Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέτρες στη χολή. Οριστική και ανώδυνη θεραπεία με λαπαροσκόπηση!‏

11 Απριλίου 2016 20:53

Οριστική και ανώδυνη θεραπεία με λαπαροσκόπηση. Την τεχνική που υπόσχεται λιγότερο πόνο, μικρότερο κίνδυνο περιεγχειρητικών λοιμώξεων, γρηγορότερη αποκατάσταση και άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες !

Τι είναι η χολολιθίαση

Οι πέτρες στη χολή (χολολιθίαση) είναι η παθολογική κατάσταση δημιουργίας λίθων μέσα στην χοληδόχο κύστη. Η χολή είναι ένα πεπτικό υγρό που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πέψη των τροφών και ιδιαίτερα των λιπών, ρέει από το ήπαρ (όπου και παράγεται) προς το έντερο διαμέσου ενός πόρου (αυλού), του χοληδόχου πόρου. Μετά τη λήψη τροφής η χοληδόχος κύστη συσπάται και απελευθερώνει τη χολή στο έντερο.

Πως καταλαβαίνουμε τις πέτρες στη χοληδόχο κύστη;

Η χολολιθίαση μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να συνοδεύεται από διάφορα συμπτώματα όπως πόνο στο στομάχι και την άνω κοιλιά, συχνά φουσκώματα μετά το φαγητό, καούρες, ναυτία, ρεψίματα, πικρό στόμα, τάση για έμετο μετά από ένα βαρύ γεύμα, πυρετό, ίκτερο και πόνο (κολικούς).

Τι προκαλεί τη δημιουργία λίθων στη χοληδόχο κύστη;

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για τη δημιουργία χολολιθίασης είναι αρκετοί. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι η ηλικία (η χολολιθίαση συναντάται περισσότερο σε άτομα προχωρημένης ηλικίας), το φύλο (οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα πέτρες στη χολή), η παχυσαρκία, οι αιμολυτικές αναιμίες και ο ίκτερος, η εγκυμοσύνη, διάφορες νόσοι του εντέρου και οι κακές διατροφικές συνήθειες (και πιο συγκεκριμένα δίαιτα πλούσια σε θερμίδες, λίπη και χοληστερόλη)

Ποιοι είναι οι Κίνδυνοι και επιπλοκές της χολολιθίασης;

Η χολολίθαση παρουσιάζει αρκετές επιπλοκές, ορισμένες από τις οποίες είναι εξαιρετικά σοβαρές και επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή του ασθενούς. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι:
• Εμπύημα της χοληδόχου κύστης (συλλογή πύου), οξεία κοιλία και περιτονίτιδα
• Σταδιακή αλλοίωση των τοιχωμάτων και δημιουργία περιτοναϊκών και εντερικών συμφύσεων
• Αποφρακτικός ίκτερος, με χαρακτηριστική κίτρινη χροιά του δέρματος και του λευκού μέρους των ματιών συνήθως με κνησμό (φαγούρα) σαν αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων της χολερυθρίνης στο αίμα
• Οξεία παγκρεατίτιδα
• Μηχανική απόφραξη του εντέρου (ειλεός εκ χολολίθου)
• Οξεία χολαγγειίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή - βακτηριδιακή μόλυνση των χοληφόρων αγγείων εξαιτίας απόφραξης και στάσης της χολής
• Χρόνιες ή επαναλαμβανόμενες φλεγμονές οι οποίες έχουν ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη καρκίνου της χοληδόχου κύστης.

Ποια είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της χολολιθίασης;

Παρά τις διάφορες συντηρητικές μεθόδους που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν με φάρμακα από το στόμα, ή τη χρήση υπερήχων, η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης μαζί με τους περιέχοντες λίθους αποτελεί τη μοναδική ριζική αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία.
Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με την κλασική ανοιχτή, είτε με τη λαπαροσκοπική χειρουργική μέθοδο. Στην πρώτη περίπτωση απαιτείται μια μεγάλη τομή στην άνω δεξιά κοιλιά μήκους 15-20εκ. η οποία συνοδεύεται από σημαντικό μετεγχειρητικό πόνο και απαιτεί την παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο για 4-7 ημέρες.
Αντίθετα, η λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή διενεργείται, υπό γενική αναισθησία, μέσω τεσσάρων μικρών τομών μήκους 0,5-1εκ. διαμέσου τον οποίων εισάγονται μια ειδική κάμερα (λαπαροσκόπιο) και ειδικά χειρουργικά εργαλεία. Επίσης απαιτεί την διοχέτευση εντός της κοιλίας αερίου (CO2), ώστε αυτή να διαταθεί και να προσφέρει στον χειρουργό την απαιτούμενη ορατότητα στην περιοχή της επέμβασης.

Γιατί είναι η καλύτερη επιλογή η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί πραγματική επανάσταση στην ιατρική προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική ανοικτή χειρουργική επέμβαση:
• Λιγότερο πόνο για τον ασθενή μετά την χειρουργική επέμβαση.
• Γρηγορότερη αποκατάσταση.
• Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες .
• Μικρότερο κίνδυνο περιεγχειρητικών λοιμώξεων.
• Έλεγχο ολόκληρης της κοιλίας.

Σημαντικό είναι ότι αυτά τα οφέλη συνδυάζονται, στις περισσότερες περιπτώσεις, με εφάμιλλο ή και καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η τεχνική αυτή, βέβαια, πέρα από τον ειδικό εξοπλισμό, απαιτεί και την ύπαρξη εξειδικευμένου σ' αυτή χειρουργού.

Λίγα λόγια για το Δρ Δημήτρη Φιλίππου

Ο Δρ Δημήτρης Φιλίππου είναι Γενικός Χειρουργός με μεγάλη χειρουργική εμπειρία σε όλη τη γκάμα των παθήσεων που άπτονται της Γενικής Χειρουργικής. Το βιογραφικό του πέρα από τις βασικές του σπουδές και το διδακτορικό του, πλαισιώνουν μια σειρά από μετεκπαιδέυσεις κι εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει παρακολουθήσει σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και Κλινικές στην Ελλάδα, την Ελβετία, το Βέλγιο και τη Ρωσία.
Είναι Διευθυντής Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ογκολογίας στην Κλινική Νεο ΑΘΗΝΑΙΟ, ενώ συνεργάζεται με πολλά μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια των Αθηνών. Έχει πλούσιο κλινικό κι εργαστηριακό έργο όπως επίσης και πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων σε Ελληνικά και Διεθνή Επιστημονικά περιοδικά.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr