×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Μαρτυρίες - σοκ για το δρομολόγιο του θανάτου

16 Αυγούστου 2013 10:40

«Εσένα σε θυμάμαι. Μου ξέφυγες πέρυσι, αλλά φέτος δεν μου τη γλιτώνεις». Μαρτυρία που φέρεται να έχει στη διάθεσή της η οικογένεια του άτυχου νεαρού αναφέρει ότι αυτά ήταν τα λόγια του ελεγκτή εισιτηρίων στον 19χρονο Θανάση Καναούτη.

Η οικογένεια εκτιμά ότι ο ελεγκτής ήταν παλιός «γνώριμος» του 19χρονου, αφού έναν χρόνο πριν, σε έλεγχο στη συγκεκριμένη γραμμή, οι δυο τους είχαν διαπληκτιστεί ξανά. Φαίνεται πως ο σωματότυπος του νεαρού, αλλά και το ίδιο το περιστατικό ήταν τόσο «ξεχωριστό», που ο ελεγκτής δεν το είχε ξεχάσει. Η προχθεσινή τους συνάντηση έμελλε να γράψει την τελευταία σελίδα της «γνωριμίας» τους, αλλά και της ζωής του 19χρονου μαθητή επαγγελματικού λυκείου Περιστερίου...

Την ίδια στιγμή, φωτιές άναψε στο Διαδίκτυο ο χαρακτηρισμός «τζαμπατζής» της Λένας Διβάνη προς τον 19χρονο νεαρό. Σε ανάρτησή της στο Twitter, η συγγραφέας και καθηγήτρια έγραψε: «Συμπέρασμα: οι ελεγκτές δεν πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους γιατί κάποιος τζαμπατζής μπορεί να πηδήξει έξω από το όχημα. Λογικό».

Αμέσως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από εκατοντάδες σχόλια χρηστών που εξέφραζαν την οργή τους. Στο πλευρό της τάχθηκαν οι συγγραφείς Π. Τατσόπουλος και Χρ. Χωμενίδης, που δέχθηκαν επίσης τα πυρά των χρηστών. (Αναλυτικά, βλ. τελευταία σελίδα).

«Το παιδί μου σκοτώθηκε για ένα εισιτήριο. Αυτό έχει σημασία για μένα και την οικογένειά μας. Ολα τα άλλα θα τα δείξει η Δικαιοσύνη», δήλωσε στο «Εθνος» ο Γιάννης Καναούτης, πατέρας του Θανάση. «Το αντιλαμβάνεστε ότι ένα παιδί 19 ετών έχασε τη ζωή του για 1,20 ευρώ;», επιμένει... Την ίδια στιγμή, η κοπέλα του και οι φίλοι του στο Facebook έχουν αναρτήσει στο προφίλ τους μια μαύρη κορδέλα, ως ένδειξη πένθους, καλώντας συγγενείς, φίλους και γνωστούς να παρευρεθούν σήμερα στην κηδεία που θα γίνει στις 5 στο κοιμητήριο Περιστερίου.

Μαρτυρίες - σοκ για το δρομολόγιο του θανάτου

Το θλιβερό περιστατικό συνέβη γύρω στις 10 το βράδυ της Τρίτης, μέσα στο τρόλεϊ που εκτελούσε το δρομολόγιο Ζάππειο-Α. Ιερόθεος.

Ο Θανάσης Καναούτης επιβιβάστηκε στο όχημα στη στάση του Αγίου Αντωνίου, με κατεύθυνση προς Ανθούπολη. Στην επόμενη στάση που βρίσκεται επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη, στο τρόλεϊ μπήκαν ελεγκτές για έλεγχο.

Σύμφωνα με την εκδοχή του οργανισμού Οδικών Συγκοινωνιών ΑΕ (ΟΣΥ), ο επιβάτης κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν είχε εισιτήριο και ο ελεγκτής ζήτησε τα στοιχεία του για να του κόψει το επιβαλλόμενο νόμιμο πρόστιμο. «Ο επιβάτης αρνήθηκε, άρχισε να φωνάζει και να υβρίζει και αμέσως και όλως αιφνιδίως επετέθη στον ελεγκτή, χειροδικώντας με γροθιές και κλωτσιές.

Του έσπασε τα ματογυάλια, φώναζε και ήτο σε έξαλλη κατάσταση. Στο επεισόδιο παρενέβη αμέσως ένας επιβάτης ηλικίας περίπου 35 ετών για να συγκρατήσει τον εξαγριωμένο νεαρό επιβάτη. Ο νεαρός σε έξαλλη κατάσταση επετέθη και σε αυτόν και τον χτύπησε γρονθοκοπώντας τον», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε μία μέρα μετά το περιστατικό.

Κατά την άποψη στελεχών του Οργανισμού Συγκοινωνιών, «ενώ τα πράγματα φαίνονταν ότι είχαν ηρεμήσει και το τρόλεϊ ήταν εν κινήσει με κλειστές τις πόρτες και κατευθυνόταν προς τη στάση «Δημαρχείο», 70-80 μέτρα πριν από τη στάση ο νεαρός παραβίασε βίαια τη μεσαία πόρτα του τρόλεϊ και πήδηξε από το όχημα στο οδόστρωμα, ενώ αυτομάτως ακινητοποιήθηκε το όχημα, διότι με την παραβίαση της πόρτας λειτούργησε αμέσως το αυτόματο σύστημα ασφαλείας που ακινητοποιεί το όχημα στην περίπτωση που ανοίξει κάποια πόρτα. Συνέπεια της αψυχολόγητης αυτής κίνησης του νεαρού επιβάτη ήτο ο σοβαρός τραυματισμός του».

Εν αμφιβόλω θέτει την εκδοχή αυτή η οικογένεια του 19χρονου Θανάση, μέσω της δικηγόρου της Αρετής Παπαναγιώτου, διατυπώνοντας το ερώτημα πώς είναι δυνατόν κάποιος που βγαίνει από ένα όχημα να καταλήγει με την πλάτη στον δρόμο, όπως συνέβη με τον 19χρονο.

Η οικογένεια θεωρεί ότι το παιδί δεν άνοιξε την πόρτα, αλλά ότι προηγήθηκε συμπλοκή και γι' αυτόν τον λόγο το παιδί είχε στο σώμα του αμυχές, γρατσουνιές και σκισμένη μπλούζα. «Ζητάμε σεβασμό στη μνήμη του παιδιού. Πιστεύουμε ότι θα αποδοθεί η δικαιοσύνη και σημαντικό ρόλο θα παίξουν η ιατροδικαστική έρευνα και η πραγματογνωμοσύνη... Ας αφήσουμε το θέμα να λυθεί στον φυσικό του χώρο που είναι το δικαστήριο», είπε στο «Εθνος» η Αρετή Παπαναγιώτου.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση, αν και δεν άσκησε δίωξη κατά του οδηγού και του ελεγκτή του τρόλεϊ, ζήτησε από την Τροχαία Περιστερίου να διερευνήσει περαιτέρω τα αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας διενεργώντας πραγματογνωμοσύνη στο όχημα, λαμβάνοντας καταθέσεις από τους γονείς του νεαρού αλλά και καλώντας σε ανωμοτί καταθέσεις οδηγό και ελεγκτή.

Προβλήματα στο παρελθόν με τον ελεγκτή

Παλιός οδηγός που είχε εθελοντικά γίνει ελεγκτής είναι ο πρωταγωνιστής του θλιβερού επεισοδίου. Πηγές του υπουργείου Μεταφορών αναφέρουν ότι και στο παρελθόν υπήρξαν προβλήματα με τη συμπεριφορά του που όμως δεν ήταν σοβαρά ώστε να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος του.

Οπως εξήγησε στο «Εθνος» ο Γιάννης Οικονόμου, πρόεδρος του οργανισμού «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», υπάρχουν δύο κατηγορίες ελεγκτών.

«Είναι το μόνιμο προσωπικό που αν και πρόσφατα διπλασιάστηκε, παραμένουν λίγοι, μόλις 30 άτομα. Γύρω στο 1998 δημιουργήθηκε το σώμα εθελοντών ελεγκτών, που αποτελείται από υπαλλήλους της εταιρείας -οδηγούς, διοικητικό προσωπικό, τεχνικούς κλπ.- που πραγματοποιούν ελέγχους τακτικά. Σήμερα οι ενεργοί, εκείνοι που πραγματοποιούν τουλάχιστον έναν έλεγχο την εβδομάδα, είναι 180, ενώ το αντίστοιχο δελτίο έχουν 550», μας λέει.

«Το τμήμα πηγαίνει καλά και σε αυτήν τη φάση βοηθάει πολύ την εταιρεία γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις, ενώ η εισιτηριοδιαφυγή κοστίζει το 15-20% των εσόδων τον χρόνο».

Οι εθελοντές ελεγκτές παίρνουν ως πληρωμή ένα ποσοστό του εισιτηρίου, ως επιμίσθιο, χωρίς όμως ο μισθός τους να ξεπερνάει το ανώτατο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Παρά το γεγονός ότι όλοι οι ελεγκτές περνούν από ειδική εκπαίδευση, έχουν καταγραφεί παράπονα για τη συμπεριφορά τους απέναντι στους επιβάτες που δεν έχουν εισιτήριο.

Για το θλιβερό περιστατικό της περασμένης Τρίτης, στο «Εθνος» μίλησε και ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ας αφήσουμε την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη να κάνουν τη δουλειά τους και να δούμε πού θα καταλήξουν. Προς το παρόν, δεν έχει διαπιστωθεί ευθύνη του οδηγού και του ελεγκτή. Αν διαπιστωθεί, θα υπάρξουν παρεμβάσεις από το υπουργείο για τη βελτίωση της λειτουργίας του σώματος των ελεγκτών».

Το Περιστέρι έχασε το γελαστό παιδί...

Μαθητής τρίτης λυκείου του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Περιστερίου ήταν ο Θανάσης Καναούτης που έχασε τη ζωή του για ένα εισιτήριο την Τρίτη.

Οι κάτοικοι της περιοχής περιγράφουν τον 19χρονο ως ένα εύσωμο, γελαστό παιδί, με πολύ χιούμορ και καλή διάθεση. Οπως μας είπαν, ο πατέρας του ασχολείται με αυτοκίνητα, είναι φαναρτζής, ενώ η μητέρα του φαίνεται πως απασχολείται στο συνεργείο του πατέρα του. Εκτός από τον Θανάση, η οικογένεια έχει μία ακόμη κόρη.

Γέννημα-θρέμμα της περιοχής, ο 19χρονος είχε πολλούς φίλους και γνωστούς που τον ήξεραν με το ψευδώνυμο «Μπαζ». Με το ίδιο όνομα άλλωστε διατηρούσε και το προφίλ του στο Facebook. «Καλό ταξίδι, να προσέχεις», έγραψε η αγαπημένη του Σάρρα στον προσωπικό της λογαριασμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπου πολλές φορές έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες από τη διασκέδασή τους.

Πολλοί φίλοι του εκφράζουν τον θυμό τους για τη συμπεριφορά του ελεγκτή που χαρακτηρίζουν «τραμπούκικη» και υπόσχονται εκδίκηση. Μάλιστα, επικαλούνται τη μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα, του Ν.Κ., ο οποίος αναφέρει ότι «η μεγάλη πίεση, οι προσβολές και ο εξευτελισμός του 19χρονου από τον ελεγκτή και τον οδηγό, τον οδήγησαν να ανοίξει την πόρτα και να πηδήξει».

Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας από αντιεξουσιαστές και αναρχικούς στο σημείο του θανάτου του. Ενώ η πορεία ήταν σε εξέλιξη, οι διαδηλωτές συνάντησαν ένα τρόλεϊ της ίδιας γραμμής, που επέβαινε ο νεαρός. Οι διαδηλωτές κατέβασαν τους επιβάτες και για κάποια λεπτά είχαν έντονη λεκτική διαμάχη με τον οδηγό, χωρίς όμως να σημειωθούν επεισόδια.

Τα κομμάτια του παζλ για το τι ακριβώς έγινε το τραγικό βράδυ της Τρίτης έχει αναλάβει να συλλέξει η Τροχαία Περιστερίου, που ήδη μαζεύει καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες, επιβάτες του ίδιου τρόλεϊ.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos