×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Σε 48ωρη απεργία οι καθηγητές αντί «νέας πενθήμερης»

22 Σεπτεμβρίου 2013 13:11

Αρρυθμίες στη λειτουργία των οκτώ μεγάλων πανεπιστημίων. Oριακή απόφαση της ΟΛΜΕ για 48ωρη απεργία αύριο και την Τρίτη.

Ο χώρος της παιδείας θα διατηρήσει ψηλά το θερμόμετρο, καθώς οι αλλαγές που προωθούνται άμεσα στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης τροφοδοτούν δυναμική σύγκρουσης. Η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, που προκάλεσε και ενδοκυβερνητικές τριβές, αναμένεται να αποτελέσει θρυαλλίδα για διεύρυνση των κινητοποιήσεων στα ΑΕΙ από τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η οριακή απόφαση της ΟΛΜΕ για 48ωρη απεργία, αύριο και την Τρίτη, καταδεικνύει -με δεδομένη τη μικρή συμμετοχή των καθηγητών στις συνελεύσεις των συλλόγων τους- την αδυναμία «συντήρησης» των απεργιακών κινητοποιήσεων, παρά τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πολιτική εκμετάλλευση των κινητοποιήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη συνέλευση των προέδρων των τοπικών συλλόγων των καθηγητών (ΕΛΜΕ), η οποία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα Σαββάτου, η πρόταση των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς για νέα πενθήμερη απεργία απορρίφθηκε.

Πάντως, αρρυθμίες στη λειτουργία των οκτώ μεγάλων πανεπιστημίων θα προκαλέσει η διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικών υπαλλήλων. «Το Παν. Αθηνών δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει το εύρος των δραστηριοτήτων του σε σπουδές, σε ερευνητικό και κλινικό έργο και το πλήθος των διεθνών του υποχρεώσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά η Σύγκλητος του ιδρύματος. Στους ίδιους τόνους είναι οι ανακοινώσεις και των οκτώ ιδρυμάτων που «συνεισφέρουν» στη διαθεσιμότητα. «Πλήττονται τα κεντρικά, μεγάλα ΑΕΙ, βάλλεται η καρδιά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», τόνισε στην «Κ» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ-ΤΕΙ, Φραγκίσκος Βορτελίνος.

Η ομοσπονδία προχωρεί από αύριο σε νέα πενθήμερη απεργία. Βέβαια, τα ΑΕΙ θα μπορούσαν να είχαν διαμορφώσει πρόταση για τις διοικητικές δομές τους. «Με τις πολλές ισορροπίες που θέλησε να κρατήσει στο σχέδιο "Αθηνά", το υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε το στίγμα εθνικής πολιτικής στην εκπαίδευση. Θα έπρεπε να είχε κάνει πιο τολμηρά βήματα, εξετάζοντας τη συγχώνευση ΑΕΙ και μετά να προχωρήσει σε αξιολόγηση δομών και προσωπικού», παρατήρησε, μιλώντας στην «Κ, η καθηγήτρια και μέλος του Συμβουλίου του ΑΠΘ κ. Νιόβη Παυλίδου. Αλλωστε, το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ προκάλεσε και ενδοκυβερνητικές τριβές μεταξύ υπουργών. Λόγω της καθυστέρησης του υπ. Παιδείας, ο αριθμός των συνολικά 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα συμπληρώθηκε στο... παρά ένα της επίσκεψης της τρόικας, ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι το υπ. Παιδείας υιοθετεί παρελκυστική πολιτική στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων (π.χ. υπάρχουν διαφωνίες στην επιλογή του υπ. Παιδείας για απονομή σε όλους τους εκπαιδευτικούς οργανικής θέσης σε σχολείο, καθώς δημιουργεί ανελαστικές συνθήκες για τη διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού).

Από την άλλη, αγκομαχώντας θα λειτουργήσουν το νέο ακαδημαϊκό έτος όλα τα πανεπιστήμια. Ενδεικτικά, ο προϋπολογισμός τους για το 2014 θα είναι μειωμένος κατά 15% σε σχέση με το 2013. Επίσης, θα διατεθούν πιστώσεις για 20 συμβασιούχους διδάσκοντες στα πανεπιστήμια και 150 στα ΤΕΙ, ενώ –παρότι έχει ανακοινωθεί– καθυστερεί ο διορισμός των συνολικά 455 διδασκόντων που έχουν εκλεγεί από τα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Κοινωνική ένταση

Οι γονείς, πάντως, αντιδρούν στο ετήσιο «πανηγύρι» των καταλήψεων. Η σπίθα των καταλήψεων γυμνασίων και λυκείων από μαθητές έχει ανάψει και αναμένεται να αναζωογονήσει την ένταση, που δεν θα μπορέσει να διατηρήσει η αναμενόμενη χαμηλή -για οικονομικούς λόγους- συμμετοχή των καθηγητών στη νέα απεργία. Βέβαια, οι μαθητικές καταλήψεις, που αυξήθηκαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, προκαλούν και κοινωνική ένταση, καθώς διχάζουν τους γονείς.

«Δεν μπορεί να διακόπτεται η ροή των μαθημάτων για ψύλλου πήδημα. Το παιδί πρέπει να συνηθίζει στη δουλειά με τέμπο και συνέπεια», λέει στην «Κ» η κ. Αντέλα Παπαναστασίου, μητέρα παιδιού σε λύκειο. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μόσχος με τρία παιδιά προσθέτει: «Το σχολείο δεν είναι ελκυστικό για τους μαθητές, και άρα δεν με ξαφνιάζουν οι καταλήψεις. Βέβαια, πρέπει να μας προβληματίσει το ότι τα παιδιά δεν μπορούν να αρθρώσουν ένα αίτημα...».

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos