Πανάγιος Τάφος: Ξεκίνησε η τελετή αφής του Αγίου Φωτός

30 Απριλίου 2016 13:17

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η τελετή αφής του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα. Λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι έφτασαν στον Ιερό Ναό της Αναστάσεων οι αντιπροσωπείες των Αρμενίων και των Συρορθόδοξων, ενώ σε λίγη ώρα θα φτάσει εκεί ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος με τη συνοδεία του.


Όπως ορίζει το τυπικό που τηρείται εδώ και αιώνες η πύλη του Παναγίου Τάφου σφραγίστηκε μετά από έλεγχο των δογμάτων ώστε να μην υπάρχει κάποια εστία φωτιάς, ενώ μετά από την λιτανεία γύρω από το ιερό κουβούκλιο θα αφαιρεθούν από τον Πατριάρχη τα περισσότερα από άμφιά του και θα ελεγχθεί από τους Αρμένιους για το εάν μεταφέρει επάνω του οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει σπινθήρα.

Στη συνέχεια η πύλη θα αποσφραγιστεί και στον Πανάγιο Τάφο θα εισέλθει μόνος του ο Πατριάρχης, ενώ στον προθάλαμο θα παραμείνει ο Πατριάρχης των Αρμενιών. Με θαυματουργικό τρόπο όπως κάθε χρόνο οι λαμπάδες του Ελληνορθόδοξου θα ανάψουν από το Άγιο Φως, ενώ στη συνέχεια εκείνος θα το δώσει πρώτα στον Πατριάρχη των Αρμενίων.

Μέσα στον κατάμεστο ναό της Αναστάσεως βρίσκονται εκατοντάδες πιστοί διάφορα κράτη του κόσμου, ενώ ιδιαίτερο χρώμα στην τελετή δίνουν οι Άραβες ορθόδοξοι. Η ισραηλινή αστυνομία πάντως έχει λάβει δρακόντεια μέτρα μέσα και έξω από το οικοδομικό σύμπλεγμα του ναού.

Στην Αθήνα το Άγιο Φως θα μεταφερθεί με ειδική πτήση, ενώ στη συνέχεια θα δοθεί σε όλες τις μητροπόλεις της χώρας.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos