή είχαν παύσει τη δραστηριότητά της εδώ και μήνες. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει παραπεμφθεί ήδη για πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος και παραβάσεις των νόμων περί σημάτων κ.λπ. για τις μεγάλες ποσότητες «μαϊμού» προϊόντων, τα οποία είχαν βρεθεί στις αρχές Ιουνίου σε αποθήκη στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, ενώ και για τη νέα υπόθεση συνελήφθη και οδηγήθηκε χτες στον εισαγγελέα της Βέροιας. Ο τελευταίος τού άσκησε δίωξη και τον παρέπεμψε στο αυτόφωρο, από όπου ζήτησε και πήρε αναβολή και θα δικαστεί αύριο. Η συνολικότερη δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση στάλθηκε στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos