×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

«ΟΧΙ» στις καθαρίστριες, δάκρυα και οργή

13 Ιουνίου 2014 11:59

Δεν επιστρέφουν στην εργασία τους οι 393 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, παραμένοντας έτσι σε καθεστώς διαθεσιμότητας

μέχρι τα τέλη Αυγούστου με το 75% των αποδοχών τους, μετά τη σχετική παράταση που δόθηκε.

Χθες ο Αρειος Πάγος «πάγωσε» την εκτέλεση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο θεωρώντας άκυρη την απομάκρυνσή τους είχε διατάξει να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο υπουργείο Οικονομικών με τους όρους που εργάζονταν πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα (στις 17-9-13).

Το ανώτατο δικαστήριο εξετάζοντας μόνο τον κίνδυνο άμεσης βλάβης, ανέστειλε την εφαρμογή της πρωτόδικης απόφασης, μέχρις ότου το Β' τμήμα ΑΠ αποφασίσει για τα συνταγματικά και άλλα νομικά ζητήματα που έθεσαν με την αγωγή τους οι καθαρίστριες. Η υπόθεση θα συζητηθεί στις 23-9-14 στον ΑΠ και με δεδομένο ότι η έκδοση της αρεοπαγιτικής απόφασης θα χρειαστεί τουλάχιστον 2-3 μήνες, οι καθαρίστριες θα μείνουν εκτός εργασίας οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το αρμόδιο εργατικό τμήμα του ΑΠ σε συμβούλιο υπό τον αρεοπαγίτη Χ. Κοσμίδη, έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής που υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζοντας ότι τυχόν εκτέλεση της απόφασης του Πρωτοδικείου μπορεί να επιφέρει στο Δημόσιο ανεπανόρθωτη βλάβη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικότερος κορμός της βλάβης του Δημοσίου που έγινε δεκτός ήταν ότι με την εκτέλεση της απόφασης του Πρωτοδικείου, θα τεθεί εν αμφιβόλω ουσιαστικά όλος ο θεσμός της διαθεσιμότητας (όπως οργανώθηκε με τους νόμους 4093/12 και 4172/13) καθώς και οι γενικότερες διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, που αποσκοπούν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και λαμβάνονται για προφανείς επιτακτικούς λόγους δημόσιου συμφέροντος.

Κατά το Δημόσιο, η κατάργηση των θέσεων των καθαριστριών (και άλλων κατηγοριών) έγινε για λόγους υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος που υπαγορεύουν τον περιορισμό των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προκειμένου σε συνδυασμό με άλλα μέτρα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πιο σοβαρή οικονομική κρίση που γνωρίζει η χώρα στην πρόσφατη ιστορία της.

Υποχρεώσεις

Το Δημόσιο επισήμανε επίσης ότι η διαθεσιμότητα και η κατάργηση των οργανικών θέσεων σχετίζονται με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα για εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-16 κ.λπ.

Σε ένα δυναμικό νομικό «μπρα ντε φερ» οι νομικοί εκπρόσωποι των καθαριστριών Ι. Καρούζος και Ελ. Διονυσοπούλου και της ΓΣΕΕ Σ. Καζάκου, υποστήριξαν ότι είναι ψευδείς και παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί του Δημοσίου ότι δήθεν θίγεται ο θεσμός της διαθεσιμότητας γενικότερα, αποκρούοντας ευθέως την άμεση βλάβη που επικαλέστηκε ότι υφίσταται το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, το ζήτημα της γενικότερης αμφισβήτησης της διαθεσιμότητας τίθεται προσχηματικά και στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο ζήτημα παράνομης και άκυρης απόλυσής τους, λόγω της διαθεσιμότητας, όπως δέχθηκε το Πρωτοδικείο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έγινε επίσης δεκτός ο ισχυρισμός περί ζημιάς του Δημοσίου επειδή υποχρεώνεται ουσιαστικά να πληρώνει τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού που στο μεταξύ έχει προσλάβει και ταυτόχρονα να καταβάλλει και τις πλήρεις αμοιβές των καθαριστριών, με συνέπεια να εξανεμίζεται το μηνιαίο όφελος των 209.167 ευρώ που έχει πετύχει με την αλλαγή του τρόπου καθαρισμού των υπηρεσιών.

Οι δικηγόροι των καθαριστριών χαρακτήρισαν ψευδή την επιχειρηματολογία του Δημοσίου, αφού ήδη καταβάλλει την αμοιβή της διαθεσιμότητας (75% των αποδοχών τους) και των ιδιωτικών συνεργείων, με συνέπεια να αντιμετωπίζει τον καθαρισμό των υπηρεσιών του υπ. Οικονομικών με ολοφάνερα ζημιογόνο τρόπο. Η πρωτόδικη απόφαση διαπίστωσε ότι οι αμοιβές των καθαριστριών είναι χαμηλές (κυμαίνονται από 373 έως 750 € μηνιαίως) και συνεπώς είναι αμφίβολο το ταμειακό όφελος από την ανάθεση του καθαρισμού σε ιδιωτικά συνεργεία. Κατά την πρωτόδικη απόφαση, προσβλήθηκε δυσανάλογα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην εργασία και την περιουσία και οι λόγοι υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος που επικαλείται το Δημόσιο, δεν μπορούν να δικαιολογούν ριζοσπαστικές επεμβάσεις στη ζωή των πολιτών που οδηγούν στην εξαθλίωση πλήθους οικογενειών, με προφανή κίνδυνο αποδόμησης της κοινωνίας.

Ξέσπασαν σε κλάματα στο άκουσμα της απόφασης

Σε κλάματα ξέσπασαν οι απολυμένες καθαρίστριες, όταν γύρω στις 3.00 το απόγευμα πληροφορήθηκαν από τον δικηγόρο τους Γιάννη Καρούζο ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν ήταν ευνοϊκή.

Συναισθηματικά φορτισμένες από την πολύμηνη προσπάθεια να αναδείξουν την άδικη, όπως δεν έχουν πάψει να υποστηρίζουν, απομάκρυνσή τους από την εργασία τους, σχολίαζαν με πικρία και οργή ως «ιδιαίτερα σκληρή τη στάση του κράτους».

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι απολυμένες καθαρίστριες, σημειώθηκαν θλιβερά επεισόδια. Δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν να απωθήσουν τις γυναίκες από την είσοδο του υπουργείου και για αρκετή ώρα επικράτησε ένταση, ενώ δύο γυναίκες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Κατά τη συμπλοκή τραυματίστηκε και η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη.

Βίντεο-ντροπή

Την ίδια στιγμή, βίντεο που εκθέτει την Αστυνομία έκανε χθες τον γύρο του Διαδικτύου. Το βίντεο απεικονίζει αστυνομικό των ΜΑΤ να χτυπά απρόκλητα στο κεφάλι τη Φωτεινή Νικηταρά, μία από τις 397 απολυθείσες. Για το περιστατικό το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ.

«Ακούγαμε τις τελευταίες ημέρες ότι στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι να αρθούν οι αδικίες», λέει στο «Εθνος» η κ. Δέσποινα Κωστοπούλου. «Παρόλο που δεν πιστεύαμε ότι στ΄ αλήθεια έχουν τέτοιες προθέσεις, ελπίζαμε ωστόσο ότι κάποιος μπορεί να βρεθεί, να ξαναδεί το θέμα μας, γι' αυτό και θελήσαμε να συναντήσουμε τον νέο υπουργό. Μας απογοήτευσε η απόφαση του Αρείου Πάγου, παρόλο που, όπως μας εξήγησε ο δικηγόρος μας, έκρινε μόνο διαδικαστικά και δεν μπήκε στην ουσία. Ωστόσο δεν χάθηκαν όλα. Εχουμε και το δικαστήριο που θα κρίνει τελεσίδικα την αίτηση αναίρεσης στις 23 Σεπτεμβρίου. Μας απογοήτευσε όμως και μας εξόργισε περισσότερο ο τρόπος που μας αντιμετώπισε η νέα ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, στέλνοντας εναντίον μας τα ΜΑΤ».

«Περιμέναμε από αυτούς που μόλις ορκίστηκαν πίστη στο Σύνταγμα και στους νόμους, ότι θα έδειχναν την επόμενη μέρα κάποια ευαισθησία για το γεγονός ότι με την άδικη απόλυση μας προκάλεσαν τεράστια προβλήματα, προέκυψε πλέον θέμα επιβίωσης, αφού δεν έχουμε ούτε φαγητό για τα παιδιά μας», προσθέτει η κυρία Πελαγία Μουντζούρη.

«Μας ενοχλεί η συμπεριφορά συγκεκριμένων παραγόντων που αντί να σταθούν στο πλάι μας για να λύσουν το πρόβλημά μας, είναι οι ίδιοι που μικρόψυχα σπεύδουν να μας πολεμούν, με κάθε μέσο, ακόμα και όταν έχουμε δικαιωθεί από πρωτόδικη απόφαση.

Δεσμεύθηκε για συνάντηση με τις απολυμένες

Συνάντηση με αντιπροσωπεία των καθαριστριών πρόκειται να έχει εντός των επόμενων ημερών ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Αυτό προέκυψε μετά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βαρεμένο, Θανάση Πετράκο, Δημήτρη Γελαλή, Νάντια Βαλαβάνη και Μαρία Τριανταφύλλου.

Οπως ανέφεραν οι βουλευτές, ο κ. Χαρδούβελης επικαλέστηκε έλλειψη ενημέρωσης για την ουσία της υπόθεσης και ζήτησε λίγο χρόνο για να έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία των καθαριστριών. Οι βουλευτές τού τόνισαν πως για την επίλυση του προβλήματος απαιτείται πολιτική απόφαση.

Η αντιπροσωπεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο «για δυσανάλογη χρήσης βίας» από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και ζήτησε την απόσυρσή τους. Ο κ. Χαρδούβελης απάντησε ότι θα τηλεφωνήσει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Καταγγελία

Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Πετράκος κατήγγειλε ότι τον χτύπησαν οι άνδρες των ΜΑΤ, παρότι τους επέδειξε τη βουλευτική του ταυτότητα.

Εξάλλου σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως στέκεται αλληλέγγυος στον ηρωικό αγώνα των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.

«Η κυβερνητική βία και ο αυταρχισμός δεν θα νικήσουν την περηφάνια και την αυταπάρνηση των εργαζομένων. Θα στηρίξουμε με όλους τους πολιτικούς, νομικούς και υλικούς τρόπους τα δίκαια αιτήματά τους μέχρι τη δικαίωση και τη νίκη απέναντι στη μνημονιακή βαρβαρότητα» προστίθεται.

Στο ίδιο μήκος και το ΚΚΕ, το οποίο τονίζει πως η απόφαση του Αρείου Πάγου αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι ουσιαστικά το δίκιο του αγώνα των εργαζομένων δεν κρίνεται στα δικαστήρια, αλλά πρέπει να επιβληθεί με τη μαζική και οργανωμένη πάλη του λαού, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos