×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Αποσύρθηκε σειρά αλλαντικών με χρωστική ουσία

01 Αυγούστου 2013 12:30

ΕΦΕΤ: Δεν είναι επικίνδυνη, απλά δεν επιτρέπεται στα συγκεκριμένα προϊόντα.

Της Ιωάννας Φωτιάδη

Σειρά προϊόντων αλλαντικών αποσύρθηκε από την αγορά έπειτα από ελέγχους κλιμακίων του ΕΦΕΤ, καθώς σε αυτά εντοπίστηκε η χρωστική ουσία Ε120 (κοχενίλη, καρμινικό οξύ, καρμίνες). Πρόκειται για τη «χοιρινή ωμοπλάτη για πίτσα σε φέτες» Aro, βάρους περίπου 1 κιλού, που παράγεται από την εταιρεία «ΑΦΟΙ ΠΑΝΤΕΡΗ Ο.Ε.» για λογαριασμό της εταιρείας «ΜΑΚΡΟ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗ».

Παράλληλα, η χρωστική ουσία ανιχνεύθηκε και στα προϊόντα: «Μπέικον Catering Φέτες Snack», «Μπέικον φιλικό», «Μπριζόλα καπνιστή», «Ζαμπόν Μπούτι», «Μπέικον ρολό σε φέτες», «Μπριζόλα Καπνιστή» της Creta Farm, όπως και στα είδη «Γαλοπούλα Βραστή» και «Γαλοπούλα Καπνιστή» της ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

Η εν λόγω χρωστική ουσία παράγεται έπειτα από σχετική επεξεργασία από σκαθάρια και προσδίδει, όπου προστίθεται, κόκκινο χρώμα. Σύμφωνα με τον κανονισμό 1129/11 της Ε.Ε. υπάρχουν κατηγορίες προϊόντων, όπου η χρήση της μέχρι κάποια ορισμένη ποσότητα επιτρέπεται, όπως παγωτά, μαρμελάδες, ιχθυοπολτός κ.ά. Στα αλλαντικά, η προσθήκη της Ε120 επιτρέπεται κυρίως σε εκείνα που προκύπτουν έπειτα από θερμική ή μη επεξεργασία, π.χ. παριζάκι, λουκάνικο, παστουρμάς, κατά την οποία το παραγόμενο αλλαντικό χάνει το αρχικό του χρώμα.

«Ωστόσο, για αλλαντικά που προέρχονται από ολόκληρα τεμάχια κρέατος, όπως είναι το ζαμπόν, το μπέικον και η χοιρινή ωμοπλάτη, η προσθήκη Ε120 βάσει νομοθεσίας δεν επιτρέπεται» εξηγεί στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, κ. Παναγιώτης Βασιλόπουλος. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ίδιος «αυτό δεν σημαίνει ότι είναι επικίνδυνη ή επιβλαβής η ουσία για τον ανθρώπινο οργανισμό».

Η εταιρεία Creta Farm σε ανακοίνωσή της δηλώνει: «Πρόκειται για ένα θέμα καθαρά τεχνικής φύσης, αφού στα συγκεκριμένα προϊόντα και lot πoυ αναφέρονται υπάρχει λανθασμένη επισήμανση ετικέτας, η οποία δεν πρόλαβε να προσαρμοστεί με βάση την πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας (6/2013)». Οπως επισημαίνεται, στα συγκεκριμένα προϊόντα το ποσοστό της ανώτατης ημερήσιας πρόσληψης σε Ε120 είναι 5 mg/kg, άρα ένας καταναλωτής με βάρος 75 κιλά πρέπει να καταναλώσει πάνω από 29 κιλά, για να ξεπεράσει το όριο της επιτρεπόμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Ωστόσο, οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι η Ε120 ως χρωστική ουσία σε συνδυασμό με τις πρωτεΐνες των αλλαντικών δύναται να επιβαρύνει το συκώτι, το ανοσοποιητικό, όπως και το κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos