Ταφόπλακα το νέο ασφαλιστικό για τον εκπαιδευτικό κλάδο

06 Φεβρουαρίου 2016 14:53

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,


Η παιδεία όπως και οι υπόλοιποι κλάδοι , τα τελευταία χρόνια, έχει δεχτεί πολλά πλήγματα στο όνομα του εξορθολογισμού για την παιδεία σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και τις αντιλαϊκές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τωρινής:
συγχωνεύσεις σχολείων, αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, χιλιάδες κενά στα σχολεία, υποχρηματοδοτούμενες σχολικές επιτροπές, απολύσεις συν/φων,αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές περιπλανώμενοι ανά την Ελλάδα με μια βαλίτσα στο χέρι χωρίς μόνιμη και σταθερή δουλειά ,χιλιάδες άνεργοι εκπαιδευτικοί.

Με το νομοσχέδιο για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ:
Στέλνει τους εκπαιδευτικούς στα 67 χρόνια ή στα 40 χρόνια δουλειάς μέσα στην τάξη.
Ας αναρωτηθούμε,
Πόσοι νέοι εκπ/κοί θα παραμένουν άνεργοι για αρκετά χρόνια και πώς θα συμπληρώσουν 40 χρόνια εργασιακού βίου καθώς θα εργάζονται ως αναπληρωτές 7 μήνες κατά μέσο όρο τον χρόνο.
Τους καταδικάζει να ζουν μέσα στην ανέχεια και τη φτώχεια με μια σύνταξη-επίδομα.
Δίπλα στην Εθνική σύνταξη των 384€ που θα δίνεται και αυτή υπό προϋποθέσεις, θα «χτίζεται» η αναλογική σύνταξη η οποία θα βασίζεται μόνο στις εισφορές των εργαζομένων, ανάλογα με τα χρόνια δουλειάς και το μισθό. Το ποσοστό αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης θα υπολογίζεται στο σύνολο τους εργασιακού βίου και όχι για την τελευταία 5ετία.

Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το εύρος που υπολογίζονται οι συντάξεις τόσο μικρότερος θα είναι ο μέσος όρος, καθώς θα μπαίνουν στο ζύγι και οι μισθοί 30 ετών πριν. Στην ουσία αυτή η πρόταση αποτελεί ένα πρόπλασμα για τη σταδιακή απεμπλοκή του κράτους και της εργοδοσίας από την ευθύνη τους για το ασφαλιστικό. Ο καθένας δηλαδή να είναι υπεύθυνος για την ασφάλισή του.
Το ποσοστό αναπλήρωσης συρρικνώνεται με αποτέλεσμα μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις. Για 35 χρόνια Ασφάλισης π.χ. φτάνει στο 38,68%, από 45,85%. Στην περίπτωση 15ετίας, που είναι σήμερα το όριο για να βγει κάποιος στη σύνταξη (4.500 ένσημα), το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης θα είναι μόλις 12%.Εδώ μιλάμε για τη σφαγή των νέων εργαζομένων, των συναδέλφων που μπαίνουν στην Εκπαίδευση σε μεγαλύτερη ηλικία στα 35 και 40 τους χρόνια, των αναπληρωτών και ελαστικά εργαζόμενων συνάδελφων που εργάζονται λίγους μήνες το χρόνο. Για παράδειγμα ένας αναπληρωτής που εργάζεται περίπου 7 μήνες το χρόνο και κολλάει 25 ένσημα το μήνα (150 το χρόνο) με μέσο μισθό 800€, θα χρειαστεί 30 χρόνια δουλειάς για να εξασφαλίσει το όριο των 4500 χιλιάδων ενσήμων και να πάρει αναλογική σύνταξη 96€!!!

Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη για τους εργαζόμενους σε Προγράμματα ΕΣΠΑ, Voucher, 5μηνα κ.τ.λ. για τους οποίους κράτος και εργοδοσία δεν καταβάλλουν ούτε 1 € για σύνταξη.
Οι μειώσεις θα είναι μεγάλες και για τους νυν συνταξιούχους.
Οι επικουρικές συντάξεις κυριολεκτικά μπαίνουν σε πορεία εξαφάνισης.
Καταργείται το ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019.
Προβλέπεται νέα μείωση των εφάπαξ κατά 10%
Δημιουργείται ένα υπέρ-Ταμείο που οδηγεί στην αποψίλωση όλων των παροχών προς τους ασφαλισμένους που έδιναν μέχρι τώρα τα Ταμεία
Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε! !
Σχεδιάζουν νέες ανατροπές στα εργασιακά, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα, προχωρούν σε νέο νόμο για τη Δημόσια Διοίκηση και την «αξιολόγηση», προωθούν βήμα – βήμα τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση. Όλες οι αντιλαϊκές ανατροπές που δρομολογούνται υπηρετούν τον κοινό και ενιαίο στρατηγικό στόχο Κυβέρνησης – Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ - Σ.Ε.Β.: Τσάκισμα του λαού για την ανάκαμψη των κερδών της πλουτοκρατίας.
Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας

Η σημερινή απεργία πρέπει να γίνει σταθμός για τη συνέχεια της εργατικής - λαϊκής πάλης. Μόνο με την οργανωμένη πάλη μας οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα μπορούμε να βάλουμε εμπόδια σε αυτήν την επίθεση, για να αποσυρθούν τα αντιλαϊκά σχέδια στο Ασφαλιστικό, για να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι ο λαός, για να διεκδικήσουμε την ανάκτηση απωλειών, τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, για μια ζωή ,για εμάς και τα παιδιά μας, στο μπόι των ονείρων μας.

Χρυσουλάκη Ιωάννα
Εκπρόσωπος Π.Α.ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos