×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Βαρύς ο φόρος για τα αστικά ακίνητα - τεράστιες επιβαρύνσεις για τις ακριβές περιοχές

15 Νοεμβρίου 2013 09:52

Στις «μεγάλες» –άνω των 300.000 ευρώ– ακίνητες περιουσίες και ιδιαίτερα

σε όσες περιλαμβάνουν και εντός σχεδίου οικόπεδα μετακυλίεται το κόστος από την ελάφρυνση των αγροτεμαχίων, σύμφωνα με το νέο σχέδιο για τη φορολογία ακινήτων, που διαμόρφωσε η κυβέρνηση υπό την πίεση των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Υπό την πίεση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση κατέληξε σε ένα νέο φορολογικό σύστημα των ακινήτων που σε σχέση με το προηγούμενο ελαφρύνει τους αγρότες και επιβαρύνει την αστική και «μεγάλη» ακίνητη περιουσία. Επιπλέον, το νέο σχέδιο δημιουργεί «τρύπα» ύψους 250 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από άλλες πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τους πιστωτές της χώρας, οι οποίοι ζήτησαν νέα ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθεί το κενό.

Από το νέο σχέδιο η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ. Για να εισπραχθεί το συγκεκριμένο ποσό, θα πρέπει να βεβαιωθούν φόροι στους ιδιοκτήτες ακινήτων ύψους 3,24 δισ. ευρώ. Και αυτό, διότι εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι δύο στους δέκα ιδιοκτήτες δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν τους φόρους ακινήτων. Παρά το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει, στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφισθεί από τη Βουλή το σχέδιο νόμου, το οποίο δεν διέπεται από καμία αναλογικότητα, τιμωρώντας τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, καθώς τους φορολογεί με αντικειμενικές αξίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Μάλιστα, κατά την παρουσίαση στους βουλευτές του νέου σχεδίου, τονίσθηκε ότι οι μόνοι που θα πληρώσουν περισσότερα από φέτος είναι αυτοί που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία σε αστικά οικόπεδα. Την ίδια στιγμή, όλοι οι αγρότες αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο χωρίς να προβλέπονται διαφοροποιήσεις στη φορολογία των αγροτεμαχίων, ανάλογα με την καλλιέργειά τους. Οι έχοντες λοιπόν ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ θα πληρώσουν περισσότερα από ό,τι φέτος. Οι ιδιοκτήτες αυτοί ανέρχονται στο 5% του συνόλου των φορολογουμένων (περίπου 400.000), οι οποίοι θα πληρώσουν δύο φόρους. Τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και τον συμπληρωματικό φόρο (πρώην Φόρος Ακίνητης Περιουσίας). Μάλιστα, για τον συμπληρωματικό φόρο θα πληρώσουν το 2014 περίπου 380 εκατ. ευρώ.

Το 2014 ο φόρος στα ακίνητα θα αποτελείται από τον κύριο φόρο (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων) και τον συμπληρωματικό φόρο. Τον κύριο φόρο θα πληρώσουν όσοι διαθέτουν κατοικίες, οικόπεδα και αγροτεμάχια ξεχωριστά για κάθε ακίνητο. Ο συμπληρωματικός φόρος θα υπολογιστεί στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας με αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα. Αστικά ακίνητα (κατοικίες)

1. Οι συντελεστές ανέρχονται σε 12 και ξεκινούν από 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ το τ.μ. και φθάνουν τα 13 ευρώ το τ.μ. για ακίνητα με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ το τ.μ. Ο φόρος θα είναι μειωμένος κατά 16% μεσοσταθμικά σε σχέση με το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων, που πληρώνεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

2. Ο φόρος προκύπτει από τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, τον βασικό συντελεστή, τον συντελεστή παλαιότητας και τον συντελεστή ορόφου. Τα κτίρια ειδικής χρήσης θα έχουν μειωμένους συντελεστές κατά 50%, πλην των αγροτικών, που έχουν μηδενικό συντελεστή. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο θα είναι στο 10% του κανονικού συντελεστή. Οικόπεδα

1. Για τα οικόπεδα εντός σχεδίου προβλέπονται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών 25 συντελεστές, ανάλογα με τη μοναδιαία αξία του οικοπέδου.

Οι συντελεστές ξεκινούν από 3 ευρώ το στρέμμα και φθάνουν τις 9.000 ευρώ ανά στρέμμα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο φόρος θα είναι χαμηλότερος από 70% ώς 90% σε σχέση με το σχέδιο νόμου που ήταν στη διαβούλευση (μεσοσταθμικά 83%). Βέβαια οι ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας θα πληρώσουν και τον συμπληρωματικό φόρο, με αποτέλεσμα να πρόκειται για μια λογιστική μείωση και όχι πραγματική.

Κατά την ενημέρωση των βουλευτών της Ν.Δ. διατυπώθηκε το εξής παράδειγμα: Ιδιοκτήτης αδόμητου οικοπέδου ενός στρέμματος στην Εκάλη κατέβαλε το 2013 φόρο ακίνητης περιουσίας 11.500 ευρώ. Με τον νέο φόρο ακινήτων και τον συμπληρωματικό φόρο θα πληρώσει 15.000 και όχι 27.000, που προβλεπόταν στο προηγούμενο σχέδιο που είχε δημοσιοποιηθεί. Αγροτεμάχια

Για τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, ο φόρος προκύπτει από τον Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που ορίζεται σε 1 ευρώ ανά στρέμμα, σε συνδυασμό, κατά περίπτωση, με επιπλέον συντελεστές ως εξής:

• Αναλόγως της θέσης, προσδιορίζεται ο Συντελεστής Θέσης (Σ.Θ.) που αντιστοιχεί στην ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του δημοτικού διαμερίσματος στο οποίο ανήκει το τεμάχιο.

• Αναλόγως της χρήσης του αγροτεμαχίου, προσδιορίζεται Συντελεστής Χρήσης (Σ.Χ.). Συγκεκριμένα, για δασικά συντελεστής 0,1, βοσκότοπους 0,5, καλλιέργειες κάθε είδους 2, λατομεία 5, εκθέσεις 8.

• Σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας εντός του αγροτεμαχίου εφαρμόζεται Συντελεστής Κατοικίας ίσος με 5. Αν η κατοικία είναι η μοναδική για την οικογένεια (υπόχρεος, σύζυγος και προστατευόμενα μέλη) του φυσικού προσώπου που έχει τα εμπράγματα δικαιώματα και έχει επιφάνεια χαμηλότερη των 150 τ.μ., ο συντελεστής δεν εφαρμόζεται.

• Ο συντελεστής απόστασης από τη θάλασσα καταργείται. • Συμπληρωματικός φόρος (πρώην ΦΑΠ)

Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται επί της συνολικής αξίας των αστικών ακινήτων (κατοικιών και εντός σχεδίου οικοπέδων). Tο αφορολόγητο όριο αυξάνεται από τις 200.000 ευρώ σε 300.000 ευρώ. Ο πρώτος συντελεστής ανέρχεται σε 0,1 για αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας 300.001- 400.000 ευρώ. Οι 300.000 ευρώ είναι αφορολόγητες, οπότε θα φορολογηθούν οι υπόλοιπες 100.000 ευρώ με συντελεστή 0,1.

Ο ανώτατος συντελεστής ανέρχεται στο 1% για ακίνητα περιουσίας άνω των 800.000 ευρώ. Οι συντελεστές των νομικών προσώπων μειώνονται κατά 50%.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos