×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

«Λευκή απεργία» από τους πρυτάνεις

12 Σεπτεμβρίου 2013 11:10

«Μπλόκο» στην αξιολόγηση των δομών και στη διαθεσιμότητα πλεοναζόντων υπαλλήλων από τα ιδρύματα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας από τους πρυτάνεις των ΑΕΙ με τη λευκή απεργία

που πραγματοποιούν δημιουργώντας προβληματισμό στην κυβέρνηση για την «τρύπα» 1.300 - 1.500 υπαλλήλων που πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της κινητικότητας 12.500 εργαζόμενων.

Προκειμένου να βρεθεί λύση, στην κυβέρνηση αυξάνονται οι φωνές για την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων στο διοικητικό προσωπικό αλλά και στο βοηθητικό εκπαιδευτικό προσωπικό των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση θα ληφθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος μέχρι την τελευταία στιγμή προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των διοικήσεων στην αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού στα ιδρύματα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση των δομών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ με ευθύνη των διοικήσεων συζητήθηκε σε χτεσινή συνάντηση μεταξύ του Κυρ. Μητσοτάκη και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να αποσυνδεθεί προοπτικά η κινητικότητα από τις απολύσεις και τόνισαν την ανάγκη να προηγηθεί η αξιολόγηση των δομών του δημοσίου προκειμένου να διαμορφωθούν νέα οργανογράμματα απ΄ όπου θα προκύπτει το πλεονάζων προσωπικό.

Μέχρι στιγμής, η λευκή απεργία των πρυτάνεων έχει καταστήσει ανενεργό το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει το υπ. Παιδείας σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών μέχρι το τέλος του Αυγούστου, ενώ μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα θα έπρεπε να έχουν κατατεθεί τα νέα οργανογράμματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την αξιολόγηση του προσωπικού, διαμορφώνοντας έναν αλγόριθμο με τον οποίο εφαρμόζεται μία λογική αναλογία μεταξύ μελών ΔΕΠ και διοικητικών, καθώς καταγράφεται το φαινόμενο ο αριθμός των καθηγητών να ξεπερνάει τον αριθμό των διοικητικών υπαλλήλων.

«Μόνιμοι» σε μια νύχτα

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πριν από την κρίση σε αρκετά ΑΕΙ της χώρας «μονιμοποιήθηκαν» σε μία νύχτα και χωρίς αξιοκρατικές διαδικασίες εκατοντάδες υπάλληλοι ή καθηγητές που αμείβονταν μέχρι τότε από ειδικούς λογαριασμούς συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Τα ιδρύματα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχουν αποστείλει το σύνολο των στοιχείων που αφορούν τους μισθοδοτούμενους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αξιόπιστη εικόνα για το προφίλ των εργαζομένων στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ.

Επιπροσθέτως η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει το σύστημα αξιολόγησης που ισχύει στους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους και στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αφού το ΣτΕ επέστρεψε ως μη νόμιμο στο υπουργείο Παιδείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», επειδή έπρεπε να είχε εκδοθεί μέχρι τις 10 Μαρτίου 2013, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν είχε κατατεθεί στο ΣτΕ και δεν είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέχρι την επίμαχη ημερομηνία, έχει ως συνέπεια η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών να γίνει πλέον με τους κανόνες που ισχύουν για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου και των άλλων φορέων που προβλέπονται στο άρθρο 4 Ν. 4024/2011.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos