×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ελληνικό: Η τραγωδία και ο άφαντος δήμαρχος

30 Απριλίου 2014 11:33

Το 2007, με 24 ημέρες απεργίας πείνας, ο Χρήστος Κορτζίδης είχε αποδυθεί στον υπέρ πάντων αγώνα να ρίξει τα κάγκελα της παραλίας του Αγίου Κοσμά, εξασφαλίζοντας ελεύθερη πρόσβαση.

Το 2010 ο ακτιβισμός της απεργίας πείνας επαναλήφθηκε. Διήρκεσε περίπου 60 ημέρες, κόντρα στη συνένωση των δύο δήμων Ελληνικού - Αργυρούπολης και το παραλιακό μέτωπο και κόντρα ίσως στα ιατρικώς παραδεδεγμένα της ανθρώπινης αντοχής.

Εικόνες του απεργούντος δημάρχου δεν σώζονται, ωστόσο τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν και πάλι πάνω στον ακτιβιστή δήμαρχο, απασχολώντας κόμματα και φορείς και φθάνοντας μέχρι τη Βουλή.

Κατά τραγική ειρωνεία ο Χρήστος Κορτζίδης καλείται πλέον σήμερα να υπερασπιστεί αφενός τις αρχές του συνενωμένου δήμου (του οποίου έμελλε να ηγηθεί) και αφετέρου τις συνθήκες νομιμότητας τού χωρίς καμία περίφραξη, σχεδόν πειρατικού λούνα παρκ που λειτουργούσε εντός των ορίων του.

Ο 56χρονος, σήμερα, δήμαρχος Ελληνικού είναι «παλιά καραβάνα» στην πολιτική. Το 1975 οργανώθηκε στην ΚΝΕ και στη συνέχεια στο ΚΚΕ, του οποίου υπήρξε μέλος και στέλεχος μέχρι το 2005.

Από το 1998 έως το 2006 ο κ. Κορτζίδης ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης με τον συνδυασμό της παράταξης «Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό», το 2006 εξελέγη δήμαρχος της πόλης, ενώ μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2010.

Ανησυχίες

Με ογκούμενη έμφαση τα τελευταία χρόνια, ο κ. Κορτζίδης δεν έκρυψε ποτέ τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες. Ηταν για παράδειγμα, και παραμένει, ένας από τους βασικούς πολέμιους της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, ζητώντας η έκταση να γίνει μητροπολιτικό πάρκο χωρίς περαιτέρω εμπορική αξιοποίηση.

Μερίδα των πολιτικών του αντιπάλων συχνά τον κατηγόρησε για «λαϊκίστικη» πολιτική και για παροχές χωρίς κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια που έφεραν τον δήμο σε δεινή οικονομική κατάσταση, αιτιάσεις που έμειναν όμως να αιωρούνται απλά στον χώρο της πολιτικής αντιπαράθεσης χωρίς χαρτιά και άλλες αποχρώσες ενδείξεις.

Τα χαρτιά και τα ντοκουμέντα έμελλε να έρθουν -δυστυχώς- για το πολύ πιο σοβαρό θέμα, του δυστυχήματος στο λούνα παρκ. Το συνολικό πακέτο είναι βαρύ για να σιγήσει κανείς: Ελλειψη ανανεωμένης άδειας, πλην όμως κανονικά εισπραττόμενο μίσθωμα ύψους 1.400 ευρώ, μία πισίνα δίπλα δίπλα σε πολυσύχναστο δρόμο, λαθραία ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ψεύτικα πιστοποιητικά ελέγχου των παιχνιδιών...

Και όμως ο επικεφαλής του δήμου μόλις χθες ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα - τέσσερις ημέρες μετά το τραγικό περιστατικό, καθώς η δημοτική αρχή του δήμου αρκέστηκε και την Τρίτη σε μια γενικόλογη ανακοίνωση που μιλά για «σφοδρή και στοχευμένη επίθεση» από «ορισμένα μέσα, δημοσιογράφους, πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες» που έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση άλλων στόχων και συμφερόντων.

Στην ίδια ανακοίνωση ο κ. Κορτζίδης αποπειράθηκε να εξηγήσει την απουσία δημόσια τοποθέτησής του, ισχυριζόμενος ότι «δεν έχουμε κάνει μέχρι τώρα δηλώσεις για απόδοση ευθυνών. Οχι γιατί κρυβόμαστε, αλλά γιατί σεβόμαστε τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη».

Ωστόσο, η προσέγγιση του δημάρχου σε θέματα «λογοδοσίας» δεν ήταν πάντοτε τόσο χαλαρή. Το 2010, στην αρχή του Μνημονίου για τον ελληνικό λαό αλλά και της επαγγελματικής αντιμνημονιακής έξαψης μερίδας πολιτικών, ο κ. Κορτζίδης σε ανοιχτή του επιστολή προς τους δημότες ανήγγειλε τη λήξη της μακράς απεργίας πείνας αποφαινόμενος τα εξής:

«Το φάρμακο για τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση στους δήμους δεν είναι η δημιουργία μεγαλύτερων ούτε οι μηχανισμοί ελέγχου που κάθε φορά στήνει και ενισχύει μια κεντρική εξουσία διεφθαρμένη ως το μεδούλι, πρώτ' απ' όλα γιατί υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. Οι δήμοι πρέπει να λογοδοτούν στον λαό και όχι στην τρόικα του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ».

ΣTO ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ

Επαιρναν ρεύμα από τον δημοτικό φωτισμό

Αν και το πόρισμα των ελεγκτών του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται την Παρασκευή, η χθεσινή πρώτη επιτόπια έφοδος των δύο μελών του ανέδειξε νέα στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες το λούνα παρκ ηλεκτροδοτούνταν από τον δημοτικό φωτισμό με μία υπόγεια και πρόχειρη εγκατάσταση! Πιο ξεκάθαρο είναι το τοπίο για τον έλεγχο των παιχνιδιών του.

Σε διευκρινιστική ανακοίνωσή του ο Φορέας Πιστοποιήσεων TUV HELLAS υπογραμμίζει ότι το πιστοποιητικό που περιελήφθη στη δικογραφία δεν αφορά το συγκεκριμένο παιχνίδι, ούτε τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, αλλά «ένα εντελώς διαφορετικό ψυχαγωγικό παιχνίδι, στην περιοχή Ασπροπύργου, για το οποίο μάλιστα η πιστοποίηση έχει λήξει από τον Νοέμβριο του 2013».

Χθες η κατηγορία σε βάρος των υπευθύνων από την αρχική πλημμεληματική κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια μετατράπηκε σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, που συνιστά κακούργημα.

Η μετατροπή της κατηγορίας στηρίχτηκε σε κατάθεση αστυνομικού που είχε φτάσει πρώτος στο μοιραίο λούνα παρκ. Στην κατάθεση ανέφερε κενά ασφαλείας, τονίζοντας ότι «όλο το σκηνικό ήταν να το στήσουμε προσωρινά, στα γρήγορα και χωρίς οργάνωση. Δεν μου έδινε την εντύπωση ασφαλούς χώρου ψυχαγωγίας».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos