Επιστροφή από την κόλαση της Λιβύης

03 Αυγούστου 2014 13:42

Ο Ευάγγελος Κεχαγιάς χρειάστηκε περίπου δύο ημέρες για να ξεφύγει από μια εμφύλια σύγκρουση. Ξεκίνησε το ταξίδι εκκένωσης της Λιβύης από τα νότια, στις παρυφές της ερήμου Σαχάρα, όπου συμμετείχε

ως τεχνίτης σε έργα οδοποιίας για ελληνική εταιρεία. Μαζί με άλλους συναδέλφους του έφτασαν με βαν της εταιρείας στην πρωτεύουσα Τρίπολη, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει παραδοθεί στην κλιμακούμενη βία. Από το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας λεωφορεία παρέλαβαν, τη νύχτα της Πέμπτης, αυτόν και άλλους 185 ανθρώπους, Ελληνες και ξένους. Υπό τη συνοδεία οπλισμένης ομάδας της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κατευθύνθηκαν στο λιμάνι, όπου λιβυκές λάντζες τούς επιβίβασαν στη φρεγάτα «Σαλαμίς». Υστερα από 30 ώρες πλεύσης στη Μεσόγειο, χθες το πρωί, ο Ευάγγελος Κεχαγιάς πάτησε στον Πειραιά. «Ηταν άσχημα τα πράγματα. Επρεπε να φύγουμε», είπε στην «Κ».

Εβδομήντα επτά Ελληνες, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, 12 Κύπριοι, 78 Κινέζοι, 10 Βρετανοί, επτά Βέλγοι, ένας Ρώσος και ένας Αλβανός έφτασαν χθες με τη φρεγάτα στον Πειραιά. Ανάμεσά τους και οικογένειες με βρέφη. Αποβιβάστηκαν στην Ακτή Μιαούλη, στο τελωνείο, όπου τους περίμεναν ξένες διπλωματικές αποστολές και εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών. Μόλις έδεσε η «Σαλαμίς», μέλη της κινεζικής πρεσβείας ξεδίπλωσαν πανό με τη φράση: «Ευχαριστούμε, Ελλάδα». «Είναι η τέταρτη φορά που βοηθάτε πολίτες μας. Είναι πολύτιμο το έργο σας. Προάγετε τη σταθερότητα στην περιοχή και είστε στρατηγικός εταίρος μας», ευχαρίστησε τους επικεφαλής της αποστολής ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αθήνα, Ζου Ξιάο Λι.

Τις τελευταίες ημέρες, οι συγκρούσεις ένοπλων ομάδων για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης επεκτάθηκαν στις συνοικίες της πόλης. «Πάνω από το σπίτι μας περνούσαν ρουκέτες», είπε ο Ιωάννης Ιωάννου, κάτοικος της λιβυκής πρωτεύουσας. «Χτυπιόμασταν και από τις δύο πλευρές και ήμαστε στη μέση», ανέφερε η Παρασκευή Αθηναίου, μέλος και αυτή της ελληνικής κοινότητας στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τις διηγήσεις και άλλων κατοίκων, την τελευταία εβδομάδα η διαβίωση στην Τρίπολη είχε γίνει εξαιρετικά δύσκολη. Δεν υπήρχαν διαθέσιμα καύσιμα στα βενζινάδικα, τράπεζες παρέμεναν κλειστές, επί δύο ημέρες είχε κοπεί η υδροδότηση. «Ούτε ηλεκτρικό είχαμε. Μπορεί να κοβόταν για 12 ακόμα και για 24 ώρες. Πώς να ζήσεις έτσι;» είπε ο Ελληνας υπήκοος Χάνι Καμπάρ ο οποίος έφτασε χθες στον Πειραιά με την οικογένειά του. Αλλα μέλη της ελληνικής κοινότητας πάντως παρέμειναν στη Λιβύη για να φυλάξουν τις περιουσίες τους.

Η ελληνική διπλωματική αποστολή ακολούθησε το παράδειγμα άλλων χωρών που εγκατάλειψαν την Τρίπολη. «Ελπίζουμε να γυρίσουμε το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε χθες στον Πειραιά ο πρεσβευτής μας στην Τρίπολη, Κυριάκος Αμοιρίδης. «Η Λιβύη είναι σημαντική για εμάς».

Συγκρούσεις

Στο μεταξύ, η λιβυκή πρωτεύουσα φλέγεται καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ των ισλαμιστικών ενόπλων οργανώσεων μαίνονται πάνω από δύο εβδομάδες. Οι δύο ομάδες ανταρτών των πόλεων της Λιβύης, Ζιντάν και Μισράτα, ανταγωνίζονται για τον έλεγχο του διεθνούς αερολιμένα της Τρίπολης, ενώ την ίδια στιγμή εξτρεμιστές υποστήριξαν πως έχουν καταλάβει τη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αφού εξόντωσαν τις κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι, η κυβέρνηση της χώρας και ο στρατός αδυνατούν να ελέγξουν τους ένοπλους αντάρτες, που επιδιώκουν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους. Η λιβυκή κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει έκκληση στη διεθνή κοινότητα ώστε η Λιβύη να μην καταλήξει ένα αποτυχημένο κράτος.

Το αεροδρόμιο της Τρίπολης λόγω της σύγκρουσης υπέστη ζημιές και έπαυσε τη λειτουργία του, καθώς η Λιβύη βρέθηκε από την περασμένη Κυριακή ενώπιον μιας πιθανής ανθρώπινης και περιβαλλοντικής καταστροφής με απρόβλεπτες συνέπειες. Υστερα από τη ρίψη ρουκετών στη μάχη για τον έλεγχο του αεροδρομίου, πυρκαγιές ξέσπασαν σε δύο δεξαμενές καυσίμων κοντά στον δρόμο που οδηγεί προς τον αερολιμένα της Τρίπολης. Οι πυρκαγιές βγήκαν αρχικά εκτός ελέγχου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Χαράι, ο οποίος ανέφερε ότι οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να αποσυρθούν οριστικά από το σημείο λόγω των μαχών.

Η πρώτη φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής, όταν μία ρουκέτα έπληξε δεξαμενή η οποία περιείχε πάνω από έξι εκατ. λίτρα καυσίμων. Οι δεξαμενές συνολικά περιέχουν τουλάχιστον 90 εκατ. λίτρα πετρελαίου. Τη Δευτέρα μια δεύτερη δεξαμενή χτυπήθηκε, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει και δεύτερη πυρκαγιά. Η κυβέρνηση της Λιβύης είχε ζητήσει από τους πολίτες που κατοικούν σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το σημείο της πυρκαγιάς να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos