×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Επίδομα με τροπολογία στους αστυνομικούς των επισήμων

13 Σεπτεμβρίου 2013 10:39

Επίδομα-δώρο σε 500 αστυνομικούς που υπηρετούν στις θέσεις-φιλέτο της Βουλής, του Μαξίμου, και στους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων πέρασε με «φωτογραφική» ρύθμιση και εν αγνοία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του προέδρου της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, σε τροποποιήσεις που κατατέθηκαν την Τρίτη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο.

Το επίδομα «κίνησης» που κόπηκε από τους αστυνομικούς της Βουλής και των «υψηλών» θέσεων πριν από περίπου 1,5 χρόνο, στο πλαίσιο των περικοπών στο Κοινοβούλιο, «πέρασε» και φαίνεται πως θα ισχύσει και πάλι. Το εν λόγω επίδομα δινόταν στους συγκεκριμένους αστυνομικούς τα χρόνια των παχιών... αγελάδων, για το οποίο και η μετάθεση ενός αστυνομικού σε τέτοια πόστα ήταν απολύτως προνομιακή.

Οσο για το ύψος του, στις εποχές που δινόταν έφτανε τα 340 ευρώ τον μήνα για καθέναν από τους υπηρετούντες, ενώ με τη νέα του μορφή λέγεται πως θα είναι ιδιαίτερα «κουτσουρεμένο» και δεν θα ξεπερνάει τα 120 ευρώ τον μήνα για κάθε ένστολο.

Αυτό ωστόσο προϋποθέτει την απόφαση του προέδρου της Βουλής, με δεδομένο πως το εν λόγω κόστος θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου και ο Ευ. Μεϊμαράκης δεν είχε ενημερωθεί για την προώθηση της επίμαχης ρύθμισης.

Ετσι κι αλλιώς είναι ένα θέμα το πώς ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά τη Βουλή δεν ήρθε με απόφαση του προέδρου του Σώματος αλλά με μια «φωτογραφική» ρύθμιση σε ένα νομοσχέδιο.

Ο ίδιος μάλιστα ο κ. Μεϊμαράκης φέρεται να εκφράζει την έντονη δυσφορία του, λέγοντας πως όταν είναι για περικοπές στη Βουλή, «πετιέται» το μπαλάκι στο Κοινοβούλιο, ενώ αν κάποιοι θέλουν να... περάσουν -για διαφόρους λόγους- επιδόματα, η Βουλή το μαθαίνει εκ των υστέρων. Και προσωπικά ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ωστόσο δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το θέμα, αφού, όπως αναφέρουν πηγές του περιβάλλοντός του, δεν υπήρξε ενημέρωση προς τον ίδιο για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία -όπως λένε χαρακτηριστικά- είναι παντελώς άστοχη, αφού γίνεται στη χειρότερη οικονομική συγκυρία, με το Δημόσιο να βρίσκεται στο στόχαστρο απολύσεων και -ενδεχομένως- κλεισίματος δημόσιων οργανισμών.

Αιτήματα

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές φορές αστυνομικοί που υπηρετούσαν στα συγκεκριμένα πόστα, μετέφεραν το συγκεκριμένο αίτημα προς όλες τις κατευθύνσεις, τόσο προς τους βουλευτές όσο και προς τους υπουργούς, με το επιχείρημα πως τα ωράρια και οι υποχρεώσεις τους στη Βουλή είναι ιδιαίτερα αυξημένα με τις πολύωρες συνεδριάσεις που πολλές φορές μπορεί και να διαρκούν ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα, κάτι το οποίο ισχύει.

Στον αντίποδα ωστόσο υπάρχει το δεδομένο πως το «ψαλίδι» που πέφτει αδιακρίτως σε όλα τα εργασιακά πεδία, δεν αφήνει περιθώριο... σκέψης όχι για αυξήσεις και επιδόματα, αλλά ούτε καν για σιγουριά σε σχέση με τον υπάρχοντα μισθό του εργαζόμενου. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για επίδομα σε μια μόνο μερίδα ένστολων που βρίσκεται κοντά στην... εξουσία και όχι και σε όλους τους ένστολους, των οποίων οι μισθοί έχουν περικοπεί σημαντικά, όπως άλλωστε κι όλων των εργαζομένων.

Αν ψηφιστεί η διάταξη

Ποιοι θα πάρουν τα 120 ευρώ

Περίπου 300 αστυνομικοί υπηρετούν σήμερα στη Βουλή, ενώ άλλοι 200 υπηρετούν στο Μέγαρο Μαξίμου και στους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Οι 500 σε σύνολο αστυνομικοί αναμένεται να λάβουν το επίδομα των 120 ευρώ τον μήνα, με την προϋπόθεση να εκδώσει τη σχετική απόφαση ο πρόεδρος της Βουλής. Το κόστος για την επαναχορήγηση του επιδόματος θα φτάσει τα 60.000 τον μήνα ή τα 720.000 ευρώ τον χρόνο.

Ο αριθμός των αστυνομικών πάντως τα τελευταία δύο χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά, ιδιαίτερα μετά το «κόψιμο» του συγκεκριμένου επιδόματος που έκανε τη... διαφορά στις αποδοχές των ένστολων. Μάλιστα ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους έπεφταν βροχή στο γραφείο του φρουράρχου της Βουλής τα αιτήματα αστυνομικών για τη μετάθεσή τους σε διάφορες άλλες υπηρεσίες, με το δεδομένο πως η δουλειά -λόγω των ωραρίων- ήταν εξαντλητική και οι απολαβές ίδιες με των υπόλοιπων συναδέλφων τους. Πολλοί από τους αστυνομικούς που υπηρετούσαν στη Βουλή και στις... υψηλές θέσεις πριν από την κρίση, μετατέθηκαν σε άλλες θέσεις και στις θέσεις τους -και όχι σε όλες- ήρθαν άλλοι, με τους «κοινοβουλευτικούς» συναδέλφους τους να τους διαμηνύουν πως κάτι... παραπάνω θα πάρουμε κάποια στιγμή.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos