×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Κενό ασφαλείας στα δικαστήρια

09 Νοεμβρίου 2013 16:26

Αφύλακτα εξακολουθούν να παραμένουν τα δικαστήρια της Ευελπίδων, παρά τα ακριβοπληρωμένα μέτρα ασφαλείας στις εισόδους, τα οποία, μετά τη χτεσινή επίθεση κατά της γραμματέως ανακρίτριας και τον τραυματισμό της από αλλοδαπό κατηγορούμενο, αποδεικνύονται για ακόμη μία φορά ανεπαρκή.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται για το πώς ο κατηγορούμενος βρέθηκε με μαχαίρι μέσα στα ανακριτικά γραφεία, όταν στις εισόδους της Ευελπίδων γίνεται καθημερινά αυστηρός έλεγχος στους εισερχόμενους από τα ειδικά μηχανήματα που έχουν τοποθετηθεί πολλά χρόνια πριν.

Ετσι, παρότι, τις τελευταίες μέρες, μετά τη δολοφονία των δύο νεαρών στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, οι έλεγχοι στις εισόδους της Ευελπίδων είχαν πυκνώσει, το χτεσινό περιστατικό καταδεικνύει και πάλι το πόσο διάτρητος παραμένει ο χώρος της Ευελπίδων και πόσο εύκολο είναι να περάσει κάποιος ένα μαχαίρι ή ένα πιστόλι ή ακόμη και εκρηκτικά, αφού μέχρι και αυτοσχέδιοι μηχανισμοί έχουν βρεθεί σε κτίρια και εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενη έκρηξη. Μεγάλος πονοκέφαλος για τα κενά ασφαλείας της Ευελπίδων παραμένουν τα σιδερένια κάγκελα, που, ενώ υποτίθεται ότι προστατεύουν τον εξωτερικό χώρο των δικαστηρίων, στην πραγματικότητα διευκολύνουν να περάσει μαχαίρι, πιστόλι, ναρκωτικά κ.λπ., καθώς αφήνουν μεγάλο κενό μεταξύ τους.

Επεισόδιο με Ρομά

Ούτε χρόνος δεν πέρασε από την τελευταία φορά που συνέβη κάτι ανάλογο, όταν μία Ρομά μπήκε στην Ευελπίδων μεταμφιεσμένη. Κατάφερε να φθάσει με το όπλο της μέχρι την πόρτα της ανακρίτριας και πυροβόλησε πάνω από 10 φορές 33χρονο Τσιγγάνο και τραυμάτισε τον 25χρονο ετεροθαλή αδερφό του ως αντίποινα, καθώς οι συγγενείς τους είχαν σκοτώσει τον 19χρονο γιο της.

Με αφορμή εκείνο το περιστατικό, οι υπεύθυνοι και της Εισαγγελίας αλλά και του Πρωτοδικείου είχαν ζητήσει τη λήψη αυστηρών μέτρων ασφαλείας, κάτι που όπως αποδεικνύεται δεν έγινε!

Στάσεις εργασίας

Εξαιτίας τη χτεσινής αιματηρής επίθεσης, «νεκρώνουν» τα δικαστήρια της χώρας τη Δευτέρα, καθώς η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε τη διακοπή όλων των συνεδριάσεων από τις 10 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου (3 μ.μ.) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια.

Εκφράζοντας τη συμπαράστασή της προς τη δικαστική υπάλληλο η ΕΔΕ (αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσαν και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος) καταδικάζει την απρόκλητη εγκληματική ενέργεια και διαμαρτύρεται έντονα «για την ολιγωρία των αρμοδίων και για τη μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας, παρά την υποβολή επανειλημμένων σχετικών αιτημάτων και παρά τη συνέχιση παρόμοιων ανησυχητικών και επικίνδυνων ενεργειών».

Επίσης, και οι δικαστικοί υπάλληλοι αποφάσισαν να απέχουν από τα καθήκοντά τους τη Δευτέρα από τις 12 μέχρι το τέλος του ωραρίου.

Εκτός κινδύνου η γραμματέας

Χρήστης ναρκωτικών ο δράστης

Τα αίτια για το αιματηρό περιστατικό που συνέβη χθες το πρωί στην Ευελπίδων αναζητά η Αστυνομία. Ολα συνέβησαν λίγο πριν από τις 11 το πρωί στο κτίριο 10 της Ευελπίδων. Ενας αλλοδαπός υπήκοος, κατά δήλωσή του Ιρανός, μπήκε στο κτίριο των δικαστηρίων χωρίς συνοδεία, προκειμένου να επισκεφθεί για υπόθεσή του την 28η ανακρίτρια. Ωστόσο, εκείνη την ώρα η ανακρίτρια φέρεται να είχε βγει εκτός γραφείου. Και τότε, με το μαχαίρι που είχε μαζί του και είχε καταφέρει να «περάσει» στον χώρο, παρά τα μέτρα ασφαλείας, επιτέθηκε στην υπάλληλο.

Κατά την εξέτασή του από την Αστυνομία, ο δράστης δεν δικαιολόγησε την παρουσία του, ούτε το κίνητρο της επίθεσης σε βάρος της υπαλλήλου, ενώ η γενικότερη ψυχική του κατάσταση κρίνεται ως ιδιαίτερα ασταθής. Οπως προέκυψε, στο παρελθόν έχει συλληφθεί κατ' επανάληψη από τις αστυνομικές αρχές για κατοχή και χρήση ναρκωτικών. Τον Οκτώβριο του 2013 αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους από τη Χίο, όπου εξέτιε ποινή 15 μηνών για υποθέσεις ναρκωτικών. Τον Δεκέμβρη του 2008 είχε αποφυλακιστεί αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης 4 ετών για ληστεία. Το θύμα διακομίστηκε στον Ευαγγελισμό, όπου διαπιστώθηκε ότι φέρει ελαφρά τραύματα στην ωμοπλάτη και το κεφάλι, αλλά η κατάσταση της υγείας της δεν εμπνέει κίνδυνο.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos