×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ομηρεία διαρκείας στα πανεπιστήμια

14 Νοεμβρίου 2013 11:38

Σε πλήρες αδιέξοδο οδηγούνται το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα δύο ιδρύματα δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν πριν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει δικαστική απόφαση που έκρινε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των διοικητικών παράνομες, αλλά και ότι το ακαδημαϊκό εξάμηνο βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού», οι διοικητικοί που διαμαρτύρονται για την επικείμενη διαθεσιμότητα εκατοντάδων συναδέλφων τους δεν κάνουν βήμα πίσω.

Θύματα για ακόμη μία φορά είναι χιλιάδες φοιτητές του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ. Οι πρωτοετείς φοιτητές ακόμη δεν έχουν εγγραφεί στις σχολές τους και βεβαίως δεν έχουν ξεκινήσει μαθήματα, ενώ φοιτητές παλαιότερων ετών έχασαν την εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

Οι φοιτητές βρίσκονται στην κυριολεξία σε απόγνωση και ιδίως όσοι προέρχονται από επαρχιακές πόλεις, καθώς αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκια και λογαριασμούς χωρίς να σπουδάζουν. Την ίδια στιγμή οι επί πτυχίω φοιτητές περιμένουν μάταια να πάρουν στα χέρια τους τίτλους σπουδών προκειμένου να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Εν τω μεταξύ, κόντρα μεταξύ υπουργείου Παιδείας και ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε χθες με αφορμή τα στοιχεία που έστειλαν οι διοικητικοί υπάλληλοι σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα του ΑΣΕΠ. Ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «με απόφαση του ΑΣΕΠ αποδεικνύεται ότι ήταν αδύνατο να γίνει ηλεκτρονική απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων των ιδρυμάτων μέσα σε απεργία, χωρίς πρόσβαση στους προσωπικούς τους φακέλους».

Αμεση υπήρξε η απάντηση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ο οποίος κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιλέγει για άλλη μία φορά τον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας για να στήσει σκηνικό αναταραχής.

«Μετά τις παροτρύνσεις του προς τους εκπαιδευτικούς, να τινάξουν στον αέρα τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, να κλείσουν τα σχολεία με τον Αγιασμό και προς τους διοικητικούς να μην απογραφούν και να κλείσουν τα ιδρύματα, έφτασε στο σημείο να ?ανακαλύψει? και απόφαση του ΑΣΕΠ, που δεν υπάρχει!», τονίζει ο κ. Αρβανιτόπουλος και προσθέτει: «Είναι προφανές πως η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να σταθεί στο ύψος του θεσμικού της ρόλου. Σκηνοθετεί ένα έργο όξυνσης και τυφλής σύγκρουσης, που θα μείνει και πάλι χωρίς θεατές».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα δοθούν στη δημοσιότητα στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, μετά τη μοριοδότηση των προσόντων τους από το ΑΣΕΠ.

Παρέμβαση

Στο θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων παρενέβη και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, που έχει διατελέσει στο παρελθόν υφυπουργός Παιδείας, αναφέροντας ότι «τα πανεπιστήμια δεν ανήκουν στους πρυτάνεις, ούτε στις φοιτητικές παρατάξεις. Ανήκουν στον ελληνικό λαό».

Πρόσθεσε πως «δεν συνδιοικούνται από τα πολιτικά κόμματα και τις συντεχνίες, αλλά διοικούνται από τα εκλεγμένα Συμβούλια Διοίκησης». Η κ. Χριστοφιλοπούλου υπενθύμισε πάντως με νόημα ότι το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε στη Βουλή τον Αύγουστο του 2012 άρθρο για την παράταση της θητείας των πρυτάνεων στα πανεπιστήμια.

Η παράταξη της ΔΑΠ, που έχει συγκεντρώσει σε ειδική ιστοσελίδα πάνω από 25.000 υπογραφές υπέρ των ανοιχτών σχολών στα ΑΕΙ, υποστήριξε ότι «η θλιβερή εικόνα των κλειστών ΑΕΙ για δέκα συνεχείς εβδομάδες είναι εξοργιστική και δοκιμάζει τις αντοχές χιλιάδες φοιτητών».

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Διάψευση για εκπομπή το τριήμερο

Διαψεύδει η Σύγκλητος του ΕΜΠ ότι συζήτησε και πολύ περισσότερο έλαβε απόφαση να παραχωρήσει χώρο του Ιδρύματος προκειμένου να κάνουν εκπομπή οι απολυμένοι της ΕΡΤ.

Οπως τόνισαν στο «Εθνος» μέλη της Συγκλήτου, ουδέποτε τέθηκε αντίστοιχο ζήτημα και κανείς από τη διοίκηση του Ιδρύματος δεν δέχτηκε τέτοιο αίτημα από τους απολυμένους να εκπέμψουν από το Ιδρυμα το τριήμερο των εορτασμών για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Πηγές πάντως του Ιδρύματος αναφέρουν ότι μπορεί -ενδεχομένως- κάποια σχολή να έχει κάνει συνεννοήσεις, χωρίς όμως να έχει ενημερώσει και να έχει ζητήσει άδεια απο τη Σύγκλητο και την Πρυτανεία. Αγνοια για το θέμα εξέφρασε και ο πρύτανης του ιδρύματος κ. Σιμόπουλος.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos