Λάτρεις της τεχνολογίας οι Έλληνες: Το 17% δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτήν

26 Μαϊος 2016 17:13

Ενθουσιώδεις οπαδοί της τεχνολογίας - και μάλιστα περισσότερο από το μέσο Ευρωπαίο - δηλώνουν οι Έλληνες. Οι πολίτες αγκαλιάζουν την ψηφιακή επανάσταση όπως ποτέ πριν, με σχεδόν έξι στους δέκα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πριν από δύο χρόνια. Μάλιστα, ένα ποσοστό 17% παραδέχεται ότι δεν θα μπορούσε να ζήσει χωρίς αυτήν.

Το 58% χρησιμοποιεί την τεχνολογία πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πριν από δύο χρόνιαΗ στάση των Ελλήνων έναντι της τεχνολογίας είναι πιο θερμή σε σχέση με το μέσο όρο στην Ευρώπη, όπου τα ποσοστά διαμορφώνονται σε είναι 52% και 13% αντίστοιχα.

Τη σύσφιγξη των σχέσεων των Ευρωπαίων με την τεχνολογία εντοπίζει νέα έρευνα από τη Samsung Electronics, η οποία αποκαλύπτει πως περισσότεροι από τους μισούς στους 10.000 ερωτηθέντες σε όλη την Ευρώπη -ανάμεσα τους και η Ελλάδα - είναι ενθουσιασμένοι με τις τελευταίες ψηφιακές τάσεις της τεχνολογίας, όπως το Cloud ή το Internet of Things.

Την ίδια στιγμή, πάντως, που ο ρυθμός της καινοτομίας επιταχύνει και οι κάτοικοι της Ευρώπης αγκαλιάζουν την τεχνολογία πιο στενά από ποτέ, οι Ευρωπαίοι δίνουν έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για να συμβαδίσουν με τη γλώσσα της τεχνολογίας, που αλλάζει διαρκώς. Μάλιστα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) συχνά προσποιούνται ότι ξέρουν τι σημαίνουν πραγματικά οι πιο πρόσφατοι τεχνολογικοί όροι. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο και αγγίζει το 80%.

Η άγνοια ή η συγκεχυμένη γνώση των τεχνολογικών όρων αποδυναμώνει το ψηφιακό προφίλ των Ευρωπαίων πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεχυμένη τεχνολογική ορολογία οδήγησε το 31% των Ελλήνων στο να μην χρησιμοποιήσει στην πλήρη δυναμική του ένα τεχνολογικό προϊόν σε σύγκριση με το 23% του μέσου όρου στην Ευρώπη. Το 39% των Ελλήνων δήλωσε ότι είχε τουλάχιστον ένα τεχνολογικό προϊόν, το οποίο ήταν πιο προηγμένο απ’ ό,τι χρειάζονταν, σε σύγκριση με το αντίστοιχο 43% των Ευρωπαίων.

Κίνδυνοι
“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τεχνολογία μπορεί να μας καταπλήξει με μοναδικές εμπειρίες: συσκευές εικονικής πραγματικότητας, αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, έξυπνα ψυγεία. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι, ενώ ο ενθουσιασμός σχετικά με την τεχνολογία αυξάνεται, η βιομηχανία αντιμετωπίζει τον αυξανόμενο κίνδυνο του να αφήσει πίσω τους καταναλωτές με μια συγκεχυμένη τεχνολογική ορολογία”, διαπιστώνει η μελέτη. Ήδη, σύμφωνα με τα ευρήματά της, το 11% των Ευρωπαίων αισθάνεται ότι η τεχνολογία τους έχει αφήσει πίσω.

Οι πιο χρήσιμες εφαρμογές
Η έρευνα εξέτασε, επίσης, ποιες εφαρμογές βρίσκουν περισσότερο χρήσιμες οι Ευρωπαίοι. Αποκαλύφθηκε πως οι εφαρμογές με χάρτες έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο, με την έννοια ότι έκαναν τη ζωή τους ευκολότερη - πράγμα που ανέφερε το 66%. Ακολουθούν οι εφαρμογές για τον καιρό (56%) και οι εφαρμογές για την κάμερα του κινητού (51%). Αντίστοιχα, οι ίδιες εφαρμογές ενδιαφέρουν περισσότερο και τους Έλληνες.

Διερευνώντας τη σχέση του Έλληνα με την τεχνολογία, η έρευνα διαπιστώνει ότι το 83% των κατοίκων διαθέτει smartphone και το 53% tablet, συμβαδίζοντας με το αντίστοιχο ποσοστό του μέσου όρου της Ευρώπης (83% και 50% αντίστοιχα).

www.sepe.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos